Gå til innhold

Legendetråd - Tony Adams


Prinz Poldi

Anbefalte innlegg

6. Tony Adams

tony-adams.jpg_39529905_adams203x270.jpg

Navn: Anthony Alexander Adams

Kallenavn: Mr. Arsenal, Big Tone

Draktnummer: 6

Nasjonalitet: England

Fødselsdato: 10.10.1966

Fødested: Romford, London, England

Posisjon: Midtstopper

Høyde: 191 cm

Arsenal-debut: 05.11.1983 v Sunderland

Kamper: 669

Mål: 48

Meritt med klubben:

Ligagull: 1989, 1991, 1998, 2002

FA-Cup: 1993, 1998, 2002

Ligacup: 1987, 1993

Cupvinnercup: 1994

 

 

Tony Adams signerte med klubben i sitt hjerte som fjortenåring i 1980. Allerede da var han regnet som et stort stoppertalent, med sin ruvende skikkelse og kompromissløse spillestil. Etter å ha gått gradene i ungdomssystemet fikk han sin debut for A-laget i november 1983, kun tre uker etter fylte 17 år. Han viste seg å være tilliten verdig, og spilte seg fast inn på laget i 1985/1986-sesongen. Her dannet han tidenes kanskje mest velfungerende forsvarsfirer, "The famous four", sammen med Steve Bould, Nigel Winterburn og Lee Dixon. Lederegenskapene til Adams kom tidlig fram, og han ble utnevnt til kaptein som 21-åring, en rolle han skulle ha til han la opp 14 år senere. Med Adams som kaptein tok Gunners sin første ligatittel på nesten 20 år, etter en historisk avgjørende kamp på Anfield. Enda et seriegull kom i 1991, der Arsenal tapte bare èn kamp mye takket være Adams strenge defensive organisering. Adams var på dette tidspunktet også blitt en fast brikke på det engelske landslaget.

 

Selv om det gikk bra sportslig for Big Tone, var det personlige problemer som lurte under overflaten. Adams slet med alkoholisme, og gikk gjerne på pub på formiddagen for å hive inn noen halvlitere før trening. Han fikk utallige bøter og glattcelleturer for turene på byen. Den mest kjente er da han fikk to måneder i fengsel i 1990 for å ha krasjet i et tre i beruset tilstand. I 1996 kom han ut og innrømte alkoholmisbruken. Lagkameratene tok han i forsvar og hjalp Tony med å holde seg unna alkoholen. Den nylige ansatte Arsene Wenger var likevel den viktigste brikken i Tonys kamp mot alkoholen. Han tok tak i drikkekulturen i klubben og gjorde den mye mer strikt og kontrollerbar. Dette forlenget trolig Adams karriere med flere år.

 

Etter at Adams ble nykter fikk han for første gang i sitt liv full utbytte av treningen og han var bedre enn noen gang. Han dannet etterhvert et nytt ugjennomtrengelig stopperpar med Martin Keown, og sammen med et Arsenal på vei fram vant han to nye seriegull som kaptein. Hans siste gull kom i 2001/2002-sesongen, som betydde at han hadde klart bragden å vinne seriegull i tre årtier, som kaptein. Adams er den eneste spilleren i engelsk toppfotball noensinne som har klart det. Etter dette la Adams opp som fotballspiller. Han fikk en enestående testimonial, der han blant annet igjen spilte sammen med The famous four.

 

Tony Adams blir av mange regnet som Arsenals største legende gjennom tidene. Født i Arsenal-land, spilte på Arsenal i en mannsalder og sanket trofeer i tre forskjellige årtier. Tony Adams kom til øredøvende jubel da han gjestet Ashburton Grove som Portsmouth-trener, og det vil han få så lenge han lever. Den aller største.

Endret av Hegland
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For et herlig første minne å ha da. Hele målet og kommenteringen gir meg gåsehud hver gang. Angående kommenteringen: hvorfor finnes det to versjoner av den? Vi har altså den du postet her, og så

, hvor han sier "And it's Tony Adams put through by Steve Bould", og har mye mer trykk på "would you believe it?". Syns den andre versjonen er mye bedre nettopp på grunn av det siste der. Men hvilken av de er den originale?

 

Flott tråd forresten. Håper folk tar seg tid til å lage flere legendetråder. :)

Lenke til kommentar
  • 6 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...