Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Bære pistol


cowboy bob

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Våpen.

 

Meg bekjent kan du ikke være bevæpnet "på gaten" uten risiko for å bli tatt, med mindre du er politi/offentlig myndighet med eksplisitt væpningstillatelse?

 

edit: Våpenloven

 

§ 27b. Skytevåpen skal under transport være tømt for ammunisjon og sikret mot at det kommer på avveie. Våpenet skal normalt være tildekket.

 

Skytevåpen må ikke uten aktverdig grunn has med på offentlig sted.

 

Bestemmelsen i annet ledd gjelder også luft- og fjærvåpen, våpenetterligninger som lett kan forveksles med skytevåpen, og skytevåpen som etter § 1 annet ledd er gjort varig ubrukbart.

 

§ 33. Den som forsettlig eller grovt uaktsomt overtrer bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 måneder, hvis ikke overtredelsen rammes av et strengere straffebud. Gjelder overtredelsen § 27 b annet ledd eller ulovlig innføring, avhendelse, erverv eller besittelse av skytevåpen eller ammunisjon, kan bøter eller fengsel i inntil 2 år anvendes.

 

Er overtredelse som nevnt i første ledd annet punktum grov, kan bøter eller fengsel i inntil 4 år anvendes. Ved avgjørelsen av om overtredelsen er grov, skal det særlig legges vekt på hva slags og hvor mange våpen overtredelsen gjelder eller om handlingen av andre grunner er av særlig farlig eller samfunnsskadelig art.

 

Medvirkning straffes på samme måte.

 

Mao. risikerer du inntil 2 års fengsel om du har med deg softgun på gaten.

Endret av srbz
Lenke til kommentar

aktver'dig a2 (av III *akt, eg 'verdt å holde i akt') respektabel et a- yrke / a-e borgere

 

Nei si det, det er mye som virker knotete formulert i lovtekster. Det er eksempelvis ikke noe generelt forbud om å ha med skytevåpen på tog, enten det gjelder sivile jakt-/konkurransevåpen eller politi-/forsvarsmateriell. Jeg antar det at man skal reise fra A til B for å være med på skytterstevne er en "aktverdig grunn" for å ha med våpen på toget (eller togstasjonen for den saks skyld). Normalt vil man da oppbevare våpen, sluttstykke/låskasse og ammunisjon hver for seg, og ikke åpent synlig. Hva som er lovpålagt her er jeg ikke sikker på.

 

Om du derimot har pistol i bukselinningen på byn en lørdagskveld skal du nok slite litt med å komme opp med en "aktverdig grunn" om du blir oppdaget.

 

Definer bevæpnet.

Endret av srbz
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tenkte å opplyse om hva Gyldendal rettsdata sier om våpenloven § 27b.

 

Egentlig ikke så mye å tilføye, utredningen taler for seg og tar opp spørsmål som man ellers kunne tenke seg å stille i forbindelse med paragrafen.

 

§ 27 b. (158)

 

Skytevåpen skal under transport være tømt for ammunisjon og sikret mot at det kommer på avveie. Våpenet skal normalt være tildekket. (159)

 

 

Skytevåpen må ikke uten aktverdig grunn has med på offentlig sted. (160)

 

Bestemmelsen i annet ledd gjelder også luft- og fjærvåpen, våpenetterligninger som lett kan forveksles med skytevåpen, og skytevåpen som etter § 1 annet ledd er gjort varig ubrukbart. (161)

 

 

Note (158)

 

Ved Steinar Talgø

 

 

§ 27 b ble tilføyd ved lovendring 5. juni 1998 nr. 35 og ble endret ved lov 1. juni 2001 nr. 27.

 

 

 

Note (159)

 

Ved Steinar Talgø. Noten er sist endret 02.10.2009.

 

 

Det er i vpn.forskr. § 84 bestemt at skytevåpen under transport skal være tomt for ammunisjon, og skytevåpen og ammunisjon skal være under tilsyn. Våpenet skal under transport være nedpakket i futteral, bag, veske, sekk o.l. Det er på offentlig sted ikke tillatt å transportere våpen i hylster o.l. som bæres på kroppen. Transporteres våpenet som reisegods eller postforsendelse, må en vital del, se note 156, fjernes eller våpenet sikres på annen måte slik at det ikke kan brukes. Medtas våpenet i motorvogn, skal det være anbrakt slik at det ikke er lett tilgjengelig. Våpenet kan da oppbevares udelt, dersom det er under forsvarlig tilsyn. Forlates motorvognen, skal en vital del tas ut og medbringes. Våpenets hoveddel og ammunisjon kan etterlates innlåst dersom det skjules på en forsvarlig måte. Denne bestemmelse gjelder ikke for Svalbard.

 

 

Uregistrerte hagler lovlig ervervet før 1. okt. 1990, regnes som «skytevåpen» etter denne bestemmelsen.

 

 

 

Note (160)

 

Ved Steinar Talgø. Noten er sist endret 02.10.2009.

 

 

Forbud mot å ha med skytevåpen på offentlig sted uten aktverdig grunn, ble innført etter mønster av knivforbudet i straffeloven § 352 a. Ved endringen av 1. juni 2001 ble «bæres» endret til «has med» for å klargjøre at forbudet også omfatter våpen som f.eks. medbringes i biler. Loven krever ikke at våpenet er lett tilgjengelig.

 

 

Forbudet mot uten aktverdig grunn å ha med våpen på offentlig sted, må avgrenses mot lovlig transport av våpen, f.eks. til og fra trening, konkurranser, jakt o.l. Overtredelser straffes iht. § 33 første ledd annet punktum, se note 183.

 

 

Et tilsvarende forbud mot å ha med skytevåpen på offentlig sted er inntatt i lov 20. mai 2005 nr. 28 om straff (straffeloven) § 189, som ennå ikke har trådt i kraft. Forbudet gjelder også luft- og fjærvåpen og våpenetterligninger, jf. note 161.

 

 

 

Note (161)

 

 

Ved Steinar Talgø

 

 

Bestemmelsen utvider forbudet i annet ledd til også å gjelde luft- og fjærvåpen, våpenetterligninger som lett kan forveksles med skytevåpen, og skytevåpen som etter § 1 annet ledd er gjort varig ubrukbart. Utvidelsen er begrunnet i at slike gjenstander langt på vei skaper den samme frykt og utrygghetsfølelse som ekte våpen og ofte benyttes som ledd i kriminell aktivitet. Overtredelser straffes iht. § 33 første ledd første punktum.

 

G :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...