Gå til innhold

Regelverk for nettavis


edorf67

Anbefalte innlegg

Ønsker å starte en nettavis, men er usikker på hvilken regler jeg har å forholde meg til. Jeg kan vel ikke uten videre kalle meg journalist/redaktør og Nettavis (med de regler som gjelder), vil jeg tro....eller kan jeg?

 

Ofte ser en i feks Dagbladet at det står: "bla..bla..bla..skriver VG Nett på sine sider". Her siterer de en historie fra VG og tilføyer kilehenvisning. Er dette noe jeg også vil kunne gjøre, eller bryter jeg da regler om opphavsrett, etc?

 

Om noen har linker til info om ovennevnte, hadde jeg satt pris på det (gjelder ikke ***-plakatene).

 

Ha en fin dag! :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Journalist og redaktør er ikke beskyttede titler. Dersom du vil starte en nettavis er det bare å sette opp siden, og finne ut hvordan du kan finansiere siden og arbeidet. Det forutsetter at du tar høyde for regler som gjelder for et firma på generelt grunnlag, fra statens side er det ingen forskjell på en nettavis og en bruktbutikk, for å si det slik.

 

De fleste norske aviser er tilsluttet Pressens Faglige Utvalg, og opererer ut fra Vær Varsom-plakaten, Redaktørplakaten og Tekstreklameplakaten. Det er ingen tvang, men det er i alle fall litt nyttig for å få nettavisen din til å fremstå som mer seriøs. Da må du ha in mente at du faktisk må ta høyde for PFUs forskjellige retningslinjer. Jeg kjenner ikke til reglene PFU har for tilslutning, men jeg tror det vil være matnyttig å kontakte PFU om tilslutning til PFU, dersom du ønsker det. Det er ingen lov som krever det, men det kan være praktisk.

 

Det som reguleres juridisk handler mest om injurier og overtramp mot privatlivet. Eksempelvis kan Siv Jensen saksøke deg om du i din nettavis påstår at hun er lesbisk, med mindre du kan bevise at Siv Jensen faktisk er lesbisk. Og selv om du kan bevise det er det ikke nødvendigvis en garanti, en av mine gamle lærere ble dømt for injurier til tross for omfattende bevis for at han hadde skrevet noe som var i samsvar med sannheten.. :)

 

I tillegg kommer lovgivning angående publisering av bilder og diverse media, kort sagt kan du publisere alle bilder som inneholder mer enn tre personer der ingen personer er spesielt i fokus for bildet; mindre enn tre personer krever samtykke, med tre unntak:

 

1) Dersom bildet er av personer i offentlig opptog, demonstrasjon e.l.

2) Dersom bildet er av offentlig interesse. Dersom en kjendis slår ned statsministeren trenger du ikke samtykke for å publisere bildet av overfallet.

 

Du kan selvfølgelig ikke "låne" bilder fra VG eller andre nettaviser, det er ulovlig og kan koste deg dyrt om du avsløres, særlig om du driver en komersiell side.

 

Angående sitatretten kan du uten nevneverdige problemer skrive en sak basert på VGs sak, men det er god skikk å linke til VGs artikkel. Dersom du skriver om VG kan du også ta et skjermbilde av VGs forside og poste dette noe nedskalert.

 

Jeg håper dette har vært til litt hjelp. :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...