Gå til innhold

Atomreaktorene i Japan og nedkjøling


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er ikke temperaturen på kjølemediet i seg selv som er viktig, det er evnen til å fjerne varme - og der er vann veldig bra.

 

For det første har vann relativt høy varmekapasitet, dvs hvor mye energi som trengs per grad oppvarming. Men det som virkelig gjør vann suverent er fordampingsvarmen, altså den energien som skal til for å få vann til å gå fra flytende til gassform. Fordampingsvarmen til vann er nemlig enorm sammenlignet med de fleste andre stoffer som er flytende i romtemperatur. Dessuten er det jo selvfølgelig poenget med tilgjengelighet, som allerede er nevnt.

 

Verken flytende helium eller nitrogen kan konkurrere med vann på noen av egenskapene jeg nevnte ovenfor, og vil derfor være mye mindre egnet til å kjøle ned reaktoren. I praksis er flytende nitrogen og helium bare interessant som kjølemedium når det dreier seg om nedkjøling til virkelig lave temperaturer.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Hva ville da skjedd om disse reaktorene som kan bruke 2 år på å kjøles fullstendig ned, ble sjokk-nedkjølt av store mengder helium/nitrogen?

 

Lurer forøvrig på hvorfor det ikke er tatt i bruk noen fallgrav for kjernen, i forhold til en katastrofal nedsmelting. Har hørt flere historier om kraftverk hvor kjernen kan slippes flere tusen meter ned i jorden for å forhindre skader utad.

Endret av Notelitten
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...