Gå til innhold

Oppgradere miniPC til 2 GB?


Burritosen

Anbefalte innlegg

Hei.

 

Skulle gjerne hatt litt hjelp av dere som har litt peiling på PC :)

 

Dama ønsket seg mini PC til jul, så kjøpte denne.

Lønner det seg å oppgradere til 2GB? Hva vil isåfall bli bedre? Og hvis man oppgraderer til Windows 7 Home Premium, vil det gjøre noe med ytelsen eller påvirke pc'en på noen som helst negativ måte? Den kommer med Win7 Starter.

 

Hun bruker ikke PC'en til noe spesielt. Mest surfing og litt skolearbeid.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Maskinen støtter kun én stk DIMM (RAM-brikke), så for å få 2GB må du kjøpe én brikke à 2GB, og bytte ut den gamle. En slik brikke kan plukkes opp for rundt 250 kr.

Fordelen er jo åpenbart at maskinen får mer arbeidsminne. Mer spesifikt kan du da ha flere applikasjoner kjørende før maskinen tar i bruk sidevekslingsfilen (arbeidsminne via harddisk, når internminnet er fullt), noe som vil øke arbeidshastigheten betraktelig dersom man først overstiger 1GB i bruk.

 

Hva angår Starter vs. Home Premium, så gir Google enkle utgreiinger ang. forskjellene. Sannsynligvis vil Home Premium kreve endel mer av maskinen, særlig av minnet, men også muligens av prosessor. Den største ulempen med Starter i mine øyne er at du ikke kan kjøre mer enn tre programmer samtidig.

 

Jeg personlig ville ikke brukt noen av delene. Det finnes plenty gode og brukervennlige linuxdistroer, og mange av dem er også tilpasset netbooks. Avhengig av hva du velger, får du ofte bedre ressursutnyttelse, enklere installasjon av programvare gjennom integrerte pakkebrønner, ca. alle drivere inkludert i installasjonen etc. De aller fleste distroer fungerer altså "ut av boksen", og mange har også grensesnitt som er bedre tilpasset netbooks enn noen Windows-versjon - så lenge du ikke er avhengig av å bruke programvare som kun fungerer på Windows. Du slipper også å tenke på antivirus og denslags, og best av alt: både operativsystemet og nær sagt all tenkelig programvare er gratis! Ikke trenger du å være noe geni for å installere og bruke det heller.

 

Om du ikke har lyst å kaste deg i det, fjerne Windows og installere Linux som eneste OS, finnes det også alternative måter å teste det på:

- Mange distroer har mulighet for såkalt liveCD eller USB, som lar deg boote (les: starte operativsystemet) fra en CD/DVD eller USB-penn, uten å installere. Oppstarten tar ganske lang tid kontra et ferdig installert OS, men du kan benytte dette for å teste en distro uten å gjøre endringer på maskinen din.

- Enkelte distroer har også mulighet for installasjon via WUBI - det vil si at du installerer distroen som et program i Windows, og du kan velge hvilket OS du vil starte når du skrur på maskinen. Distroen kan også avinstalleres via Windows på samme måte som du ville avinstallert et hvilket som helst program.

Lenke til kommentar

Jeg er på jakt etter det samme, se linken fra forrige innlegg: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1281187

 

Det er en jungel av distroer, men det betyr igjen større valgfrihet. Og når du først har den valgfriheten kan du tillate deg å være kresen i mye større grad enn ved valg av Windowsutgave :p

 

Merk at Linux generelt har litt andre måter å betjenes på, men det meste er selvsagt laget for å være brukervennlig og intuitivt. Jeg er ingen avansert Linuxbruker selv, men det duger til alt det jeg trenger en netbook til. Visse programmer støttes riktignok ikke "ut av boksen", som f.eks. Photoshop og MS Office, men det finnes gratis, alternativ programvare som GIMP og OpenOffice, som stort sett støtter de samme filformatene.

 

Spotify er det største issuet for min del, siden det ikke finnes en stabil utgave til Linux - men du kan installere beta for Linux, eller du kan installere Windowsversjonen via Wine, et program som "simulerer" Windows og støtter endel Windowsprogramvare i Linux. Strengt tatt ganske enkelt å sette opp.

 

Omtrent alle endringer du ønsker å gjøre kan også gjøres via kommandoer i terminalvinduet (noa ala DOS i Windows). Dette er ikke påkrevd å kunne for å bruke Linux (foretrekker grafisk brukergrensesnitt selv), men du kan komme borti det i tutorials, siden det er enklere å åpne terminal og copypaste en linje med tekst enn å gå igjennom flere sider med grafisk veiledning som er vanlig ved brukerstøtte i Windows :)

 

De første netbookene kom for et par år siden utelukkende med Linux forhåndsinstallert. Konseptet med netbooks er jo i bunn og grunn at det skal være billig men fungere, og Linux er både gratis og i mange tilfeller mindre ressurskrevende enn Windows - men "folk flest" er vant med Windows, og dermed ble Windows etterhvert også standard på de fleste netbooks, ihvertfall her til lands.

Endret av srbz
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...