Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Trenger hjelp til 3 naturfagsspørsmål


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

1. Er vel 4?

 

1 En kildebergart dannet av slam med høyt innhold av organisk materiale.

2 En reservoarbergart som er porøs og med plass til olje og gass i hulrommene.

3 En tett takbergart over de andre bergartene.

4 Olje- og gassfeller under skråstilte forkastningsblokker av takbergarten.

 

2.

Råolje er en meget kompleks blanding av et stort antall kjemiske forbindelser. Råolje kan være tyntflytende (lett) til seig (tung), alt etter sammensetningen. Hydrokarboner utgjør hovedbestanddelen av råolje, de viktigste er alkaner, naftener og aromatiske forbindelser. Av de mange hovedtypene innen hver gruppe finnes et stort antall isomere forbindelser. I gjennomsnitt består råoljene av 82–87 % karbon og 12–15 % hydrogen.

 

Utenom de rene hydrokarboner inneholder råolje også forbindelser hvor bl.a. svovel (0,02–6 %) (merkaptaner, sulfider m.m.), oksygen (< 2 %) (syrer av alkaner og sykloalkaner i de tyngre råoljene), nitrogen (< 0,1 %) (pyridiner, pyrroler m.m.), vanadium og nikkel inngår.

 

-------------

 

Naturgass består av blandinger av lavmolekylære hydrokarboner, hvor metan, som er den letteste av hydrokarbongassene, vanligvis utgjør ca. 85 %. Etan utgjør 5–10 %. Ellers forekommer propan, normal- og isobutan, pentaner og tyngre komponenter i avtagende mengder. I naturlige gassreservoarer forekommer de tyngre komponentene (etan og tyngre) for det meste som gass pga. det høye trykket, men kondenserer når de kommer til overflaten (ved atmosfærisk trykk). Naturgass kan i tillegg inneholde vekslende mengder av andre gasser, som nitrogen, karbondioksid og hydrogensulfid.

 

En rekke forskjellige betegnelser brukes på forskjellige typer eller fraksjoner av naturgass som: tørrgass, hovedsakelig metan med litt etan; våtgass, naturgass med høyt innhold av kondenserbare hydrokarboner, i hovedsak propan og butaner, men også etan, pentaner og tyngre komponenter; NGL (Natural Gas Liquids), kondenserbare hydrokarboner (etan til butaner, dessuten pentaner og tyngre komponenter), som er utvunnet fra våtgass eller rikgass. Den tyngste andelen her blir også kalt C5+, nafta, naturbensin eller kondensat.

 

3.

Sensorene/lysdiodene måler hjulets rotasjonshastighet og registrerer om et hjul er i ferd med å låse. Dersom det er tilfelle, sørger ABS-systemet for å minske bremsetrykket. Hjulet øker da rullehastigheten og beholder veigrepet. Samtidig er det også mulig å styre bilen. Når hjulet øker hastigheten, blir bremsekraften igjen slått på. Denne syklusen repeteres flere ganger per sekund inntil bremsepedalen slippes.
Endret av Hille
Lenke til kommentar

En seismisk undersøkelse brukes til å undersøke Jordens underjordiske struktur og brukes hovedsakelig for olje og gass. Denne metoden bruker prinsipper reflekterende seismikk til å erverve og tolke seismiske data, noe som tillater estimering av jordas sammensetning. Teknikken er lik den som brukes av datastyrt axial tomography (CAT) skanner, involverer analyse av seismiske bølger som beveger seg gjennom jorden.

Når en seismisk undersøkelse er gjennomført, blir seismiske bølger vanligvis generert av dynamitt eller ved spesielle vibratorer montert på lastebiler. Disse vibroseis lastebiler, som de er kjent, brukes ofte om bruk av dynamitt kan føre til alvorlige skader på omgivelsene, for eksempel i cavernous områder. Lastebiler som bruker tunge metallplater vekt på over 3 tonn (2,72 tonn) som er plassert i kontakt med bakken, og som deretter slått med tung hammer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...