Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

Stasjonær PC restarter av seg selv


Anbefalte innlegg

Heisann!

 

Min egenbygde PC står "alltid" på. Den restartes eller skrus av kun hvis jeg installerer programvare som krever det eller strømmen går. Den har fungert flott som bare det siden sent i januar da jeg installerte Windows 7 Home Premium.

 

Når jeg kom hjem fra skolen i går merket jeg at det tok lenger tid å logge seg på enn hva det vanligvis gjør (Win+L hver kveld). Jeg tenkte det kunne være Windows Update eller noe lignende som hadde restartet den, så jeg tenkte ikke mer på det. Etter en halvtimes tid (jeg vet ikke hvor lenge maskinen hadde stått på før jeg kom hjem. Kan ha vært 16 timer kan ha vært 16 minutter) døde alt. Skjermen ble sort, vifter og harddisker stoppet og det var ikke tegn til liv i maskinen.

 

Sekunder senere, uten at jeg gjorde noe, prøvde den å starte seg selv på nytt, noe den gjorde. Jeg tenkte det bare var et engangstilfelle så jeg begynte å bruke den slik jeg vanligvis gjør. Nå, derimot, restartet den før jeg rakk å starte Firefox, og da ante det meg at det var noe galt.

 

Hvis den ikke hadde startet Windows ville jeg umiddelbart sjekket RAMen, men siden den kom så langt har jeg foreløpig eliminert RAM som en problemstilling. Maskinen ellers er rundt tre år gammel. Maskinvare er som følger:

 

Intel C2D E6850 (ingen klokk)

Gigabyte P35 DS3P

Asus 8800GTS 512

Mist 500

2*2gb Corsair-ram, 1*1gb Crucial-ram. Kjører PC-5400.

To generiske dvd-brennere

Fem harddisker på totalt 2.7tb

 

Etter en omstart i går ettermiddag rakk jeg å kjøre Windows' gjenopprettingsverktøy og tok tilbake til en Javaoppdatering fra 19. april. Problemet er der fortsatt, så jeg regner med at det er noe galt med maskinvaren.

 

Takk for alle innspill!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Skulle ikke du prøve å kjøre med noen andre brikker :)

 

Det er jo Corsair brikkene jeg mistenkter er ustabil!

 

Edit: Leste feil, det var jo Crucial jeg mente, ikke Corsair, he he!

 

Kan du poste et bilde av HWMonitor, hvis du rekker det før den skrur seg av! Hvis ikke, hvilke temp ser du på hw i bios, og kan du være i bios så lenge du vil, uten at pc'en skrur seg av?

 

Er det lenge siden du har tatt en skikkelig støv rens av hw?

Endret av ask99
Lenke til kommentar

633303.jpeg

 

Slik ser det ut. Skjermkortet kjører med fabrikkviften og har aldri vært klokket. Prosessorviften er en Zalman 9500-mangerarebokstaver. Systemet ble helt demontert og støvsugd senest i sommer.

 

Edit: Kan se om den kan stå i bios indefinetely nå.

Endret av Laland
Lenke til kommentar

Alt av temp så fin ut, så det er ikke grunnen til at pc'en restarter. Det er jo mange 8800 kort som har tatt kveld siste året, men litt rart hvis det ikke klarer bios meny engang!

 

Har du prøvd en clear cmos(resette bios), jeg tør ikke foreslå en bios update, når pc'en bare plutselig restarter!

 

Alt av spenninger så også grei ut i HWMonitor, men kanskje Mist'en begynner å trøble. Har du prøvd å fjerne noe hw, som du ikke trenger for å kjøre windows? Har du en annen psu å teste med, og skulle psu være ok, har du et annet skjermkort å prøve?

 

Du kan også prøve å koble alt av hw i fra psu, og ta en jump start av den, og koble til en 12V 55W bil pære til gul og sort på cpu og pci-e utgangen på psu, og se om den klarere å drive dem, uten å skru seg av.

 

633370.jpeg

 

Du kan også bruke en binders mellom grønn og svart!

Lenke til kommentar

Det er absolutt ingenting som tilsier at strøm skal være problemet. Strømforsyningen har fungert plettfritt i alle (tre) å. Den eneste nylige endringen i maskinvare er en ny harddisk som kom i februar, men selv etter ekstremt krevende spillsesjoner på TG var det ingenting som tydet på at det var lite strøm. Jeg kan jumpstarte PSU for å sjekke om det er feilen uansett. Tar heller en komplett reinstallering av maskin- og programvare enn å sitte med en defekt PC.

Starter med å prøve et mindre krevende skjermkort (Asus Radeon X1950 Pro) og feilsøking av ram. Laster ned en Linux-plate med feilsøkingsverktøy hvis det kommer til det.

 

Takk for svar hittil!

Lenke til kommentar

Ja det er uten tvil hardware problem du har, når pc skrur seg av i bios, uten at det er høy temp på noe. Du får begynne å skifte ut hardware til feilen gir seg, så lenge det ikke er hk eller cpu det er noe trøbbel med.

 

Det blir vel umulig å boote opp med en cd, før du har fått pc'en til å ikke skru seg av.

 

Lykke til i feilsøkingen :thumbup:

Lenke til kommentar

Hittil ser det ut som om du er inne på noe. Har byttet ut skjermkortet nå (og kjører kun én rambrikke, en av Corsair-brikkene) og maskinen har kjørt konstant i over en time nå - med flere runder SuperPi attpåtil.

 

Er det i så fall strømforsyningen eller skjermkortet (8800GTS) det er noe galt med siden problemstillingen er så nylig? Programvare er, som du sier, utelukket. Har selvfølgelig lyst til å kjøre det oppsettet som er best, men jeg er ikke sikker på hvilken del jeg skal be om reklamasjon på.

 

Hittil, takk for hjelpen! Lar maskinen stå på over natten for å se om den skrur seg av i mellomtiden. :)

Lenke til kommentar

Du begynner å sirkle inn problemet ja. Men du skulle prøvd med begge brikkene også, det er best å bytte en hw om gangen, så det blir lettere å finne feilen.

 

Hvis du kjører power supply testen i OCCT Perestroïka,som er en kombinasjon av cpu:linpack og gpu:occt testen, så får du testet psu, den bruker mye strøm.

Men du må vel først prøve testene hver for seg, så du vet at pc'en klarer det først. Kjør 1 times tester hver gang!

Lenke til kommentar

Den har skrudd seg av og på i løpet av natten, men jeg vet ikke om det muligens er relatert til Windows Update eller andre ting. Ble nettopp ferdig med CPU: OCCT i en time uten problemer. Kjører fortsatt kun én brikke.

 

Er det noe poeng i å kjøre GPU: OCCT når det ikke er dette skjermkortet jeg bruker til vanlig?

Lenke til kommentar

Poenget var å teste psu, men hvis power supply testen feiler, så blir det litt usikkert om det er psu sin feil, eller noe annet hardware. Men hvis du først har kjørt cpu:linpack og gpu:occt uten å få noe error, så er det uten tvil psu sin feil, hvis power supply testen feiler.

Husk at power supply testen kjører cpu:linpack og gpu:occt samtidig!

Lenke til kommentar

Da køller jeg på med power supply-testen nå. Vet du noe om hvordan det praktiske er? Hvordan får den maskinen til å kreve mer strøm?

 

Edit: nvm, ser grafikken på skjermen nå. Men når jeg prøvde meg på GPU-testen ble skjermen sort etterhvert selv om maskinen tilsynelatende reagerte (Logitech G15-skjermen). Da hadde skjermkortet lagt seg på tett oppimot 80-90 grader, så jeg skrudde av og ga den en pause. Nå er den på drøyt 80.

 

Edit2: nå ga den seg etter noen artifakter på skjermen. Driveren restartet når GPU-en havnet på 100 grader. Strømtilførselen ser det ikke ut til å være noe galt med.

Endret av Laland
Lenke til kommentar

Ja det er tøffe tester, har du noe software som kan skru opp vifte hastighet på gpu? Lukk også opp vinduet, og sett pc'en på gulvet. Jeg går ut i fra du har sidepanelet på kabinettet åpent!

 

Jeg mistenker heller ikke psu så mye, 8800 bruker ikke mye strøm når du er i bios, og pc'en skrudde seg av da.

 

Du bør sette inn den andre Corsair brikken også, så du får sjekket at det ikke var den som feilet hele tiden. Går det bra med begge Corsair brikkene i, så må det nesten være 8800 som trøbler!

 

Så i et win7 forum at dem fikk rivatuner, til å fungere i win7 også!

Endret av ask99
Lenke til kommentar

Nå har den vært på i en evighet med 8800 uten problemer. Var på TG, ja, men problemene kom ikke før nå, to-tre uker senere. Med andre ord så er det ingen maskinvareendringer fra når problemet oppsto i maskinen akkurat nå. Kanskje det rett og slett bare var litt rusk i systemet.

 

Postet ikke fordi det hadde sett så kleint ut med trippelpost, men nå ser alt ut til å fungere fett som bare det. Vet ikke hva som gjorde det, men sånn får nå det være.

 

Tusen takk for all hjelp! :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...