Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Imovane og melatonin


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Har i lang tid hatt søvnproblemer. I tillegg til at jeg sliter med å sovne inn, har det de siste årene vært visse ting i hverdagen som har gjort det vanskelig å holde en normal og fast døgnrytme. For øyeblikket er døgnrytmen helt på jordet. Jeg sovner tidlig på morgenen og våkner på ettermiddagen. Tidligere når jeg har vært nødt til å fike døgnrytmen, har jeg bare døgnet og holdt det gående til neste kveld. Dette klarer jeg rett og slett ikke lenger, er som om jeg har brukt opp min "kvote" på døgning.

 

Jeg prøvde å døgne i går, men hadde ikke sjans til å holde meg våken til lenger enn 16. Etter bare 4 timer våknet jeg igjen. Jeg syns dette er litt rart, da jeg vanligvis trenger 8 timer søvn når jeg sover normalt. Alle andre jeg snakker med sover liksom i 12-13 timer etter de har døgna, jeg har aldri sovet mer enn 5 timer etter døgning.

 

Uansett, jeg lurer på om det går bra å ta både Melatonin og Imovane for å prøve å snu dette nå. Jeg har fått Imovane av fastlegen, men dette er jo bare innsovningspiller, så hvis jeg tar det på kvelden, når kroppen egentlig er vandt til å være våken, kommer jeg bare til å sove et par timer. Melatonin derimot påvirker jo døgnrytmen, og skal brukes over tid for å holde denne så normal som mulig. Jeg tenker da at en kombinasjon av disse to kunne hjelpe, men er usikker på om det er lurt?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tror kansje problemet ditt ligger i noe annet. Legemidler er ikke noen god idé å bruke. Her snakker jeg om erfaring. Spesiellt med Imovane. Sterkt avhengighetsskapende og desverre virker dem ikke etter noen få døgn.

 

Har du vurdert å se på kosthold, og kansje begynne med lett trening ? Eventuellt ta en nærmere vurdering av din egen psyke ?

Lenke til kommentar

Jeg går til psykolog, og jeg er klar over mye av årsakene. Søvnproblemene er til en viss grad selvforskyldt etter å ha vært mye oppe om natta over lengere tid. Men det er også veldig mye som går på det psykiske. Dette er noe jeg prøver å få ordnet opp i. Jeg prøver å legge meg til samme tid hver natt, trener et par ganger i uken, spiser variert, og går som sagt til psykolog.

 

Psykologen var enig i å gi meg litt imovane tilgjengelig, ikke for å bruke gjevnlig, men for å ha de gangen jeg virkelig trenger å sove. Jeg er faktisk veldig lite glad i å ta noen form for piller som påvirker kroppen. Det skal mye til for at jeg i det hele tatt tar en paracet om jeg har dundrende hodepine. Jeg har fått imovane en gang før, og jeg hadde den hjemme i en måned før jeg turte å bruke det :roll: Det tok vel 3-4 måneder før jeg hadde tatt alle 10 pillene...Det er altså derfor jeg spør om denne kombinasjonen er OK...

Lenke til kommentar

Jeg kan desverre ikke si om det er farlig eller kan gi uheldige effekter. Men nå er det slik at om det er farlig skal det stå i instruksjonene. Hvis du er i tvil ville jeg tatt en telefon til legevakt, eller eventuellt din fastlege. Hvis du bruker lite piller er det stor sjangs for at du opplever full effekt tidlig.

 

Jeg syntes det høres voldsomt ut at du sliter med søvn OG innsoving. Og det høres kansje enda mere voldsomt ut at du skal måtte ta to typer piller for å kunne sove 8 timer på en natt. Føler du deg faktisk sliten etter 5 timer søvn eller er du mer eller mindre opplagt ? Husk at imovane har en effekt som kan vare opptil 10 timer. Den vanligste bi-virkningen er tretthet og døsighet. Noe jeg merket spesiellt godt når jeg skulle stå opp, da spesiellt i de første dagene jeg gikk på tablettene.

Lenke til kommentar

Innsovningen er hovedproblemet. Dersom jeg er i en normal døgnrytme og får sove innen 1-2 timer etter jeg har lagt meg, sover jeg som regel 8 timer. Problemet er at med en gang det blir litt ubalanse i døgnrytmen sover jeg forferdelig dårlig. Jeg våkner opp etter 4-5 timer og kroppen nekter å sovne igjen. Jeg drømmer også ekstremt mye og intenst. Noen ganger kan jeg våkne og føles som om jeg har sovet i et døgn fordi jeg har drømt så mye, men finner ut at det bare har gått 10-15 minutter.

 

Får gjøre som du sier, og ta en telefon til legen. Jeg har lest mye om sovemedisiner og var klar over alle potensielle bivirkninger første gang jeg fikk piller. Har også en venn som brukte imovane før og han merket at han fikk vond smak i munn dagen etter, og følte seg sløv. Da jeg tok min første imovane lå jeg helt stiv i senga og grudde meg til å finne ut hvordan kroppen min kom til å reagere. Plutselig våknet jeg dagen etter, helt fin og uthvilt, uten noen som helst type bivirkning. Ingen vond smak i munn, ingen døsighet osv. Merket også at jeg ikke drømte noe den natta. Det er vel også et av problemene med imovane, at det blir mer overfladisk søvn, og man mister litt av REM-søvnen...

Lenke til kommentar

En annen ting du bør absolutt vurdere er å stå opp på samme tidspunktet hver morgen, inkludert helgene.

 

Stemmer det, rutiner er viktig

 

Personlig drømmer jeg fint lite og sover veldig lett. Det skal lite til for å vekke meg med andre ord. Jeg sliter fortsatt med å sove. Men det å få orden på ting samt trene og holde et greit kosthold har fungert veldig bra for meg.

 

Drømmene dine har nok mest sannsynlig mye å gjøre med livssituasjonen din. Skal ikke henge meg opp i det, men jeg tror at etter masse arbeid psykisk for å løse opp i problemene dine vil du merke en god effekt. Selvfølgelig, alle problemer er forskjellige og ikke alltid like enkle desverre.

Endret av Sacro
Lenke til kommentar

Uthvilt!

 

Natt til tirsdag sov jeg ingenting, og prøvde å døgne. Endte med at jeg sovnet kl 16 på ettermiddagen og våknet igjen kl 20. Så var jeg oppe hele natta til onsdag, men sovnet kl 09 onsdag morgen og våknet kl 14. Med andre ord var døgnrytmen min HELT ute å kjøre.

 

Hadde lite trua på å få sove til vanlig onsdag kveld, og tenkte på å prøve kombinasjon av de to medisinene. Endte med at jeg droppet melatonin og bare tok en halv imovane kl 23:30. Sovnet tydeligvis ganske fort og våknet kl 10 i dag! :yes: Det hadde jeg aldri trodd skulle være mulig, var sikker på at jeg kom til å våkne etter et par timer. Jeg våknet riktignok kl 04 og var helt i ørska, tror jeg lå våken en liten stund men sovnet inn igjen. Merker dog at jeg er en smule mer prega av imovanen nå på morgenen enn jeg har vært tidligere. Nå gjelder det bare å få sove igjen i kveld, uten å ta noe som helst :thumbup:

Lenke til kommentar

Jeg vil bare komme med et godt råd....

 

..jeg slet selv mye med søvnproblemer og fikk skrevet ut forskjellige preparater av legen som kunne hjelpe. Iogmed imovane er innsovningsmedisin, tok jeg ikke det ettersom jeg våkner veldig lett og slet like hardt med å få sove igjen.

Jeg falt til ro med å ta nonsinan tilslutt, etter 2 år med forskjellige andre medisiner. Jeg sov godt, men gradvis og uten at jeg merket det helt selv ble jeg litt sløv og "tung" i hodet. Jeg datt ut av samtaler fordi jeg ikke klarte følge med osv...

Jeg sluttet med nonsinan i noen uker, og merket selv at jeg "våknet" opp igjen og ble mer sosial og oppmerksom noe som andre kommenterte også. Derfor råder jeg til å være forsiktig med slike sovemedisiner, prøv ut og legg merke til forandringene i kropp og sinn.

 

Jeg bruker ikke sovemedisiner nå for tiden, etterhvert har jeg funnet ro i kroppen og sover greit uten så det finnes håp :)

 

Lykke til videre

Lenke til kommentar

Ja, jeg ser den. Poenget er at nettopp det du beskriver er slik jeg har følt meg det siste året. Ikke på grunn av medisiner, men fordi jeg har så stort underskudd på søvn. Hver eneste dag har jeg perioder hvor jeg blir helt latterlig sliten i hodet og bare har lyst til å legge meg ned. Jeg sliter med å konsentrere meg og får en slags trang til å være alene, vekk fra mennesker. Den minste ting, som f. eks å handle, blir et enormt tiltak og jeg er ikke motivert til å gjøre noenting. Merker også at jeg til tider blir følelsesmessig veldig svak. Noen ganger når jeg er skikkelig uopplagt, hender det at jeg egentlig bare har lyst å legge meg ned å grine, selv om det ikke er noe spesielt. Den minste bagatell eller uenighet kan få meg til å bli ufattelig irritert. Så at lite søvn påvirker psyken er helt opplagt.

 

Men selvfølgelig, medisiner er ikke noen løsning, jeg ser på det mer som et hjelpemiddel for å prøve å komme meg på beina igjen. Jeg har ingen planer om å bruke dette over lengre tid :)

Lenke til kommentar
Gjest john blund

Rutine er nok nøkkelordet her. Kroppen har en indre klokke, kombinert med dagslys, så produserer den søvnhormoner når hjernen mener det er lurt å sove. Sliter du med at det er fristelser som gjør at du utsetter det å legge seg når hjernen har produsert nok hormoner til i utgangspunkt er klar til å sove så sliter du.

 

Foreslår følgende generelle råd (funker på meg);

 

Ikke drikk te, kaffe eller cola etter kl 18. Ett glass vin er godt om kvelden, men mer enn det gjør at man våkner midt på natta og får en elendig natt.

 

kl 22 HVER kveld (no mercy, fredager og lørdager må også til i en god stund!) slår du av alt som lager lyd og skrur av det meste lyset, inkl TV og dataen. Lag deg en kopp varm kakao eller liknende som ikke inneholder koffein. Sitt og lytt på stillheten i halvmørket i en god stol. Sitt der til du kjenner å bli tung i kroppen, da er du klar til å legge deg. Da tror jeg klokka er 23, som er for meg det tidspunktet det er lettest å få sove.

 

Sliter du med å holde dette fristen, så sett på alarm på mobilen din + sett opp alt mulig av vedlikehold på PC´en din til det kl. slettet så den blir umulig å bruke.

 

Hjernen forbinder lett ubevisst situasjoner til ting, så rensk soverommet ditt for alt annet enn 2 ting: søvn og sex. Flytt vekk dataen, stereoanlegget, TV´n og andre hobbyprosjekter til et annet sted.

 

Hvis du ikke får sove innen en halv time, så ikke ligg i vri deg (har noe med de assosiasjonene som er nevnt i punktet ovenfor). Stå opp og gå ut av rommet. IKKE slå på noe lys, det starter produksjonen av oppvåkningshormoner. Ta deg et glass vann og nyt stillheten i den nevnte stolen i mørket. Etter en stund pleier man å bli døsig igjen, så da flytter man over til senga igjen.

 

Ikke kikk på klokka om du får sove, da får man bare panikk og ender opp med å prøve for hardt å få sove.

 

Banalt, men funker: Skriv ned de bekymringene du har før du legger deg. Jeg tror at underbevisstheten slapper av med at de finnes på et papir, vet ikke men det hjelper faktisk!

 

Hormonene etter sex er perfekt søvnmedisin, om du ikke har en partner er litt "håndarbeid" godt nok.

 

En kort rolig tur like før man skal legge seg pleier å hjelpe, man får kommet seg litt ut av den situasjonen som man har hatt den kvelden og får tenkt seg litt om. Kanskje dette er nok for å få lagt bort de bekymringene man har slitt med den dagen?

 

Om du fremdeles ikke får sove, så stå opp og start dagen som vanlig om morgenene. Ikke fall for fristelsen å ta en middagslur midt på dagen, da har man bare forskjøvet døgnrytmen igjen. Gå en tur etter middagen så får man litt trim også.

 

Freudiansk vinkling; sover man dårlig/urolig har man problemer som underbevisstheten bruker tid på om natten til å gruble på. Tøys eller ikke, å finne ut om noe plager en kan være lurt. Tenk deg om hva du bruker dagene/helgene til, hvem omgåes du med og hvordan har du det da. Om du ikke klarer å løse det umiddelbart, så er denne bevisstgjøringen med på å distanserer seg fra bekymringene.

 

De sovemedisinene som er på markedet nå hjelper bare en kort tid, så venner kroppen seg til dosen. Dessuten så kan man bli skikkelig "fyllesyk" neste morgen. Men som hjelp i starten finnes det noen urteprodukter på apoteket som kan få igang prosessen; Relana Natt/Relax. Den Relana Natt har funka bra på meg og har gitt minimalt med hangover dagen etterpå. Men som sagt så forsvinner virkningen etter noen dager der også, så tenk på det som en starthjelp på "sovekuren" din

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...