Gå til innhold

UTF-8 viser Æ men ikke Ø og Å?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
  • 1 måned senere...

Dokumentet må skrives i samme tegnsett som det skal publiseres i.

 

I vanlige Windows-programmer så er man normalt ikke i UTF-8. Nettleserne tolker det meste så lenge tegnesttet er korrekt angitt. Man har også i enkelte programmer f.eks. Notepad mulighet til å lagre dokumentet med tegnsett UTF-8. Andre Windows-programmer kan gi mulighet til å sette inn rett UTF-8 tegn, som da vil vises uforståelig i Windows, men som blir rett når det tolkes som UTF-8 av en nettleser.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9871234

Vanlige Windows programmer bruker wide-character (16-bit) og ofte Unicode tegnsett. Men nær sagt aldri UTF-8.

 

Dette ser fortsatt ikke ut til å være løst på en generell måte. Så det er ikke rart at man får problemer med det i Flash. Da jeg kompilerte Windows programmer i C++, ble det etter hvert viktig å bruke wide-character eller enda bredere om jeg husker riktig.

 

Nyere vebsteder bør jo ha følgende tag:

 

<meta charset="utf-8">

 

PHP 6 sliter med å bli ferdig først og fremst på grunn av tegnsetting og unikoding. Det samme gjelder Python som kanskje allerede har løst det:

 

Unicoding in Python

 

Vi får bare håpe på at det snart settes en standard, slik at en stikkontakt er en stikkontakt og at man ikke trenger en omformer om man kommer til utlandet. :roll:

 

Unnskyld om dette var utenomsnakk.

Endret av Slettet+9871234
Lenke til kommentar

Tja, Visual C++ vil definere UNICODE som standard. Grafiske programmer bruker mer eller mindre alltid wide char. I .NET har du ikke noe annet valg (char datatypen som strings består av er 16-bit) og den benytter Unicode. Skal du benytte ASCII eller noe annet må du eksplisitt konvertere (ved å benytte Encoding klassen).

 

Det er ikke vanlig under Windows å bruke 8-bit ikke-unicode, og det er veldig lenge siden det har vært vanlig. Dette ettersom 8-bit karaktersett kun er fornuftig med latinsk alfabet, som faktisk relativt få bruker. I alle andre tilfeller så er 16-bit plassbesparende.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9871234

... wide-character (16-bit)

Tar jeg feil om der er en 32 bit datatype

 

2**16 = 65 536

 

er vel nok i uoverskuelig fremtid? Vi kunne jo fått besøk av noen romvesener med mye flere tegn :roll:

 

Vi får bare håpe på at Windows 8 som vel ventes ferdig i slutten av 2012 blir bedre (les mer effektivt) enn tidligere versjoner.

 

Kan Microsofts utviklere programmere:

 

What can Microsoft learn from Sony?

Endret av Slettet+9871234
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9871234

Det er 110 181 karakterer definert i den nyeste Unicode standarden, så 16 bit er faktisk ikke nok.

Ok, det var vel derfor jeg mente at der er noe videre en 16 bits format. Minnes der var en livlig diskusjon om dette på Embarcaderos forum rundt de siste RAD studio plattformerne. Og som vanlig forundrer det meg ikke om Embarcadero (tidligere Borland) ligger noen hesthoder foran M$.

 

Microsofts utviklere kan åpenbart programmere ettersom de er det største programvarehuset i verden.

Så du mener kvantitet = kvalitet?

 

Opera er for eksempel en nesten ukjent nettleser ute i verden, mens Google Chrome har en markedsandel på snart 30 prosent siden den markedsføres på verdens mest brukte søke maskin.

 

Sammenlignet med Sony kan ikke Microsofts utviklere programmere en god Video spiller til eget OS og ihvertfall ikke fil import slik den programvaren er implementert i deres OS.

Endret av Slettet+9871234
Lenke til kommentar

Det er vel varierende kvalitet hos MS ja, spesielt i programvare som er bundlet med Windows. Men de lager også en del bra programvare. Slik som .NET, Windows Presentation Foundation, Silverlight, DirectX, Office, SQL Server, Visual Studio, Hyper-V og Windows. Sony sin videospiller benytter seg også ganske hardt av en Microsoft komponent for å vise video, som kalles Windows Media Foundation, som er den som danner hele codec opplegget, og gir vilkårlige programmer støtte for hardware aksellerert videoavspilling, og rendring av videostrømmer til Direct3D. Mange videoavspillingsprogrammer er skall på toppen av Windows Media Foundation (tidligere DirectShow, og Quartz før det igjen).

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9871234

Det er vel varierende kvalitet hos MS ja, spesielt i programvare som er bundlet med Windows. Men de lager også en del bra programvare.

Enig i det.

 

Og etter litt erfaring med pakker i Python, er bare Pyhon Python. Mer styr med å laste ned å innstallere innstikk, konfigurering etc. enne å lære seg programmet som jo er svært pedagogisk.

Endret av Slettet+9871234
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...