Gå til innhold

Hvordan bokføre den skyldige skatten?


Anbefalte innlegg

Dersom man finner ut at man er skyldig skatt på ca 30.000,- når man er ferdig med selvangivelsen og de andre ligningspapirene for 2010 i mitt enkeltmannsforetak, hvordan skal da denne skatten bokføres slik at det står jeg er skyldig?

Må jo ha noe å bokføre imot når jeg skal betale denne restskatten..

 

Bruker et excel-basert regnskapsprogram (iExcel), og har ingen årsoppgjørsprogram, så alt må tas manuelt.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

du fører det vel som skyldig skatt da vel.

tar du (forhåpentligvis) pengene fra oppsparte midler i firmaet og fører over på en skattekonto/til myndighetene.

 

hva er det egentlig du lurer på? dette lukter nesten litt skoleoppgave...

 

eller tenker du på hva som er riktig konto på debet og kreditt?

Endret av stich_it
Lenke til kommentar

Først trodde jeg at jeg måtte bokføre i regnskapet at jeg er skyldig skatt, slik at jeg i 2011, når jeg skal betale restskatten, skulle bokføre dette mot den skyldige i balansen, slik at dette da gikk i null.

 

Nå har jeg forstått det slik at jeg ikke trenger å bokføre noen skatt før jeg betaler denne. Skal denne betalingen da evt. føres slik: Debet 2072 "skatter" og kredit 1930 "bank"? (Skal ikke reskontroføre denne betalingen).

 

Blir dette riktig?

Lenke til kommentar

Takk!

Og så bare overføre/nulle ut alle privatkontoene mot konto 2060 "privatuttak" ved neste årsavslutning, slik at da bl. a. konto 2072 blir stående i null igjen i 2012..?

 

 

Nei, dette ble feil! Mente at alle "privatkontoene" (konto 2___) skal overføres mot konto 2000 "egenkapital". Eller skal de overføres mot konto 2050 "egenkaptial"? Usikker på hva som er brukt/vanlig?

Uansett, skal det være den samme kontoen som overskuddet blir disponert imot? Kanskje det er konto 2050 som er mest vanlig..?

 

Ble mye rot her nå.. :dontgetit:

Lenke til kommentar

Takk!

Og så bare overføre/nulle ut alle privatkontoene mot konto 2060 "privatuttak" ved neste årsavslutning, slik at da bl. a. konto 2072 blir stående i null igjen i 2012..?

 

Det er et spørsmål jeg egentlig ikke har svaret på, fordi de fleste regnskapsprogrammer (inkludert mitt) gjør en mengde slike posteringer (f.eks. overføring av årsresultat til egenkapital) helt automatisk ved overgang til nytt regnskapsår..

 

Dette (hentet fra regnskapsprogrammet) bør vel hjelpe litt:

 

 

Inngående balanse på kontiene for ikke-fradragsberettigete kostnader, egenkapitalkorreksjoner og private innskudd og uttak blir postert over til konto for ’annen egenkapital’.

 

 

(...)

 

 

Hvis denne tømmeposteringen hadde blitt gjort før overgang til nytt år, vil næringsoppgave 1 få problem med å vise riktige tall i tabellen Spesifikasjon av privatkonto.

 

 

 

Lenke til kommentar

Ok,takk!

Derfor jeg sliter litt også, da jeg i min jobb har tidligere brukt regnskapsprogram som gjør alt dette automatisk, mens jeg nå bruker et excel-basert regnskapsprogram som heter iExcel her hjemme. Og må plutselig gjøre dette manuelt. Blir da litt usikker skjønner du.. :-)

Lenke til kommentar

Man bokfører vanligvis ikke skyldig skatt i regnskapet til et ENK.

Når du betaler skatt er det vanlig å føre den på konto 2070, men det er helst for å ha oversikten, strengt tatt har det ikke noe å si om du fører den på vanlig privatinnskudd/uttakskonto.

 

Konto 2000 er også noe man kun bruker i AS. I et ENK så bruker man konto 2050.

 

Så over til årsavslutningen.

 

Du nuller ut resultatet mot konto 8960 (eller noe lignende), så nuller du samtlige privatkonto (også 2070 - det skal ikke stå IB-beløp der ved overgang til nytt år), motposten til alt dette blir enten 2050 Egenkaptial eller 2080 Udekket tap. :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...