Gå til innhold

kostnad av egen side


Anbefalte innlegg

Hei! Vi holder på med bedriftsøkonomi og det vi lurer på hvor mye det koster å drifte en nettside?

 

Det vi har tenkt hovedsaklig er å ha en side hvor man får kjøpt produkter osv via nettet og man kan betale med kort eller kontant. En lignende side som for eksempel komplett.no

 

Vet dessverre lite om dette, dersom det er noe flere spørsmål som må svares for å få svar så still gjerne.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette spørsmålet er omtrent like håpløst som å spørre hvor mye en bil koster.

Hvilken bil? Hvilken årsmodell? Skal man regne med årlig bensinforbruk, veiavgift, forsikring og vedlikehold, eller kun innkjøpspris?

 

I teorien er det mulig å drifte en slik nettside uten å ha kostnader på den, men da må du hoste siden selv (noe som forsåvidt vil medføre kostnader til drift av en server, strøm om ikke annet) eller du kan bruke en kjip gratis-host. I begge tilfeller vil du ikke kunne velge fritt blant domenenavn, og du vil ha endel begrensninger enten det gjelder oppetid (dersom maskinen ikke står på 24/7) eller funksjonalitet (da gratishosts som oftest ikke tilbyr allverden).

 

Videre: skal man betale noen for å lage siden, herunder både utforme innhold, design og dynamiske funksjoner, eller gjør man det selv "på hobbybasis"? Er det kun drift av selve nettsiden du er ute etter, eller resultat for hele bedriften?

 

Det finnes ulike måter å profilere og selge produktene sine på nettet. Komplett har etter min mening en svært god nettbutikkløsning med innloggingsfunksjon, ordresøk og en svært stor produktdatabase. arngren.net på sin side... har ikke lagt fullt så mye ned i design og funksjonalitet - men begge disse er jo strengt tatt nettbutikker (selv om sistnevnte kun tilbyr betaling via bankoverføring :p).

 

Vel, om du klarer å utforme nettbutikken selv, gjerne oppå en eksisterende e-commerce-løsning som f.eks. zen cart (som er gratis og open source), så vil du kunne komme unna med utgifter til hosting og domene. Dette får du billig fra f.eks. one.com, fra i underkant av 200 kr årlig og oppover. Dette er i høyeste grad realistisk dersom du har litt peiling på HTML, CSS, PHP og MySQL (og grafisk webutikling på toppen av det, selvsagt). Du kan imidlertid trygt anta at Komplett bruker endel mer enn 200 kr årlig på drift av websiden sin. Om du med denne tråden mener å spørre hvor mye, får du nesten bare spørre Komplett selv ;)

Lenke til kommentar

Dette skal vi ha under bedriftøkonomi så det går kun på det teoretiske, vi har ingen planer om å gjøre dette realistisk (ennå).

 

Det vi har tenkt å gjøre er å ansette noen til å gjøre dette og holde dette i drift, med andre ord profesjonelle folk som kan dette. Vi har ingen planer om å gjøre dette selv.

 

Vi er også ute etter en innlogging funksjon hvor man kan logge seg inn og betale med kort osv. Du kan tenke deg at du skal for et eksempel ordne en nettside til en pizza butikk som kun har lager og får kun bestilt mat via nett med utkjøring. Vi ønkser å velge fritt domenenavn og når det gjelder oppetid så er skal det ikke være begrenset.

 

Håper dette var til mer hjelp og dersom det er noe mer du trenger svar så skal jeg prøve å svare så godt jeg kan. Ønsker å vite en ca sum på hvor mye dette koster, trenger ikke å være fasit men hadde vært greit å vite hvor mye det ligger på dersom det er mulig å finne det utifra det som jeg har skrevet.

 

takk på forhånd.

Lenke til kommentar

I utgangspunktet høres det ikke ut som dette krever veldig mye funksjonalitet. Særlig dersom nettsiden kun er der for bestilling, og selve betalingen gjøres ved avlevering, enten det er kontant eller via kortterminal medbrakt av sjåføren.

 

Det nettsiden i utgangspunktet da trenger er en meny med informasjon om maten, bilder og pris til de ulike pizzaene, samt et bestillingsskjema der man kan fylle ut navn, adresse og telefonnummer. I tillegg kan man selvsagt legge på generell info om bedriften, evt. restauranter med åpningstider etc., men dette går på siden av hva du spør om. Bestillingsskjemaet må på et vis resultere i at "kokken" mottar bestillingen snarest mulig, og at sjåføren mottar registrerte personalia knyttet opp mot bestillingen, for levering. Dette trenger ikke være noe fancy greier, det kan godt skje via epostvarsling.

 

Dermed er utgiftene såvidt jeg kan se begrenset til websideutvikling og hosting. Førstnevnte er helt klart den største utgiftsposten dersom du skal ha noen andre til å gjøre dette for deg. Det koster fort noen tusenlapper, selv om websiden du skal ha er forholdsvis enkel. Man bør også ha en funksjon som enkelt lar de ansatte gjøre endringer i meny osv. selv, uten å måtte hardkode dette ved å kjøre databasekall manuelt - da vil man fort trenge profesjonell assistanse ved hver lille endring.

 

Noen eksakt pris på dette kan jeg dessverre ikke gi, da slikt trolig varierer fra utvikler til utvikler. Skal jeg gjette vil jeg si et sted mellom 3.000 og 10.000 kr for en ferdig løsning med de funksjonene man trenger.

 

Videre vil man som sagt trenge en host - da forutsatt at dette ikke er inkludert i en evt. "ferdigpakke" fra utviklers side. Jeg vil igjen nevne one.com som et fint eksempel på en reimelig og stabil host. Imidlertid vil man f.eks. ikke kunne kjøre en nettbutikk av Komplett sitt kaliber hos disse, rett og slett på grunn av båndbredde og lagringskapasitet, for å nevne noe. Selv om de averterer med "fri trafikk" er ikke dette reellt, ikke for 10 kr/mnd. Dette har jeg selv erfart :)

 

For "Geirs kro og pizzeria" derimot, funker det fjell å ha en nettside hos en slik billighost.

Lenke til kommentar

Takk for veldig nyttig informasjon! Dette har vært til stor hjelp.

 

Når du nevner pris fra ca 3000kr - 10 000kr, dette er pr år eller mnd? Og hvor mye vil evt en bra host koste?

 

Når det gjelder selve ideen og bedriften vår så har vi i utgangspunktet bestemt oss for et bestemt segment og begrenset trafikk. Vi har sett for oss at vi starter denne "ideen" lokalt dvs at det ikke vil bli så mye trafikk i begynnelsen og evt strekke det lengre enn lokalt.

Lenke til kommentar

En enkel nettside beregnet på kunder fra et avgrenset geografisk område vil nok fungere fint på one.com sine webhotell, dette avhenger i all hovedsak av lasten på serverne. Dermed er hostingutgifter et piss i havet.

 

Prisen på 3-10000 kr var tenkt som en engangsutgift. Pris for ytterligere vedlikehold er ikke medregnet, da behovet for slikt ikke vil melde seg jevnlig så lenge siden er ordentlig utformet. I det legger jeg at de ansatte, som nevnt, klarer å oppdatere menyen (utvalget) på egenhånd, noe en godt utformet side vil bidra til ("adminpanel" der man kan legge til/fjerne/endre produkter uten å måtte gjøre det manuelt mot databasen).

 

Merk igjen at denne prisen er vill gjetning, men den eller de som tar jobben med å utforme siden skal jo ha betaling. Dersom det tar en person 30 timer å utforme denne siden med en timelønn på 250, vil totalkostnaden bli 7500 (eller ca 9400 hvis det skal regnes mva oppå der igjen). Hvorvidt 30 timer er et realistisk estimat for et slikt system, eller 250 kr er en realistisk timelønn, aner jeg ikke. Det kommer vel mest an på utvikleren.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...