Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Leigar leilegheit med mus, kva krav har eg?


Sjarlottlauk

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Leiger eit rom i ein leiligheit. I det siste har det oppstått fleire problem. Dei fleste er ikkje så alvorlege: Det drypp mykje frå under vasken på badet, ljoset på kjøkkenet har slutta å fungere, så må ha døra open når eg vaskar opp eller lagar mat (har skifta ljospære, utan at det verka), og oppvaskmaskina lekk. Dette er ting eg kan leve med... Men for rundt ein månad sidan oppdaga eg ei mus på kjøkkenet. Eg sendte melding til huseigar om problemet, utan å få svar. Det er framleis mus der, så han har ikkje gjort noko med problemet. Eg er ikkje interessert i å dele hus med mus. Dei formeirar seg raskt, og det kan vere helsefarleg, særleg sidan dei er kor maten blir oppbevart. Har og ein mistanke om at musa kan ha bite over leidningar, og at det er derfor ljoset på kjøkkenet ikkje verkar.

 

Så spørsmålet mitt er: Har eg krav til redusert leige, eller kan eg flytte ut utan å måtte sei opp leilegheita ein månad før (berre ein månad oppsigelse...)? Kva har eg krav på? Det er meg og ein person til som delar leilegheit, veit ikkje om det har noko å seie... Prøvde å lese husleigelova, men skjønte ikkje så mykje...

 

Takkar for svar!

 

Må rette meg sjølv... Vaskemaskina lekk, ikkje oppvaskmaskina. Akk, den som berre hadde ein oppvaskmaskin!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ring huseier, om han ikke svarer møter du opp på døra til personen og tar en prat face to face. Jeg mener at dette er huseiers ansvar, men det spørs litt på om det står noe spesielt i kontrakten deres.

 

Når det gjelder vaskemaskinen er jeg usikker, står det i kontrakten eller i annonsen at huseier skal holde dere med hvitevarer?

Lenke til kommentar

Og ein ting til... Sjølv om eg kan seie opp ein månad før, må eg isåfall skaffe ny leigetakar (framleige). Men dette må vel endre seg når det er mus i leilegheita? Eg kan jo ikkje lure nokon andre til å ta over...

 

Eg skal finne kontrakta og sjå kva som står. Men er ganske sikker på at vaskemaskina er hans ansvar, ja.

Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147

Heng i - de går for maten - så da er det bare å "lade" fella med noe uimotståelig. Jeg hadde stort hell med å bruke en liten bit grillpølse. Huka 7 stk på en time og femten min.

 

new_yes.gif

Lenke til kommentar

For det første, for å bli kvitt mus er det gift som er tingen. Feller kan hjelpe, men det er lite sannsynlig at de tar alle.

 

Uansett, her er det husleieloven ( http://www.lovdata.no/all/nl-19990326-017.html) du må lese. (Igjen.)

 

Litt kjapt svar/synsing (ikke jurist):

 

Hvis lyset ikke virker på kjøkkenet er det en mangel. Skadedyr som mus vil jeg anta er en mangel. Et dryppende rør kan være litt i grenseland, siden leier er ansvarlig for å "vedlikeholde" kraner. Men hvis det må gjøres utskiftinger er det slik jeg forstår det utleier som er ansvarlig for det. En lekk vaskemaskin er antakelig utleiers ansvar hvis den kom med leiligheten.

 

Så hva kan du gjøre?

 

Husleieloven §2-10 sier at hvis ikke utleier oppfyller sin plikt til å rette mangler kan du gjøre det for utleiers regning.

 

§ 2-11 sier at du har rett til avslag i leie tilsvarende hvor mye leieverdien av boligen er redusert i forhold til avtalt stand. Dette kan du gjøre fra det tidspunktet mangelen har oppstått. (Så lenge du sier fra til utleier om mangelen.)

 

Så, du kan sende et brev til utleier og kreve avslag i husleia, og true med å kalle inn eksperter (rørlegger, elektriker, skadedyrkontroll etc) for utleiers regning. Da blir det nok fart på ham.

 

Pass på at alt er grundig dokumentert! Bruk skriftlig kommunikasjon, ta bilder o.l. Det kan bli viktig hvis saken til slutt havner i forliksråd/husleietvistutvalg.

 

Hvis utleier er vrang kan du ensidig redusere leia tilsvarende mangler, og/eller for å betale for tjenester du har lagt ut for. Han må da gå til sak for å få penger av deg. (Hvis du ønsker å fortsette å bo der bør du deponere omtvistet leie.)

 

 

 

Du kan antakelig ikke flytte på dagen (dvs heve kontrakten, i motsetning til å si den opp). Det skal ganske mye til, og mus er faktisk et vanlig problem.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...