Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Tvangsfullbyrdelse


Kimz88

Anbefalte innlegg

Hei

 

Kort historie. Leier en leilighet. I hensyn til kontrakten er den ikke ferdigstilt, fortsatt MANGE mangler etter 2 år. De siste mnd har jeg latt vær å betale grunnet disse manglene. Har bedt husseier om å redgjøre disse manglene flere ganger men ingen ting har sjedd. Derfor har jeg valgt å holde tilbake husleien. Nå har huseier sagt at om han ikke får pengene i løpet av dagen blir kravet oversendt til namsmannen for tvangsfullbyrdelse.

 

Hva menes med dette og hva bør jeg som leietager gjøre videre? Jeg vil jo ikke betale full pris for en vare som har flere mangler.

 

Mvh

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du nevner ikke noe om hvilke mangler det er snakk om, men man kan sjeldent holde tilbake HELE månedsleien. Det vanlige er å estimere hvor mye manglene har av verdi, og deretter trekke dette av månedsleia og overføre gjenværende. Det du trekker fra skal settes over på en egen konto, og dette skal varsles utleier skriftlig før du foretar trekket.

 

Når det gjelder tvangsfullbyrdelse så er eg litt i tvil om hva han mener. Enten så er det snakk om utkastelse, som da går via namsmannen, eller så er det rettslig krav på utestående beløp. Med et rettslig krav kan utleier kreve trekk i lønn.

 

Både utkastelse og det andre er tidkrevende, så det er nok neppe noe som skjer på dagen. Utkastelse krever oppsigelse, og rettslig krav krever purring, inkassovarsel, inkassokrav, varsel om rettslig skritt, innkalling til forliksmøte/utleggbegjæring osv.

Lenke til kommentar

Ok.

 

Så formelt som du beskriver det har det ikke blitt gjort. Jeg skal betale det jeg skylder men vil da samtidig at alle manglene blir ferdigstilt. Noen av manglene : Ikke satt opp kleskap på soverom. Ikke isolert i kjeller, så om vinteren er det unormalt gulvkalt. Dette har ført til høye strømpriser. Stod i kontrakten at tv og internett var koblet opp til huset. Det var det ikke, så jeg måtte ut med store utgifter for å få montert dette inn i huset. Ikke montert ferdig og fast oppvaskmaskin, mangler lister gjevnt over hele leiligheten etc.

 

Fint at du svarte på det siste, jeg tolker det som om at han vil ha pengene tilbake så fort som mulig, tror ikke han mener at vi skal bli kastet ut.

 

 

Takk :)

Lenke til kommentar

Anbefaler at alle tvister og "kranglesaker" tas så formelt og skriftlig som mulig. Alt for mye av "han sa", "hun lovte" osv.

 

En del av de manglene er naturligvis plagsomme, men lister og klesskap er for eks såpass bagatellmessige at man ikke akkurat kan holde tilbake mye leie på det grunnlaget. Uisolert kjeller, manglende TV/internett er selvfølgelig økonomiske utlegg du har hatt(og har), men evnt avkorting i leien er begrenset til de faktiske utgiftene. Internett og TV er i dag relativt rimelig å skaffe til veie, installasjonsavgift er ikke en stor kostnad og ekstra strømutgifter er stort sett forholdt til vinteret. Mao ser eg ingen grunn til å kunne holde HELE leien tilbake i månedsvis.

 

Mitt råd er å få til en dialog. Si at du betaler deler av utestående beløp snarest, og resten når manglene er utbedret. Legg frem hvilke mangler du klager på, legg gjerne med dokumentasjon på at dette er krevd utbedret tidligere og send det til han snarest. Ta det gjerne muntlig i tillegg, men ikke kun muntlig. Samtidig bør du også legge frem kvittering for installasjon av TV og internett samt oversikt over de månedtlige utgiftene du har i forbindelse med det. Så sier du at installasjonsavgiften blir trekt i fra skyldig beløp og de løpende utgiftene blir trekt fra hver månedsleie.

Lenke til kommentar

Uansett. Når du holder tilbake husleie på denne måten bør du sette beløpet inn på en sperret konto slik at det ikke kan oppstå tvil om betalingsevne. Utleier må også informeres om at dette er gjort. Din bank vil kunne rettelede i hvordan dette må gjøres for formelt å være i orden.

 

Har du bar latt være å betale regnes dette som et alvorlig brudd på leiekontrakten.

Lenke til kommentar

Fra Husleieloven:

§ 3-8. Deponering av omtvistet leie Er partene uenige om hvilken leie som skal betales, kan avtalen ikke sies opp eller heves på grunn av manglende leiebetaling hvis leieren deponerer den omtvistede delen av leien i samsvar med annet ledd. Det samme gjelder hvis leieren vil motregne med krav som reiser seg av leieavtalen, og utleieren ikke godtar motregningen. Leieren skal gi utleieren melding om begrunnelsen for deponeringen og gi utleieren fjorten dagers frist til å medvirke til deponeringen. Fristen regnes fra meldingen er sendt.

 

Deponering etter første ledd skjer ved at beløpet settes inn på konto i finansinstitusjon som har rett til å tilby slik tjeneste i Norge. Beløpet, herunder renter, skal bare kunne disponeres av leieren og utleieren i fellesskap. Finansinstitusjonen skal likevel kunne utbetale beløpet i samsvar med rettskraftig dom eller annen avgjørelse som har virkning som rettskraftig dom.

 

Er utleierens manglende medvirkning eneste grunn til at deponering etter annet ledd ikke kan skje, kan avtalen ikke sies opp eller heves på grunn av manglende leiebetaling hvis leieren setter beløpet inn på egen konto atskilt fra leierens øvrige midler. Hvis utleieren på et senere tidspunkt vil medvirke til deponering etter annet ledd, plikter leieren innen rimelig tid å overføre beløpet til konto som nevnt i annet ledd.

 

 

 

Dersom du ikke har fulgt dette, så kan utleier i praksis si opp avtalen etter denne:

§ 9-9. Utleierens hevingsrett

 

Utleieren kan heve leieavtalen på grunn av vesentlig mislighold fra leierens side. Vesentlig mislighold foreligger dersom:

 

a)leieren vesentlig misligholder sin plikt til å betale leie eller oppfylle andre krav som reiser seg av leieavtalen,

 

Men en oppsigelse skal leveres skriftlig, og du har en måneds frist til å klage på den.

 

Nå vet jeg ikke hvordan det vil stille seg siden du ikke ser ut til å ha fulgt de kravene som ligger på deg som leietaker her, men jeg kan ikke tenke meg at det fritar utleier for hans plikter, noe namsmannen i så fall vil opplyse ham om.

 

Uansett ville jeg anbefalt deg å se etter et nytt sted å bo. Du har ikke de beste forutsetningene for et hyggelig leieboerforhold fremover med en slik tvist.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...