Gå til innhold

Bygging av 8x8x8 led cube, ekstremlodding.


Anbefalte innlegg

Hei, har begynt på bygging av en 8x8x8 led cube.

 

Jeg har bestilt og mottatt 600 stk 0603 smd leds og noen km 37 awg tråd. Oppdaget tidlig at 0603 smd ledene var mye mindre enn jeg hadde forestilt meg.

 

Det kommer til å bli en utfordring å lodde sammen dette, men jeg har lest etpar guides - og håper å starte nå snart når loddetinn og litt andre ting kommer. Avstanden mellom lysene har jeg ikke helt bestemt meg for, tenker kanskje å gjøre det noe større - opptil 4 cm mellom hver led. Ingenting er helt bestemt enda. Ledningene og ledene er i seg selv utrolig små, jeg håper dette gir inntrykk av "flyvende lys".

 

Tips?, kom gjerne med dem!

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Disse diodene er ikke spesielt egnet til å lodde små ledninger direkte til. Jeg ser for meg et knot av dimensjoner, noe som vil foråsake så mye hodepine og frustrasjon at du hiver delene ut vinduet før du har laget første plan en gang :) Om du blir ferdig, kommer byggverket til å bli utrolig skjørt, og vil som andre påpeker bare kunne ses skikkelig fra èn side.

 

Et velment råd fra meg er å glemme det hele, og kjøpe noen LEDs med pinner på, som er mye mer egnet til formålet.

Lenke til kommentar

Jeg er helt enig med deg, men så er jeg såppass sta og umulig at jeg skal gjøre noe andre ikke har gjort før =/ 

 

Trenger input på dette: 50cm*50cm*50cm kube, eller 20cm*20cm*20cm? Og hvorfor?

 

Tenker å ha en hengende kube, og skal ikke ha den midt i rommet uansett, så det med 180graders visning tror jeg går helt greit :)

 

 

Lenke til kommentar

Wow, lodding av 37AWG tråd til 0603 LEDs. Dette tror jeg kan bli ett tålmodighets-prosjekt, om ikke annet en loddeøvelse av dimensjoner :p

 

Jeg ville begynt med å prøve å lodde en tråd på hver side av én led, for å se hvor mye trening man trenger, her kan en forstørrelseslampe være gull verdt(vurderer å handle inn en selv).

Hvis det er lakkert tråd du har fått må du enten skrape eller brenne av lakkeringen før lodding. Flussmiddel blir nok din beste venn, sett bortsett fra forstørrelseslampen.

 

Ikke noe galt i å sette seg sinnsyke mål, blir man ikke gal så ender man som regel opp med noe kult uansett :)

 

-

Kolbjørn

 

(Hmm, jeg har noe 42AWG lakkert tråd og noen 0603 LEDs liggende, kanskje jeg skal prøve meg på ekstremlodding jeg og? :p )

Lenke til kommentar

37awg ledningen jeg har er lakkert ja, men lakken er spesifisert til 155 grader celcius, så loddebolten klarer forhåpentligvis brenne bort denne raskt. Tenker påføre loddetinn på bolten å bruke fluxpasta på diodene. Skal kjøpe inn helping hand og ta meg en skarp en før jeg setter i gang, så får vi se hvor det bærer hen :p

 

Skal drille en mal som kan line opp 2x8 smd leds på rekke, dype nok til at katoden akkurat stikker opp - dette tror jeg blir den enkle delen. Jeg har en plan for anodene, men er ikke 100% sikker på om den går eller ei.

 

Venter bare på de siste komponentene nå =/

 

 

Lenke til kommentar

Det var da noen utrolig små LED's du hadde valgt deg da! :ohmy:

 

Hvor du kjøpte de fra forresten?

Tror personlig jeg ikke ville hatt mindre enn 1206, eller evt. 2mm runde LED med beina ut til siden....

 

Det som dog kanskje kan være litt stilig med SMD LED, er jo muligheten for å sette de rygg mot rygg to og to, eller fire og fire. Da vil du kunne få bedre synlighet fra flere sider av kuben, men vil bli litt mere smitte av lys.

Problemet med smitte av lyset er uansett mindre på SMD LED's da de ikke har så stor plastkapsel som vanlige og derfor fanger opp mindre lys.

 

Bruken av lakkert tråd kan bli en plage, selv om den er spesifisert til så pass lav temp.

Tror jeg ville brukt en tynn, fortinnet kobberleder, som er mye enklere å lodde.

Ville så brukt en liten flat tang, for å bøye endene på tråden til en L-form, slik at den på enden blir like bred som loddepunktet på SMD kapselen.

 

Om du så har f.eks. en dobbeltsidig tape uten så kraftig lim på, kan du jo med en pinsett plassere LED kapslene med fronten ned for å holde de fast mens du lodder.

Kan kanskje funke greit, er jo ikke så enkelt å klemme fast en slik kapsel på en enkel måte uten å dekke til loddepunktene.

Om det fungerer med det tape greiene, kan man gjerne dekke en hel plate med slik tape, og merke opp de 8x8 punktene for plassering av LED.

Om det er for sterk lim på dette, vil det bli vanskelig å løfte av en "plate" med ferdig loddet LED uten å bøye lederne etterpå.

 

Fysisk størrelse på kuben er jeg litt usikker på, men blir det for mye "luft" mellom lyspunktene vil jo figurer eller tekst bli vanskeligere å tolke. Ser en del som anbefaler rundt 25mm avstand på 3mm LED, så rundt 20mm ville kanskje fungere greit her?

 

Så da ønsker jeg bare lykke til, du trenger godt lys, en stødig hånd og en solid porsjon tålmodighet! :thumbup:

 

Hold oss oppdatert, gjerne med noe bilder om du mekker en arbeidslogg av dette.... :yes:

Lenke til kommentar

Alt går.

 

Har selv loddet en del 0603 komponenter, men bare til kretskort.

 

Jeg tror trikset er:

 

Påfør loddetinn på tråden først, slik at du får et tynt dekkende lag i enden. Har du nok tror jeg det skal holde å bare ta 0603 pakken bort i dette mens det er varmt og den vil henge seg fast.

 

Samme triks som er gjort her, bare i mindre skala og med ledning og komponent.

 

tjintech-howto-solder-11.jpg?attachauth=ANoY7cof5kJHJY4FrfDQ3PWa9GWLN2BSyYaWi8MRxBj5GSgA_lxoyNszZGCmn8S3zUIXzBiW4YCimcCTH0XKYH42LIi4bPLxygOEoEstT0_ngl_FxtLyaJ6NB1Xc4t5_hetLtU16Ij2W6unh0TCJd_ap12xJEJ9xWAXHjqp6zRG3YWo70ysHY9lwCgw96oZMKrShe4IK1UvV1msVNZf3W4RenH6Ia6KwPKuALXbHknCGL9MNHRCml0k%3D&attredirects=0

Endret av Thorsen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...