Gå til innhold

Mulige partikonstellasjoner etter valget 2009?


Anbefalte innlegg

Jeg tar faget politikk og menneskerettigheter nå på videregående. Den eneste grunnen til dette er fordi jeg ikke fikk fortsette med samfunnsøkonomi. Dette resulterer altså i at jeg er nokså grønn på dette feltet! Vi fikk nå en prosjektoppgave der vi skal legge fram mulige partikonstellasjoner etter valget i september, men problemet mitt er at jeg ikke har fulgt særlig med på valgkampen eller norsk politikk…ever. Selvfølgelig vil jeg nå gjøre min jobb å prøve å pløye igjennom så mye stoff som mulig, men tenkte da også å spørre om det var noen opplyste individer her som kunne komme med interessante innspill. Anyone?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis dagens regjering får flertall, er det så godt som helt sikkert at de fortsetter med dagens løsning. Hvis de ikke får det derimot åpner det for andre alternativer.

 

Ap har lange tradisjoner for å regjere aleine, og det ryktes også innad at om partiet mister flertallet komemr de til å dumpe Sv og Sp for å regjere aleine i en mindretallsregjering. Et Ap i mindretallsregjering vil uansett kunne hente støtte hos både Sv og sentrumspartiene i mange av sakene sine. Dette er nok det mest sannsynlige alternativet om regjeringen får mindretall ved valget.

 

Det som også kan skje er at Arbeiderpartiet av forskjellige grunner ikke har lyst å regjere i en mindretallsregjering, og dermed åpner muligheten for regjeringsmakt for de andre partiene. Skulle dette skje har vi grovt sett 3 alternativer fra sentrum/borgerlig side.

 

(Sp?)/V/Krf/H: Partiene nærmest sentrum går sammen og danner regjering. Kanskje får de med Sp, kanskje ikke. Jeg anser uansett en slik type regjering for å være en liten joker i regjeringsspillet. Greit nok, mye oppslutning får de ikke, men det er godt mulig at de får støtte fra både Ap og Sv, da de vil gjøre hva som helst for å unngå en regjering som Frp er med i. I tillegg vil en slik regjering være avhengig av å ha med Ap eller Frp på laget for å få sakene sine gjennom i stortinget. I realiteten betyr dette tett samarbeid med Ap, og mye slikking. Ap beholder dermed mye av makten, slipper Frp i regjering, og unngår regjeringsslitasjen ved å regjere aleine i en mindretallsregjering.

 

Høyre/Frp: De har sagt de vil samarbeide, spørsmålet er om de vil klare det. Uansett, skulle de klare det er de største reelle alternativet på den borgerlige side. Lite sannsynlig, men det er ingen umulighet at disse partiene klarer å finne sammen i regjering. Leve farlig vil de uansett gjøre, for det er meget sannsynlig at både Ap/Sv/Sp/V/Krf vil være ganske sugne på å fremme mistillitsvotum mot denne regjeringen med mindre den forandrer politikken sin radikalt.

 

Frp i regjering: Krise oppstår, og Frp ser sitt snitt til å kuppe regjeringsmakta. Lite sannsynlig, og lever farlig som forrige alternativ.

Endret av Bjarnemann
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...