Gå til innhold

Bibbo fornyer optikken!


Anbefalte innlegg

Ettersom jeg har planer om å fornye objektivparken min litt, lager jeg denne tråden i håp om å få noen gode inspill i min jakt etter godt glass!

 

Bakgrunn:

Jeg har dumpa min Canon EF 24-70mm f/2.8 til fordel for min nye kjærlighet: fastoptikk. Det ble etter hvert deprimerende å se at jeg fikk like gode og bedre resultater med små slanke fastobjektiv, enn med min 24-70mm-tanks.

 

Så da sitter jeg igjen med OK kapital til å fornye optikken og som nevnt blir det trolig fast optikk denne gang, og spørsmålet er hvilke brennvidder jeg skal begi meg ut på.

 

Jeg har en forkjærlighet for portretter. Jeg tar desidert mest bilder av mennesker og kommer til å fortsette med det. Derfor er det aktuelt med optikk i "portrett-brennvidde". Jeg knipser også selvsagt bilder av andre ting, men mitt hovedfokus vil bli portretter i forskjellige miljø.

 

Jeg verdsetter i hovedsak to ting :

 

1) Skarphet

2) Pen Bokeh / Liten Dybdeskarphet

 

I tillegg er jeg som alle andre ute etter mest valuta for pengene. Jeg er ingen profesjonell fotograf og ofrer ikke hus og hjem for fotograferingen.

 

Jeg har hatt oppe følgende objektiver til vurdering: (slenger ved mine tanker)

 

1) Canon EF 50mm f/1.4 USM

- Hører svært mye bra om dette objektivet og på mitt 40D kan det bli et bra portrettobjektiv med tanke på cropfaktoren. "Ulempen" er at jeg allerede har en 50mm 1,8 som jeg er relativt fornøyd med, men jeg savner mer skarphet vidåpen og byggkvalitet. Vil en oppgradering svare seg? Jeg tror det, men kanskje kan få enda mer gromglass hvis jeg dropper denne og beholder 50mm 1,8.

 

2) Canon EF 85mm 1,8 USM

- Alt jeg leser om dette objektivet er positivt. Jeg tror brennvidden kan gi svært gode portretter og stor blender hjelper på mange måter. Denne vurderer jeg svært sterkt.

 

3) Canon EF 70-200mm f/4 L USM

- Jeg slenger ved denne også til tross for at det ikke er snakk om fastoptikk. Har hørt at den er egnet til portrettbruk og har god skarphet. Størrelse og blender gjør at jeg ikke tenker så sterkt på denne, til tross for den flotte prisen. Her er det potensiale for overtaling.

 

4) Canon EF 200m f/2.8 L II USM

- Denne hører jeg svært lite om, men prisen og L-kvalitet gjør den interessant. Hva tenker folk om å jobbe med 200mm uten IS ? Bruken blir vel begrenset til nærmest bare utendørs og prisen er småstiv sammenlignet med overnevnte alternativ. Bildene denne leverer ser utrolige ut (dpreview.com f.eks).

 

5) Canon EF 135mm f/2.0 L USM

- Hører og ser utrolige resultater med dette objektivet. Jeg frykter brennvidden gjør den begrenset til kun utendørs-portretter og derfor ikke forsvarer prisen. Men har jeg ikke en lyssterk 30mm og 50mm til innendørs bruk? Hmm..

 

De to siste alternativene er "fleske til"- alternativer. Hvor jeg er nå, heller jeg mot de første alternativene. Vurderer bare Canon EF i denne omgang mtp. oppgradering senere.

 

Har du erfaring med noen av disse gutta? Burde jeg vurdere noe annet? Hva bruker du til portretter? Hva ville du valgt med et maks(!!) budjsett på ti tusen kroner (bruktkjøp er aktuelt) ?

Legg gjerne ved eksempelbilder.

 

Fyr løs!

 

 

.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vil slenge inn Canon 100mm f/2.8 USM Makro på lista også, (evnt også den nye L'n som har penere bokeh og IS), riktignok ikke like lyssterk som som 85mm & 135mm er, men du får til gjengjeld mulighet for Makro i tilegg, ikke akkurat lett valg du har å gjøre her.

 

Ellers tror jeg at jeg hadde valgt 85mm'n selv siden du allerede har 30 & 50mm =)

Lenke til kommentar

Bibbo:

"Jeg verdsetter i hovedsak to ting :

 

1) Skarphet

2) Pen Bokeh / Liten Dybdeskarphet"

 

 

 

Du har allerede EF 50 /1.8 som fungerer godt til 40D.

 

Av de objektivene du nevner, synes EF 85 /1.8 å komme nærmest ditt behov.

 

EF 100 /2.0 er ikke nevnt. Det er jevngodt med 85 /1.8, og bør vurderes om brennvidden passer deg bedre.

 

For full kontroll over dybde (og perspektiv) kan du også vurdere Canon TS-E 90mm f/2.8.

Objektivet er manuelt og mindre egnet for 'snapshots' enn et EF-objektiv.

Det er å finne på bruktmarkedet for 7-8000,-.

Lenke til kommentar

Vil bare slenge inn at jeg har selv en 50mm 1,4 Sigma på mitt 40D, og er strålende fornøyd, skarp som tusan, god byggekvalitet, og det ser veldig bra ut med stort frontobjektiv.

 

Fordelen med Canon sitt 50mm slik jeg forsto det da jeg skulle velge er at det er mindre og lettere, men om jeg ikke tar feil (noe som er mye mulig), er at Sigmaen har bedre byggekvalitet.. Og jeg er svak for byggekvalitet...

Lenke til kommentar

Siste nytt:

 

Har skjedd en del ting siden sist, blant annet har jeg begynt å sportsfotografere litt for lokalavisa og i den anledning har jeg kjøpt inn Canon EF 70-200mm F/4 USM. Fikk en meget god bruktpris og da var biffen(?) grei! ;) Lang som pokker, men overraskende lett og grei å ha med

 

Har fått prøvd den litt til portretter og den gjør virkelig en super jobb. Enormt skarpt og flott bokeh.

 

Jeg er fortsatt i tenkeboksen og vurderer sterkt både Sigma 50mm og Canon 85m, selv om fornuften nå sier at 50mm 1,8 gjør jobben flott og at jeg heller burde spare penger / evt. legge dem i lys.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Har hatt\har de fleste av objektivene du nevner, dog har jeg mest brukt de på fullformat. For å begynne med 50mm har jeg brukt 1.8 både på crop og ff, og den gir iallefall utrolig mye for pengene under greie forhold. Glasset er meget bra, resten er vel nesten så dårlig som det kan bli. Canon 1.4 er litt skarpere og har en god del bedre bokeh, og er betydelig bedre på byggekvalitet og autofokus (selv om det langt fra er topp). Sigma 50mm har jeg ikke testet, Sigma ble uaktuelt for meg da min 30mm slet så mye med feilfokus at den ble håpløs å bruke på lenger avstand enn 2-3 meter.

Canon 85mm 1.8 er svært bra, og er et bedre valg enn 50mm hvis du tar mye halvfigur\ansiktsbilder, og har litt arbeidsavstand. Skarpt og meget pen bokeh.

135L har jeg ikke testet på crop, men på 5D er det helt usannsynlig bra. Følelsen og bakoversveisen du får når du åpner raw-filene i photoshop etter en tur med denne må rett og slett oppleves. Eneste optikken fra Canon som matcher denne er dobbelt så dyre 85 1.2 eller 5 ganger så dyre 200 2.0. Er du glad i portretter og prøver denne kombinasjonen går du aldri tilbake, det kan jeg love deg. På crop blir den nok dessverre for lang, med mindre du alltid har meget god avstand til motivet. En brukt 5D får du dog til en slikk og ingenting nå, så hvis portretter er din ting ville jeg vurdert å selge 40D`en og kjøpt en brukt 5D istedenfor.

Anbefaler deg å ta en tur innom fredmiranda.com, der finner du hundrevis av reviews av alle objektivene, bruk noen timer der og les godt gjennom reviewene til objektivene du vurderer, og gjør opp en mening om hva som passer best for deg ut fra de sterke og svake sidene du finner til de forskjellige objektivene :)

Endret av Dirty^Dog
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...