Gå til innhold

Golden Retriever-tråden (Guide, diskusjon)


Anbefalte innlegg

Forsøker meg med litt info, guide, og generell diskusjon om Golden Retriever her :)

 

Historie:

Golden Retriever stammer fra 1800-tallets Skottland, der behovet for en apporterende fuglehund ble stort når skytevåpen ble utviklet til det punkt der man ofte mistet fuglen pga. røft terreng og avstand.

 

Siden pointere og settere ikke var særlig brukbare i denne jobben, ble Golden Retriever utvikler fra Tweed Water Spaniel, en gul Wavy Coated Retriever, St. Johns Dog, Irsk Setter, Blodhund og Wavy Coated Retriever (Flatcoated idag). Starten var med Tweed Water Spanielen og en gul Wavy Coated Retriever. Etterhvert ble andre raser blandet inn, og i 1903 ble Flat Coated - Golden, registrert i den engelske Kennelklubben. Navnet ble endret til Retriever (Golden and Yellow), og til slutt, i 1920, til Golden Retriever.

 

Mens Pointere og Settere er stående fuglehunder, altså hunder som fryser i retning av byttet, så er Golden Retriever en.. Retriever, en henter. Siden den skulle gjøre dette ble den også utviklet til å ha en "Soft mouth", for å ikke ødelegge byttet. Idag kan dette bevises med å la en Golden holde et egg i munnen uten å knuse det.

 

Golden kom til Norge på 60-tallet, og i starten gikk det sakte, men det tok seg opp og i dag er det en av Norges mest populære raser.

 

Organisering:

Alle retrievere (Labrador, Flat Coated, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Curly Coated og Chesapeake Bay) er organisert av Norsk Retrieverklubb, som ble stiftet i 1960. I starten var det 17 labradoreiere som skulle stifte en labradorklubb, men ettersom Golden Retriever var representert i landet ble det endret til Retrieverklubben istedet.

 

I starten sto disse for å gjøre rasene kjent i landet, som familiehund, jakthund og førerhund, en allsidighet som skulle gi Golden Retriever den boosten som har gjort den til det den er idag.

 

Norsk Retrieverklubb

 

Kjøp av hund:

Siden Golden Retriever er godkjent av Norsk Kennelklubb og Norsk Retrieverklubb, så er det lett å finne godkjente kenneler, og jeg personlig anbefaler ingen annen måte å kjøpe hund på.

 

Visse kenneler spesialiserer seg mer mot jakt, mens andre går mot utstilling og familiehunder.

Vær derfor sikker på hva du skal bruke hunden til, da lynnet til disse kan variere fra kennel til kennel, og ettersom hva hundene er ment til.

 

Når du vurderer Golden Retriever, som alle andre hunder, så er stamtavle alfa/omega. Uten denne er hunden så og si verdiløs på utstillinger. Stamtavlen vise innavlsgrad, slekt, HD, AD, øyeanmerkninger, alle som er viktige for lynne, utseende og eventuelle helseproblemer senere.

 

Liste over godkjente oppdrettere

 

Jeg skal i henhold til reglene på forumet ikke anbefale noen, som kan sees på som reklame, men nesten alle Golden Retievere i Norge stammer fra England på 60-70-tallet, og mange fra Beeangee og Sansue, og mange av Norges Goldener er i direkte slekt med disse kennelene.

 

Personlig fikk jeg min hund fra Labråten, og er fornøyd med ham, men jeg skal ikke si mer siden det er reklame, men det er få som ikke er fornøyd med sin hund når de kjøper fra NRK og NKK-godkjente kenneler.

 

Rasestandard:

Golden retrieveren skal være velproporsjonert, harmonisk, aktiv og kraftfull med jevne bevegelser. Den skal være sunn og ha et vennlig uttrykk. Hodet skal være balansert og velskåret. Stoppen skal være tydelig markert. Sort nesebrusk foretrekkes. Øynene skal være mørkebrune. Bena skal være rette og ha god benstamme. Den skal ha runde kattepoter. Overlinjen skal være rett, brystet dypt med godt hvelvede ribben. Halen skal bæres i flukt med overlinjen og skal rekke til haseleddet. Bevegelsene skal være kraftfulle med godt driv. De skal være parallelle sett for- og bakfra. Pelsen er glatt eller bølget med gode faner. Underpelsen skal være tett og vannavstøtende. Fargen kan ha alle nyanser av gylden eller kremfarget, ikke rød eller mahogni. Noen få hvite hår i brystet er tillatt.

Mankehøyde hannhund: 56-61 cm, tispe: 51-56 cm.

 

Sakset fra Canis.no

 

Generell informasjon:

Siden Golden er så populær som den er, fins det mange oppdrettere, noen bedre enn andre, og noen ulovlige. Den ulovlige siden blir jeg ikke å gå inn på, da jeg har lite kjennskap til dette.

 

Men siden de lovlige kennelene er så mange, så er det stor forskjell på de ulike Goldene. Når lysere og lysere Goldener dukket opp ble det opprør i Retrieverklubben og blant oppdrettere, da standarden sa gylden som i navnet.

 

Idag får du Golden fra mørk gylden farge, til nesten hvit, alle godkjente farger av NRK og NKK. Samme gjelder også kroppsbygning på alle måter, som snutelengde, farge, øyefarge, ørelengde og ansiktsbredde. Rasestandarden forklarer nøye hvordan hunden skal være, men mye går også på skjønn og eventuelle dommere i en utstilling.

 

I Sverige har det vært utviklet en mer raggete og robust versjon som er lagd for jakt, der de fleste norske er av den "pene" typen, er disse kun lagd for jakt, og er ikke familie eller utstillingshunder.

 

Skal du ha en som er god for begge deler må du være nøye på å sjekke foreldrene til den hunden du ønsker, og se at de oppfyller rasestandard, samtidig som de har jaktinstinktene i behold.

 

HD og Albuer:

Golden Retrievere er plaget med hoftedysplasi, og det er et krav at alle Goldens skal røntges for dette i ung alder. I Sverige røntges også albuer for albuleddsartrose/albuleddsdysplasi, og det vises at dette forekommer nesten like ofte som HD gjør.

 

I Norge er det dog ikke et krav om alburøntgen, men dette anbefales for deg og din hunds framtid sammen. 1 av 5 Golden Retrievere har en eller annen grad for HD, og dette kan føre til store smerter, aggressivitet og eventuell avlivning. Det samme gjelder AA/AD, og derfor burde du få din hund i røntgen for dette også.

 

Andre anmerkninger

Som noen kanskje har sett, er amerikanske golden retrievere annerledes bygd opp en våre Europeiske/britiske. De er slankere, har lengre og tynnere snute og ansikt generelt, men varierer like mye i farge som våre her hjemme.

 

Et lite bildegalleri fra Google, Wikipedia, og privat.

post-51466-0-83783400-1314473636_thumb.jpg

Privat bilde, Labråtens Jimmy Danny Boy (mitt gamle brukernavn jimmydanny, for den interesserte)

post-51466-0-15825100-1314473647_thumb.jpg

post-51466-0-86093300-1314473649_thumb.jpg

Lovlige fargeforskjeller

post-51466-0-04785800-1314473651_thumb.jpg

post-51466-0-12587400-1314473652_thumb.jpg

 

Kilder: Wikipedia, Norsk Kennelklubb, Canis, Norsk Retrieverklubb

 

Om noen har noe å tilføye, spørre, rette på, så vær så god.

 

Kjappe regler ved evnt. diskusjon:

Husk at dette er en tråd for Golden Retriever, ikke andre raser, så annet enn små avsporinger ønskes ikke. Diskusjon om hvilke hunderaser som er best håper jeg dere holder dere for gode til.

Endret av Jimbolaia Jones
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vi har ikke en Golden Retriever, men jeg spør likevel.

 

Hunden vår (blanding) er litt over 3 år gammel, og har HD. Det er en stund siden vi tok røntgen, så jeg husker ikke graden, og vi skal ta ny røntgen snart.

 

Hvordan kan man "motvirke" HD? Det virker ikke som hun plages av det, eneste hun halter litt hvis hun har vært i hektisk aktivitet (lang tur, lek med andre hunder - så dette har vi begrenset), men hun er en leken og blid hund, man kan vel si at hun vil mer enn hun kan.

Lenke til kommentar

Vi har ikke en Golden Retriever, men jeg spør likevel.

 

Hunden vår (blanding) er litt over 3 år gammel, og har HD. Det er en stund siden vi tok røntgen, så jeg husker ikke graden, og vi skal ta ny røntgen snart.

 

Hvordan kan man "motvirke" HD? Det virker ikke som hun plages av det, eneste hun halter litt hvis hun har vært i hektisk aktivitet (lang tur, lek med andre hunder - så dette har vi begrenset), men hun er en leken og blid hund, man kan vel si at hun vil mer enn hun kan.

Alt jeg skrev i førstepost er fra erfaring, og HD med.

 

Mosjon er som mushi sier viktig. Hold en jevn mengde mosjon hver dag, en halv time, en time, en og en halv. Start roligere for å få muskler og sener vant til bevegelse og varm.

 

Snakk med din dyrlege om å få antikalktabeletter, siden det legger seg mye kalk i hofteskåla. HD er ganske enkelt å forstå: kula i hofta (som står på lårbeinet) passer ikke i hofteskåla i bekkenet. Det skraper bort bein, og det dannes nytt bein og brusk istedet, som blir slitt ned konstant. Det legger også mye kalk her, som gjør saken enda verre, så snakk med dyrlege om dette. Få også smertestillende til de dagene det trengs, men ikke bruk det for mye. Et eksempel er når det er konstant halting, eller at hunden ikke vil ligge i ro pga. smerter, eller legger seg i kaldt/fuktig gress for å dempe smertene, dette gjorde hunden min en hel natt pga smerter. Det merkelige var at da haltet han ikke, så det kan være noe å se etter, all unormal oppførsel er et tegn på ett eller annet, dyr som mennesker er vanedyr.

 

EDIT: HD kan også være for liten hofteskål, for stor, eller da for liten. Igjen, når bein blir skrapt bort, så kan det bli betennelse, og da blir det igjen mer smerte. De beste smertestillende i tilfellet med betennelse er ikkesteroide antiinflammatoriske midler, for mennesker er disse Paracet og Ibux, hva de tilsvarende til hund heter vet jeg ikke (IKKE gi Paracet eller Ibux til hund!). Disse kalles også NSAID (Non-steroid anti-inflammatory drugs).

 

Men jeg er ikke veterinær, så jeg skal ikke si for mye om saken, men jeg vet at smerter i bein er ikke moro (2 år med muskelbetennelse i låret).

Endret av Jimbolaia Jones
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...