Gå til innhold

Få pengene tilbake for OEM-Windows?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Jeg har kjøpt meg bærbar PC, der jeg måtte betale Windows-skatt (det fulgte altså med en OEM-lisens). Ettersom jeg ikke benytter denne, har jeg mulighet/krav på å få pengene tilbake? En kompis fortalte at dette var blitt lovpålagt. Hvordan går jeg frem?

 

Spørsmålet er jo om hvor mye ville pcen kostet UTEN Windows installert? Trolig ville pcen vært dyrere uten Windows, da Microsoft er med på å sponse produsentene slik at prisen blir lav.

Når de har solgt pcer ned til 2-3.000 kroner, inkludert Windows så sier det seg selv at noen andre enn kunden må betale..

Lenke til kommentar

Er folk som har prøvd på dette tidligere, og noen har faktisk fått det til.

 

http://www.idg.no/computerworld/article147452.ece

 

Visstnok sakset fra MS Windows EULA-en :

 

Ved å bruke denne programvaren, aksepterer du vilkårene. Hvis du ikke aksepterer dem, ikke bruk programvaren. I stedet, returner til forhandler for å få tilbake penger eller tilgodelapp. Hvis du ikke kan få tilbake pengene der, kontakt Microsoft eller Microsoft-kontoret i ditt land for informasjon om Microsofts tilbakebetalingspolicy...

 

Hvordan dette gjøres i praksis mtp. COA-label etc. aner jeg ikke. Men det skal vel være mulig å lage litt jobb for noen ved å stå på krava :)

 

Edit : Men det forutsetter helt sikkert at du ikke har sagt "Ja, jeg aksepterer" og aktivert Windows og alt det der.

Endret av Purplehaze
Lenke til kommentar

@cecolon:

 

Formelt sett har du rett til å få pengene dine tilbake, praktisk sett er det ofte litt vanskeligere. Du må i utgangspunktet kontakte selger/produsent med kravet. Du kan eventuelt kontakte Microsoft direkte med spørsmål om hvilke regler som gjelder.

 

Det er vel i realiteten ikke lovpålagt, men så langt jeg forstår er selve PC-en og OS-et å oppfatte som separate produkter. Det er også en klasul i Windows lisensen som regulerer dette. På norsk lyder den som følger for Windows 7.

Ved å ta i bruk programvaren godtar du disse vilkårene. Hvis du ikke godtar vilkårene, må du ikke bruke programvaren. Kontakt isteden produsenten eller den som installerte, for å fastslå returvilkårene. Du må overholde de vilkårene, som kan begrense dine rettigheter eller kreve at du returnerer hele systemet som programvaren er installert på.

 

For Windows Vista

Ved å ta i bruk programvaren aksepterer du at du godtar disse vilkårene. Hvis du ikke godtar vilkårene, må du ikke bruke programvaren. I stedet kan du kontakte produsenten eller leverandøren for å få vite mer om reglene for returnering av varer og refusjon og kreditering av kjøpesummen.

 

XP er omtrent samme vilkår som for Vista. Alle disse avtalenen gjelder OEM/preinstallert.

 

Altså, det er leverandørens/produsentens returvilkår som vil være gjeldende.

 

@b21a:

Når du gir beskjed har ingen relevans, hele spørsmålet her er knyttet til lisenvilkårene og eventuell godtagelse av disse.

 

@myhken2:

Dersom en PC er dyrere uten Windows enn med Windows driver Microsoft med subsidiering som ikke er lovlig i henhold til konkurranselovgivningen samt forliket mellom Microsoft og det amerikanske justisdepartement. Med det søkelyset som er på Microsoft sin forretningspraksis, tror jeg ikke Microsoft tør å gi slike rabatter/markedsføringstilskudd/sponsing. Konsekvensen av eventuelt å gjøre det vil være svært stor for Microsoft, tror ikke vi snakker om moderate bøter, men faktisk at Microsoft i realiteten kan settes under administrasjon.

 

At prisene på en XP lisens har vært ned mot 15 - 20 dollar er dog en realitet i Netbook-markedet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...