Gå til innhold

Kirkevalget 2011


Anbefalte innlegg

Jeg har fått valgkort for valg av bispedømmeråd og menighetsråd.

 

Jeg er ikke døpt, og er ikke religiøs. Forrige valgkort gikk rett i søpla.

 

Jeg har ikke tenkt å bitche på telefonen til en stakkars medarbeider ved det lokale menighetskontoret. Jeg trekker heller litt på smilebåndet, og lurer på hva jeg er tjent med å stemme på?

 

Er det en fordel for meg som ikke-religiøs å ha statskirke? Ja, politisk kontroll over religiøse øker, men samtidig så inntar kirken da en større plass i samfunnet, vi er kanskje mange nok ateister til at kirken ville dødd dersom staten trakk ut proppen?

 

I sistnevnte tilfelle, så ville jeg stemt så konservativt som overhodet mulig, for å få så mange uspiselige biskoper som kirken kan romme. Dødsstraff for homofile, for utroskap, for å plante feil avling på en Søndag, osv.

 

Men dersom det er bedre å ha politisk kontroll over religiøse, så er jo en ytterliggående sekularisering på mange måter svært fordelaktig.

 

Det koster meg ikke så mye å stemme, og kirkevalget har listet opp litt orienterende utsagn fra kandidatene, så jeg har allerede peilet inn folket.

 

Hva syns dere ikke-religiøse, stemmeberettigede, ufrivillige innmeldte "kristne" har mest fordel av?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Den 15 år gamle broren til kjæresten min fikk også et slikt valgkort. betyr det at han er gammel nok til å stemme?

 

Jeg har forøvrig selv lekt med tanken på å stemme på den jævligste, mest homo-hatende kandidaten. Men tid som går med på research, tiden det tar å komme seg til stemmelokalet, samt vissheten om at min stemme sannsynligvis ikke gjør noen forskjell gjør vel at jeg ikke gidder. Hadde vært noe annet om man kunne ha arrangert et valgkupp blant ikke-troende kirkemedlemmer. Det ville ha vært den desidert beste måten å vise at statskirke med overvekt av ateister som medlemmer bare er tull.

 

Selv har jeg meldt meg ut tidligere, men er visst inne igjen allerede. Sleipt system kirke-folka har.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ok, jeg stemmer for Agder og Telemark. Her har vi:

a) Noen tydelig intelligente kandidater som følger tankegangen "enten så må alt i skripten tas bokstavelig eller så faller hele dritten sammen som et korthus."

b) Noen tydelig mindre intelligente og stokk konservative kandidater som er svært imot homofilt samliv, sikkert også dans, hip-hop musikk, og mye annet.

c) Noen sånne "alt skal være så kjærlig, Gud er for alle, det viktigste er å være der for folket"-typer, litt bedre utdannet (lege, lektor, litt forskjellig)

 

Det er vel kanskje best å velge noen som virker både dumme og konservative, da. Jo dummere, og jo eldre, jo mer potensielt uspiselig blir kirken?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hva syns dere ikke-religiøse, stemmeberettigede, ufrivillige innmeldte "kristne" har mest fordel av?

 

At du melder deg ut.

 

Det taler mer enn at kirken får en stemme ekstra.

Ja, det har jeg også tenkt på.

 

Om kirken får svært få stemmer, så er det en stor signaleffekt.

 

Men tror du kirken vil få kroken på døra av få stemmer? Tror du det er dette som først og fremst bestemmer når tilstrekkelig antall politikere vil valg-hestehandle om å fjerne statskirken?

Lenke til kommentar

Selv har jeg meldt meg ut tidligere, men er visst inne igjen allerede. Sleipt system kirke-folka har.

Typisk. Han Arbeiderpartiduden Hornslien ble straffet skikkelig hardt for medlemsjukset i AUF, men kirken kan bare kjøre på selv etter at de er avslørt, uten at det får konsekvenser overhodet. Jeg skulle likt å sett Byfuglien bura inne for massive tilsnikelser, det hadde i hvert fall skapt overskrifter internasjonalt nå som utøya-saken begynner å miste PR effekten.

Lenke til kommentar

Om kirken får svært få stemmer, så er det en stor signaleffekt.

 

Men tror du kirken vil få kroken på døra av få stemmer? Tror du det er dette som først og fremst bestemmer når tilstrekkelig antall politikere vil valg-hestehandle om å fjerne statskirken?

 

Nei få stemmer ved kirkevalget er nok ikke noe som vil sette en stopper, men alt hjelper, husker folkemålingene i england, tror 300.000 eller noe skrev på spørsmål om religion "Jedi", disse var så klart ateister som bare tullet men de ble klassifisert som "troende, annet" disse statistikkene ble så brukt av politikerne til utbygging av flere religiøse skoler, mer økonomisk støtte til religioner osv.

 

Så er man ateist så er det nok best at man viser det.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Det kommer litt annpå når utmeldingen skjedde. Ved overgangen til elektronisk datasystem svelget de over litt mer enn de burde, men det er noen år siden nå...

 

Jeg meldte meg ut da jeg var i militæret, 07/08. Dette er første gangen jeg får valgkort siden den gang. Jeg må derfor innrømme at jeg har vanskeligheter med å tro at noe slikt har med tekniske problemer å gjøre. Kirken har mange insentiver til å manipulere antallet kristne her til lands.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Etter hva jeg forstår mottar de aller fleste i Norge dette i posten. Da spør jeg; hvor stor er valgdeltakelsen sånn ca. i % av de som mottar dette? Grunnen til at jeg spør er at jeg sitter med følelsen av at valgdeltakelsen er ganske lav, og at det går med masse penger til å produsere og sende ut dette. Med andre ord kaster de aller fleste dette rett i søppla uten å få noe "nytte" av det. Eller tar jeg feil?

Lenke til kommentar

At man mottar valgkort og stemmer samtidig er nytt derfor høyere deltagelse, men her har du faktia:

10 prosent av medlemmene stemte ved valget til bispedømmeråd og Kirkemøte. 13,1 prosent stemte ved menighetsrådsvalget. Men forskerne tror det blir krevende å opprettholde samme nivå på valgdeltakelsen i 2011 som i 2009.

 

Evalueringsrapporten etter siste kirkevalg som ble presentert i dag, er utarbeidet av Stiftelsen Kirkeforskning (Kifo) og Det teologiske menighetsfakultet (MF) på oppdrag fra Kirkerådet. Arbeidet med rapporten ”Når alle stemmer teller…” er blitt ledet av forsker 1, Ulla Schmidt (Kifo) og professor Sverre D. Mogstad (MF), som også har samarbeidet med forskere fra Institutt for samfunnsforskning. (Foto: Kirkens informasjonstjeneste)

Et bredere utvalg av kirkemedlemmene har deltatt

 

60 prosent av de som stemte ved Kirkevalget 2009, stemte for første gang. Et bredere utvalg av Den norske kirkes medlemmer lot seg engasjere av Kirkevalget 2009, både som kandidater og som velgere.

88 prosent av velgerne sier at en av de viktigste grunnene til å stemme var at de syns ”Den norske kirke er en viktig institusjon i vår kultur”. 49 prosent av velgerne oppgir muligheten for å stemme på lekfolk til bispedømmeråd og Kirkemøte som viktig grunn. 61 prosent av de som ikke stemte ved valget, sier at de lot være fordi de ville overlate til de mer kirkelig aktive å stemme.

Fire forutsetninger

 

Samtlige partier på Stortinget inngikk våren 2008 en avtale om at relasjonen mellom stat og kirke skal endres. Som del av avtalen ble en enige om å samarbeide med Den norske kirke om å gjennomføre en demokratireform. Reformen har fire forutsetninger:

- det skal etablere reelle valgalternativer,

- kirkelige valg skal holdes sammen med offentlige valg,

- bruken av direkte valg skal økes,

- det skal gjennomføres forsøk med ulike ordninger.

http://www.ka.no/maler/artikkel/article/16880

Lenke til kommentar

Jeg har fått valgkort for valg av bispedømmeråd og menighetsråd.

 

Jeg vil anbefale at du dropper valget fordi ved å velge så gir du legitimitet til ordningen. Jo færre som velger, jo mer innlysende blir det at statskirke-medlemmer bare er ufrivillig kveg.

 

Dernest bør du selvsagt melde deg ut!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...