Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Spiseforstyrrelser ved fedme, får ikke hjelp.


Simpfan

Anbefalte innlegg

Sliter med spiseforstyrrelser. Har perioder med overspising og tvangsspising. Så kan det være perioder med at jeg faster alt fra noen dager til uker. Meste jeg har vært uten mat er 10 dager. Da var jeg temmelig forvirret og slapp. Fikk ikke noe som helst næring verken intravenøst eller via sonde, så var veldig utmattet jeg hadde ønske om å få dette, men det var helt uaktuelt pga. jeg var overvektig og ikke hadde tegn på underernæring. Synes dette egentlig er litt merkelig, for vi som er overvektige har vel ikke umenneskelig mirakelkropp som kan klare seg evig uten mat? Vi kan få organsvikt akkurat som alle de tynne og normalvektige. Så syntes det var merkelig det ikke ble gjort noen tiltak ved å tilby f.eks sonde eller iv. For meg hadde det vært stor nytte å slippe tanken på mat, og derfor få den sondet. Da hadde jeg sluppet tankene angående mat, og kunne jobbet med tankene. Fokuserer hele tiden på mat, mat, og mat, så er et mareritt å bare spise den, selv om det er godt. For meg er det ikke godt selv om smaken er der. Fant jo fort ut at når jeg ikke inntok mat så var jeg ganske bra psykisk, men ble fort slapp og uvel, så i lengden går det ikke.

 

Så til spørsmålet: Kan jeg få sonde og mat gjennom den en periode for så å kanskje snu tankene? Kan jo være f.eks aktuelt med at jeg får all mat gjennom sonde i f.eks fire uker, så kan jeg for eksempel begynne å innta et måltid om dagen som da blir frokost, så fortsatt ha sonde resten av måltidene. Så fortsette sånn sakte framover og helt til slutt bli kvitt sonden og spise helt selv. Og da har jeg kanskje lært meg dette bare med litt hjelp fra en annen vinkel, og måte, og for å få "hvile" fra tankene i en periode. Da vil jeg kanskje også automatisk venne magen til faste og små jevne måltider og kanskje få igjen metthetsfølelse og dermed venne meg til at jeg må spise lite og ofte, og i tillegg da gå ned i vekt. Da vil jo forbrenningen bli riktig igjen, og jeg tror jeg vil bli bedre både psykisk og fysisk.

 

Dette er et uprøvd alternativ som jeg har litt tro på, men før jeg vil spørre legen om dette så vil jeg gjerne høre litt om dette er noen ide eller ikke.

 

 

Det at jeg fikk denne ideen er at alle steder jeg har søkt tidligere, har jeg fått avslag, så føler meg ganske uverdig og maktløs, og føler lite håp.

 

 

Er nå oppi 126 kg, og øsnker og gå ned, men dette går ikke så lenge jeg må tenke på mat hele tiden, overspiser og tvangsspiser ofte.

Endret av Simpfan
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei

Jeg synes forslaget ditt høres ganske vilt ut. Når du er så syk som du beskriver her, har jeg ingen tro på at du vil kunne kurere deg selv. Be om å bli henvist til spesialavdeling for spiseforstyrrelse. Det finnes i alle fall ved noen sykehus. Kanskje du alt er innlagt, visse utsagn i posten din kan tyde på det. Da må du følge opplegget der inntil du blir friskere.

Hilsen

Dag

Lenke til kommentar

Problemet her er at jeg allerede er under dps, og har søkt til diverse steder. Men få bare avslag. Hadde jeg vært tynn hadde jeg fått plass, for da vil jeg passe inn sier de. Så jeg har som sagt ikke noe håp mere, får bare beskjed om å gå til dps. Men er der, men synes ikke jeg får hjelp der bra nok. Derfor var dette en ide som jeg kansje skulle tatt op med henne på dps, men det blir nok ikek noe av. Jeg får heller satse på å dø, går opp ca. 1 kg i uka, så om et års tid har jeg vel dødd av fedmen, da er alle fornøyd. Jeg også.

Lenke til kommentar

Hei igjen

Hvis du ikke er fornøyd med behandlingen du får ved DPSet du hører til, kan du i utgangspunktet gå to veier. Du kan enten du ta dete opp med behandleren din. Hvis hun ikke lytter til deg og gir deg gode faglige begrunnelser for opplegget, kan du (sammen med fastlegen din) ta det opp med behandlerens overordnede. Det vil være DPS-leder, og du vet sikekrt hvem det er, for de fleste DPSer er relativt små. Hvis du ikke får medhold der heller kan du klage DPSet inn for Fylkeslegen som skal føre tilsyn med alle helsearbeidere i fylket du bor.

 

Den andre veien er at du selv ser etter et behandlingstilbud som du har større tiltro til, og søker (sammen med fastlegen din) om å få behandling der. Det er fritt sykehusvalg i Norge og det gjelder også for deg.

 

Jeg vet også at i visse kompliserte tilfeller, så kan du få behandling i utlandet. Det er hvis det ikke finnes et egnet behandlingstilbud i Norge.

 

Men du må ikke begynne å behandle alvorlige sykdommer og symptomer - som både spiseforstyrrelse og selvmordstanker er - på egenhånd, etter det du tror selv ville være bra. Det vil fort kunne gå galt og vil kunne sette helsen din ytterligere på spill.

 

Lykke til

Dag

Lenke til kommentar

Takk for det. Har søkt til diverse steder, men får avslag på avslag, med grunnen at de ikek har kompetanse nok. Hun på dps forstår meg hun, men hun mener jeg skal klare dette selv alene hjemme. dette går ikke, skeier ut hele tida. Har vært på et rehabiliteringssenter, men der ble jeg for psykisk syk som medførte fysisk sykdom, at jeg ikke fikk være mere. Må på et sted der de behandler både det psykiske og fysiske. Hun på dps får kun beskjed at jeg får hjelp på sånne steder, mend et fungerer ikke, så da ble det til at jeg få sånn hjelp der og hjemme. Men er jo bare en time hver fjerde uke, noe som er ALT for lite for meg om jeg skulle klart det hjemme. Men slutte å spise, ja det funker bra ei stund, men såp blir jeg fysisk dårlig, som da fører til psyisk igjen. Så slutter jeg å spise, psyken blir bedre, men etter noen dager, psyken går ned samtidig som fysisk blir dårligere. dette føler jeg er bedre enn å ha den sånn jeg har, går i allefall ned i vekt.

Lenke til kommentar

Hvis du ikke spiser på ti dager og har tanker om at det ville være bedre å dø, så er en time hver fjerde uke ikke tilstrekkelig helsehjelp. Det må du ta opp med behandleren din, og kanskje med fastlegen din. Da kan dere sammen prøve å finne noe som kan passe bedre for deg.

 

Men det er klart, jeg forstår at du har en vanskelig variant av spiseforstyrrelse, og kanskje tilleggslidelser og. Det gjør at behandling kan bli vanskelig.

 

Da er kanskje DPS ikke har tilstrekkelig kompetanse til å hjelpe deg. Behandleren din skal ha tilgang på informasjon om hva der er av tilbud i landet. For det er en del å velge mellom.

 

Du kan jo se her hva Helsemyndighetene anbefaler

 

http://www.helsedirektoratet.no/psykiskhelse/fakta_om_psykisk_helse/spiseforstyrrelser/behandling_for_spiseforstyrrelser_14305

 

Hilsen

Dag

Lenke til kommentar

Hei

Det var da synd.

Hvis alt er prøvd og du enten ikke har fått hjelp eller du blir møtt med avslag, vil jeg gå ut fra at det er tilleggsplagene dine som ikke er tatt nok tak i. Som du sikkert vet det det ofte slik at spiseforstyrrelse og personlighetsforstyrrelse opptrer sammen.

 

Det er engstelig og unnvikende personlighetsforstyrrelse som oftest opptrer sammen med spiseforstyrrelse. Ut fra det du har postet i tråden, vil jeg anta at du har en del av den unnvikende varianten. Hvis det er riktig så må hjelpetiltakene først rettes inn mot å bedre personlighetsforstyrelsen før du kan forvente særlig bedring i spiseproblemene.

 

Det går an å bli bedre av personlighetsforstyrrelse - mange har blitt det, men som ved alle psykiske plager kreves det målrettet jobbing over tid. Hvis du og behandleren din ikke alt har drøftet muligheten for at du har en personlighetsforstyrrelse, så må du ta det opp med henne. Slik kan dere sammen begynne å finne ut hva den i fall kan bety av utfordinger for din alvorlige spiseforstyrrelse.

 

Mvh

Dag

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...