Gå til innhold

Innspill ønsket: Oppgradering (Hovedtema: Balansert hardware/i5 vs i7)


Anbefalte innlegg

Hei alle sammen! Her er en utfordring til dere alle.. ;)

Jeg la en god slump penger i min stasjonære maskin for et par år siden, og den har tjent meg godt siden. Med andre ord har det å oppgradere sjeldent, men med fokus på kvalitet og ytelse fremfor å slavisk følge et budsjett fungert bra for meg, og det er planen denne gangen også. Forskjellen blir at jeg forrige gang konsekvent la meg på det som den gang var high end, denne gangen har jeg litt andre ting jeg er nødt til å prioritere (samboerskap, bikkje osv.) og er nødt til å gå for en løsning som ikke har siste skrik i alle komponenter.

 

Jeg driver med arkitektur og design til daglig, og av programvare går det i CAD og BIM (AutoCAD og Revit først og fremst), grafikk og illustrasjon (Photoshop, indesign, illustrator, 3d MAX, Rhino) og filbehandling av til dels enorme filer - ikke like galt som en fotograf med ti millioner tunge bilder daglig, men det blir flyttet noen titalls gigabyte om dagen i perioder, spesielt opp mot deadlines.

 

I tillegg er jeg en gamingentusiast, uten at jeg føler noe behov for å kjøre Crysis i sprø oppløsninger av den grunn. Det har jeg heller ikke skjerm til - skjermen min er jeg utrolig fornøyd med, og jeg har tenkt å beholde den til tross for at den ikke støtter oppløsninger over 1280x1024. (Det betyr selvfølgelig ikke at den ikke kan bli byttet ut i fremtiden!) Det er også verdt å nevne at denne maskinen står i stuen i en 50kvm leilighet - støynivå er derfor en faktor, og tips til fete 24" skjermer er ikke det jeg ønsker meg mest :)

 

Det skulle vel være nok for selgerne blant dere til å gjøre en grei behovsanalyse :) (Takk for at dere orket å lese alt..)

 

Kort oppsummert er målet altså en balansert mid-range "arbeidshest" uten flaskehalser, med litt ekstra kick for å få meg inn i spillmarkedet anno 2010.

 

Så til maskinen. For å kunne legge mest mulig penger der det er behov for det har jeg valgt å beholde følgende komponenter:

 

- Kabinett (Antec P180, muligens med små modifikasjoner, men jeg elsker det)

- WDC 36gb SCSI 10 000rpm (Blir nedgradert fra systemdisk til disk for prioriterte programmer)

- Seagate 250gb 7200rpm (Blir beholdt som ekstra lagring som før)

- NEC DVD-ROM

- Skjerm, Mus og tastatur (Xerox 17", Logitech MX518, Logitech S510)

 

Jeg får altså beholdt en del, men det aller, aller meste skal skiftes ut. Etter en del research, først og fremst hos Tom's Hardware og SilentPCreview, har jeg landet på to alternativer.

 

Alternativ 1: (V 1.01)

Dette første er et Intel i7 system med støtte for 6 minnebrikker. Minnebrikker større enn 2gb er for tiden for kostbart for meg, og 6 slots er altså den eneste måten jeg kan få min maskin opp til 12gb RAM. Spørsmålet til dere er om det trengs, eller om jeg vil få nytte av det i en slik setup. Denne løsningen vil koste meg mellom 10 000,- og 11 000,- pluss oppgradering til SLI og 12gb RAM (Ca. 3 000,-)

 

CPU: Intel I7 Quad 930 2,8ghz

MB: Gigabyte GA-X58A-UD3R (High-end hovedkort. Overkill? Eneste (anbefalte) alternativet jeg har funnet som lar meg kjøre 6x2gb minne)

RAM: Kingston DDR3 HyperX 1333MHz (I første omgang en kit på 6gb, fulgt av nye 6gb senere)

GPU: PALIT Geforce GTX 460 1gb (PALIT Får toppscore over alt, GTX460 banker det meste det kan sammenlignes med, og klarer seg svært godt i SLI. I første omgang ett, fulgt av et ekstra for SLI senere)

PSU: Corsair TX 750W PSU (Takk til ei57 for tips!)

SSD: Crucial RealSSD C300 64gb (SSD til system og de aller mest brukte programmene)

HD: Samsung SpinPoint F3EG 2TB (Lagringsdisk.)

 

Alternativ 2: (V 1.02)

Dette er et Intel i5-basert system med rimeligere alternativer over hele fjøla, bortsett fra grafikkort. Samme løsning med 2x GTX460 i SLI på sikt.

 

Denne løsningen vil koste meg mellom 7 200,- og 7 800,- pluss oppgradering til SLI og 8gb minne (Ca. 2 500,-)

 

CPU: Intel Quad i5-760 2,8ghz

MB: Gigabyte GA-P55A-UD4 (Et noe rimeligere hovedkort, men også dette har SLI-støtte.) (Oppdatert fra UD3, som ikke har 2x PCI-E x16. Takk Adamlop!)

RAM: Kingston DDR3 HyperX 1333MHz 4GB (4GB-kit, med planlagt oppgradering til 8gb senere)

GPU: PALIT Geforce GTX 460 1gb (Samme. SLI på sikt.)

PSU: Corsair TX 750W PSU (Takk til ei57 for tips!)

SSD: Intel® X25-V SSD 40GB (Rimeligere, mindre SSD-disk, samme formål)

HD: Samsung SpinPoint F3 1TB (Samme lagringsdisk, men mindre)

 

 

Spørsmål og problemstillinger:

 

- Er det slik at jeg bør ha en i7 CPU for å få full effekt ut av pengene jeg legger i SLI og det ekstra minnet, eller gjør i5 nytten?

- Hvor stor er egentlig forskjellen på i5 og i7 i praksis, dersom systemet makses ut med SLI og 12gb minne?

- Vil jeg, med mitt bruk, i praksis merke noen forskjell på 8gb og 12gb minne? Her er det mye penger å spare, fordi jeg da kan halvere utgiftene til hovedkort og spare en tusenlapp på selve minnet.

- Det er veldig viktig for meg å ikke bruke penger på hardware jeg ikke klarer å utnytte. Vil noen av disse løsningene gi meg flaskehalser? (F.eks for svak CPU for å dra nytte av 2x1gb GPU i SLI)

- Har noen dårlige erfaringer med noen av komponentene? Tips til alternativer?

- Har jeg brukt penger på feil ting i det dyre alternativet?

- Har jeg spart penger på feil ting i det rimeligere alternativet? Er det ting jeg kan spare mer på, eller ting jeg absolutt ikke burde være gnien på?

- Annet?

 

Når det gjelder selve bestillingen ser det for øyeblikket ut som om PSdata eller Komplett blir vinnerne, rett og slett for de har flest av komponentene på lager, og besparelsen man evt. finner hos andre spises opp av fraktkostnader. Enkelte komponenter får jeg tak i hos leverandører i Oslo-området. Det koster meg lite å tute rundt en formiddag og skaffe disse.

 

ALLE tips og kommentarer mottas med takk. I call upon the power of teh intarwebs! :)

Endret av Veanova
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Definitivt i7 bygget, ikke engang vurder i5 med det du har tenkt å bruke den til, prisforskjellen er bare ikke stor nok til at det kan rettferdiggjøres spør du meg, _spesielt_ hvis du skal kjøre SLI. Syns du hadde en god liste der.

 

Takk for tilbakemeldingen :)

 

i7-oppsettet pusher grensen for hva jeg kan ta meg råd til, men jeg ser poenget. Hva med å gå for i7, men stramme inn på hovedkort og minne? Hvor stor er egentlig forskjellen i praksis på 8gb og 12gb med kvalitetsminne?

Lenke til kommentar

Anbefaler å gå for i7 930. Da er alternativet 6GB eller 12GB ram. Du kan jo sjekke hvor mye ram du bruker idag og velge ut fra det. Går du for dette, så er det lite å stramme inn på HK, men du kan muligens spare noen kroner på minne. Her er prisguiden i beste fall villedende og du må sjekke hva butikkene kan tilby.

 

Dersom du har en filial av Datakjeden i nærheten, leverer Amentio fraktfritt dit. De ligger fort 2-300 kroner under Komplett på HX850. Skal du kjøre uten noen form for overklokking, vil du klare deg godt med en HX750, selv med 2 gtx 460 i sli.

Lenke til kommentar

Right now, har i7 nada å si ovenfor i5, joda, i7 har HT, men spill i dag kjører faktisk mest på 2 cores, gta 4 tar utnytte av 4 cores, men få andre. Men vil du spare penger akkurat nå er det bare å gå for i5 quad 2.8ghz. Siden du er en fyr som er glad å være framtidsretta, så ville jeg nok gått i7 allikevel.

 

Nå er det sent, og ser ikke så godt, men fatter ikke helt hva du skal med 12gb minne, ser ikke at du driver med video redigering eller slike ting, og spill tar igjen trenger fortsatt bare 3-4gb. går utifra at du skal spille på den siden du nevner sli senere.

 

Men igjen, føler det å kjøpe PC nå ikke akkurat er det smarteste, du har kanskje ventet lenge, og du behøver ny PC, da anbefaler jeg deg å kjøpe, men med Sandy Bridge bankende på døren, sammen med ati sin nye gpu serie Southern Islands, så hadde jeg ikke kjøpt PC nå, ihvertfall ikke hvis du er en kar som liker å ha PCen din en stund.

 

Nå er ikke jeg deg, men skulle jeg kjøpt PC i dag, ville jeg kjøpt i5 quad, 8gb ram, og gtx 460 som du nevna, sparer en del penger da kontra billigere socket og cpu, ram.

 

However, skal du drive tung redigering, så kommer i7 bedre ut med HT, i spill, vil du merke nada forskjell. De har omtrent samme stock clock og, 2.8ghz i5, vs 2.93 ghz i7. Ville tatt i5, med en god luft kjøler (noctua) og klokket den rundt 3.5-4ghz.

 

Men nå rabler jeg for mye, det er ihvertfall min mening.

 

 

EDIT; satan, etter å sett helt til slutt, etter å skrevet hele posten min, så jeg at du skal bruke 3d max, håndtere store filer, da ville jeg gått for i7, flott at jeg skulle se det helt til slutt, og orker ikke fjeren og endre på det jeg opprinnelig skrev. Dog, mener fortsatt det jeg sa med at dette kanskje ikke er det beste tidspunktet å kjøpe PC, fremtids messig.

Endret av henrikrox
Lenke til kommentar

ei57: Takk for innspill på strømforbruk, det er en av de områdene jeg har minst kontroll på. Leste et sted at man bør unngå å la PSUen kjøre på mer enn 70-80% load over tid, og selv om jeg ikke er noen overklokkingsentusiast så ser jeg ikke bort fra at jeg kan komme til å forsøke. Er fortsatt 750W tilstrekkelig? Produsentene markedsfører jo ikke så sjeldent overklokkingsegenskaper om dagen, og jeg går ut fra at man betaler for det også. Dumt å ikke utnytte bruke dem da ;) Men - mitt hovedmål er en stabil, kjølig og relativt stillegående maskin, ikke å finne bristepunktet for hver eneste komponent.

 

henrikrox: Både Sandy Bridge og Southern Islands var nytt for meg, tusen takk for tips! Nye Intelchips er alltid gøy, men alt hva jeg har funnet om Sandy Bridge nå tilsier at dette blir rettet mot high-end markedet, og antageligvis laaangt utenfor mitt budsjett.. :/

 

Jeg må tilstå at jeg har et noe anstrengt forhold til ATI etter noen defekte kort for et par år siden, og jeg kommer ikke til å velge noe annet enn nVidia med mindre jeg ser noen helt syke benchmarks på alternativer til en rimelig pris.. og det skjer vel neppe.

 

Klart, neste generasjons produkter på markedet kan jo gjøre gunstige ting med prisen på det jeg har i siktet nå. Noen analytikerhoder som har noen innspill der?

Endret av Veanova
Lenke til kommentar

Hvis jeg hadde vært deg hadde jeg eller gått for ett i5 oppsett, og en ny STØRRE skjerm enn den 17 tommeren du har. (Hvis budsjettet ligger der du sier)

 

Sitat: "og av programvare går det i CAD og BIM (AutoCAD og Revit først og fremst), grafikk og illustrasjon (Photoshop, indesign, illustrator, 3d MAX, Rhino)"

 

Er ikke mange som bruker 17" idag og 22" eller 24" får man for en tusenlapp +.

 

Måtte bare :)

Endret av Jwp
Lenke til kommentar

750W vil om du klokker CPU til 3.5GHz, fortsatt være mer enn nok. Jeg har i prinsippet alle komponentene du har på lista di, som har betydning for strømtrekket. De sitter riktignok i forskjellige PC'er, men unøyaktige (billig wattmeter) målinger tilsier at 750W er omtrent passe. Jeg måler 190W på en i7 [email protected] og 290W på en annen PC med 2*gtx 460@790MHz, der CPU hhv GPU'er kjører på full load. De to PC'ene trekker tilsammen 480W. Ca 50W svis av i PSU'ene og de øvrige delene bruker da ca 430W, som er en passe last for en HX850.

 

Du når neppe opp i et slikt strømtrekk, selv om 930 og gtx 460 1GB krever noe mer strøm enn det jeg har tatt med i regnestykket. 430W er heller ikke normal bruk, men kontinuerlig 100% last på hhv CPU og GPU'er.

 

Skal du klokke litt, bør du også vurdere litt friskere ram. Et eller annet på 1600MHz og gjerne CL >9 om du finner et sett til en fornuftig pris. Om du leter litt i butikkhyllene, kan du være heldig å finne godt spec'et ram til gode priser.

Lenke til kommentar

Jwp: Hehe, er klar over at 17" er lite, men maskinen står som tidligere nevnt i stua, og min samboer har også sitt å si når det gjelder hvor stor skjermen får bli ;) Et annet "problem" er at fargegjengivelse er viktigere for meg enn størrelse på grunn av det jeg driver med, og skjermen blir da fort dyr. Større skjermer har jeg uansett tilgang på via jobb og skole, og når skjerm i tillegg er den delen av oppsettet som er enklest å bytte ut senere, så den får vente i første omgang.

 

ei57: Høres fornuftig ut. Da tar jeg en skikkelig titt på hva som finnes av 750W og 800W PSUer der ute. Takk!

 

Edit: Etter å ha lest litt rundt, blant annet på forumene til Tom's Hardware, har jeg gått ned fra 850W til 750W på PSUen, og spart rundt 500,- på det.

Endret av Veanova
Lenke til kommentar

Da var research unnagjort for denne gang, og maskinen klar til bestilling. Takk for hjelpen, alle sammen, og jeg håper at andre som titter på dette kan dra nytte av både mine og andres tanker rundt hvorfor det ble som det ble :)

 

Sluttresultatet ble som følger:

 

Prosessor:

Intel Core™ i7 Quad Processor i7-930 Quad Core, 2.8Ghz, Socket 1366, 8MB, 130W, Boxed w/fan

 

Valget sto mellom i5 og i7 (vurderte også noen AMD-oppsett), og jeg endte etter litt research på et i7-oppsett. Det som til slutt solgte meg var overklokkingspotensialet i i7-930, som man jevnt over får opp til et sted mellom 4 og 4.3Ghz. Om jeg får den opp dit gjenstår å se, men den blir garantert ikke stående på 2.8 :)

 

Hovedkort: Gigabyte GA-X58A-UD3R, X58

 

Ønsket meg 12gb minne, men etter å ha lest gjennom uttallige tester og benchmarks fant jeg at 6gb holder i massevis for min del. Kortet lar meg oppgradere til 12gb i fremtiden dersom jeg ønsker det. Landet da på GA-X58A-UD3R, som gir meg alle funksjonene jeg trenger, og har fått knallkritikker.

 

Grafikkort:

MSI GeForce GTX 460 1GB PhysX CUDA PCI-Express 2.0, "Cyclone OC", GDDR5, 2xDVI, native-HDMI, HDCP, 256bit[/b]

 

Rått GTX 460-kort anbefalt av flere her og rundt om kring på nettet generelt. Pent kort med overklokkingspotensiale. Får et søsterkort i SLI så raskt pengebeholdningen kommer seg etter dette innkjøpet.

 

Minne:

Corsair XMS3 DDR3 1600MHz 6GB CL7

 

Minne var noe av det jeg var mest usikker på før jeg begynte. De aller fleste anbefaler å unngå de dyreste minnebrikkene, fordi de koster usannsynlig mye mer enn de smaker. Landet på en rimelig 1600MHz kit med litt dårligere timings enn Kingston HyperX-brikken med 1333MHz jeg først satte opp, først og fremst fordi 1600MHz gir størst utbytte av en overklokket i7. Corsairs XMS3 har fått fine testresultater, blant annet hos Tom's Hardware som jeg er en stor fan av.

 

Lagring:

Intel® X25-V SSD 40GB 2,5" SATA2, read/write speed of up to 170MB/35MB sec, MLC, Gen.2 + Samsung SpinPoint F3 1TB 7200RPM, SATA 3.0 Gbps, 3,5", 32MB Cache, 8.9ms

 

SSD på budsjett. En liten og rimelig SSD-disk som skal brukes som systemdisk. Anbefalt av Tom's Hardware, masse SSD for pengene, men dette er kanskje den svakeste komponenten i mitt oppsett. SpinPoint-disken er heller ingen råtass, men det er kvalitet og MYE lagring for pengene. Blir antageligvis en 2TB-disk ekstra senere.

 

Strømforsyning:

Corsair TX 750W PSU ATX 12V V2.2, 80 Plus, Standard. 4x 6+2-pin PCIe, 8x SATA, 140mm Vifte

 

750W PSU for å kunne dra overklokket CPU, grafikkort i SLI og alle diskene jeg kommer til å stappe inn i maskinen. Toppkarakter i alle tester jeg har funnet.

 

Igjen, takk for helpen alle sammen, og lykke til med deres egne selvbyggerprosjekter!

Endret av Veanova
Lenke til kommentar

Du valgte en socket 1366 CPU og socket 1156 HK/RAM ;).

 

Haha, fail. Der lå feil hovedkort ja. Er det nå jeg bare skal si at jeg testet om du fulgte med? Sånn går det når man opererer med tre alternative lister som glir over i hverandre. Farlig!

 

Hovedkortet skal altså være Gigabyte GA-X58A-UD3R, X58 Socket-1366, DDR3, ATX, USB3.0, SATA 6Gb/s, 2xPCI-Ex(2.0)x16, Revision 2.0 som koster 300,- mer, OG støtter opp til 12gb. Minnet er det samme, men en 3x2gb-kit i stedet for 2x2gb, som også koster rundt 300,- mer.

 

Godt sett ;) Listen er oppdatert så ikke andre gjør samme bommerten :p

Endret av Veanova
Lenke til kommentar

Interessant - hadde nok gått for i5, ettersom disse yter rimelig likt:

http://www.anandtech.com/bench/Product/47?vs=109 (750 vs 920)

 

Pengene du hadde spart på det hadde jeg brukt på å gå for et 5870

http://www.anandtech.com/bench/Product/180?vs=162

 

Evt, gått for 460 sli med en gang. ;)

 

Samme hva så har du fått en solid PC.

 

Post hvordan det gikk med overklokkingen?

Lenke til kommentar

Ikke ueffent oppsett, men har jeg gått glipp av noe eller har du gått for boxed kjøling? Du kommer vel neppe opp i 4,0-4,3 uten en god kjøler...

 

Det blir boxed, stock og default til å begynne med, jeg må ta ting litt i etapper for å ha råd til husleia på toppen ;) Planen er i første omgang å bygge på med et GTX460 til, for så å forsøke å få opp klokkefrekvensene og ned lydnivået med et vannkjølingsoppsett. Når det er sagt så klarer i7-930 seg veldig bra med stock vifter i de testene jeg har sett, men jeg regner ikke med å nå 4GHz+ uten bedre kjøling.

 

Interessant - hadde nok gått for i5, ettersom disse yter rimelig likt:

http://www.anandtech.com/bench/Product/47?vs=109 (750 vs 920)

 

Pengene du hadde spart på det hadde jeg brukt på å gå for et 5870

http://www.anandtech.com/bench/Product/180?vs=162

 

Evt, gått for 460 sli med en gang. ;)

 

Samme hva så har du fått en solid PC.

 

Post hvordan det gikk med overklokkingen?

 

Takk :) Jeg vurderte sterkt i5, men etter å ha lest litt om overklokkingspotensialet i i7 var det ikke så mye å snakke om. Syns absolutt prisforskjellen er verdt det. Dessuten var det hele tiden planen å se litt langsiktig på innkjøpet fremfor å ta alt på en gang, og i7>i5 ga mer mening sånn sett også.

 

Kan alltids poste overklokkingsresultatene med stock-vifte, og jeg kommer garantert til å mase en del her når jeg kommer så langt som å planlegge vannkjøling og virkelig pushe klokkefrekvensene. Dere hører nok mer fra meg ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...