Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ny huseier. Kan han øke husleie som han vil?


Engern

Anbefalte innlegg

Jeg og min samboer bor i en leilighet hvor vi har leid til 3500,- inkludert strøm i de siste 5 årene. Det er snakk om en leilighet i ett stort hus med 6 andre leiligheter , men disse har stått tomme for opp pussing i ca. 2år. Det er cirka 2 år siden forrige huseier startet å pusse opp de leilighetene pluss bad til leiligheten vår. Den nye huseiern har nå planer om å fullføre dette å skal ha badet klart om to uker. Han har samtidig nevnt på husleie økning på grunn av lånet sitt for å kjøpe huset her. Strøm kommer han også til å koble om så den blir utenom leie. Noen kontrakt har vi enda ikke fått av han, vi har kun kontrakt med den forrige huseiern.

Det vi lurer veldig på er hvor mye kan han øke husleien med? Så vidt jeg har forstått så kan han ikke øke mer enn 10% pr. år med skriftelig varsel minimum 1 måned før. Stemmer det?

Kan han kreve "mye" mer bare fordi badet blir pusset opp?

Hvordan er det strøm, kan han komme nå å si fra 1.mars er ikke strøm inkludert i leien lenger f.eks? Eller må det skriftelig varsel til der å?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ny eier overtar rettigheter og plikter etter deres husleieavtale med gammel eier, husleieloven § 8-6.

 

Utleier (uansett om det er en ny eller gammel) kan årlig med en måneds varsel øke leia tilsvarende konsumprisindeksen (KPI) (§ 4-2), det vil for tiden være noe over to prosent, men man kan rimeligvis komme opp i høyere prosentsats dersom det har gått flere år siden siste leiejustering. Utleier kan også øke leia til "gjengs leie", en typisk leie for tilsvarende bolig i samme område, men da kreves at dere har bodd der minst tre år når leia økes, og at dere får varsel et halvår i forveien (§ 4-3). Dette kan være aktuell dersom gammel utleier var altfor "snill" da leia ble fastsatt, dersom det har vært en mye større utvikling i leieprisene enn i KPI, eller muligens også dersom det har skjedd vesentlige standardendringer i boligens mens dere har bodd der, som f.eks. nytt bad som du nevner.

 

Dersom strøm i følge utleieavtalen er inkludert i leien, kan jeg ikke se at utleier har noen mulighet or å endre dette.

 

 

Hvor mye ny eier kan øke leia avhenger altså av hvor lenge dere har bodd der, og når nåværende leie ble fastsatt. Når flyttet dere inn, og har det vært noen leiejustering mens dere har bodd der?

(Edit: jeg ser nå at dere har bodd der i fem år og betalt 3500, KPI-kalkulatoren antyder 3916,59kr dersom man bruker snittet for 2005 og 2010 for å beregne KPI-veksten over de siste fem åra.)

 

Om ny eier ikke er fornøyd med hvor mye han/hun kan øke leia, vil han/hun muligens prøve å si dere opp med begrunnelse at ny eier eller noen i hans husstand ønsker å bo i boligen selv, eller vil gjøre omfattende rivnings/ombyggingsarbeider som gjør at boligen må fravikes, blir ubeboelig i en periode. (§ 9-5).

Endret av Svinks
Lenke til kommentar

Som begge over skriver, men i en litt kortere versjon:

 

For huseier i denne situasjonen vil det nok være aktuelt å øke husleien til gjengs leie. Dette kan han gjøre siden dere har bodd i leiligheten i 5 år uten leiejustering (slik jeg forstår).

 

Men, han må gi dere et halvt års varsel på denne endringen, dvs han kan ikke iverksette den før september dersom han sier fra nå. Dere har da krav på skriftlig varsel og også å allerede nå få vite hva den nye leien blir.

 

Når det gjelder strømmen kan han på ene siden ikke gå tilbake på kontrakten, men han kan "bake" strømmen inn i den nye leien som et skjult fastbeløp dersom dere ikke går med på å gå over til å betale for forbruk. Muligens er det til alles beste om dere går med på å betale for eget forbruk.

Lenke til kommentar

Samme spørsmål som trådstarter (nesten):

 

Jeg og dama har bodd i en kjellerleilighet Siden Juni 2010(altså 10mnd) og har betalt husleieprisen har vert satt til 7000kr, strøm inkludert, hver måned som leige.

 

Vi har nå fått beskjed om at utleier vill øke månedsleia, fra og med 1.juni 2011, på grunnlag av økt nettleie hos strøm-leverandøren(LYSE).

 

Utleier vill nå kreve 7500 kr pr. mnd i sommerhalvår (April-September)

og 8000 kr pr mnd. i vinterhalvåret (Oktober-Mars)

 

Følte kansje denne summen var litt høy ? Eller er dette låv ?

 

Håper på forklarende tilbakemelding. (PS: har lest i husleielåven og kikke litt rundt, men ble aldri helt klok på Konsumprisindes og andre formelle utrykk...)

 

Mvh-MFosse

Lenke til kommentar

Han har lov til å øke husleien ved 2 anledninger:

 

-En gang årlig med konsumprisindeks

-Etter 3 år har han lov til å justere til gjengs leie, dvs. vanlig pris i markedet. Dette må han gi 6mnds varsel på i forkant.

 

Han har ikke lov til å øke leien utover dette.

 

Når du sier at han skal øke leien fra 1. juni og dere da har bodd der i et år, så har han ikke lov til å øke til gjengs leie (da dette forutsetter at dere har bodd der i 3 år).

Han kan dog øke med økningen i konsumprisindeksen. Fra januar 2010-januar 2011 ligger denne på 2%: http://www.ssb.no/kpi/

 

Økningen han har lov til å gjøre I JUNI vil altså ligge i området 2%. 2% * 7000 kr/mnd = 140kr/mnd.

 

Han har ikke lov til å øke leien med mer enn 140kr/mnd.

 

Etter dette har han ikke lov til å øke husleien på nytt før 1. juni 2012, da igjen med oppdatert KPI.

1. juni 2013 kan han øke til gjengs leie, men må da informere om dette innen 1.desember 2012 (6mnd før).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...