Gå til innhold

[Løst]Småfugler - artsbestemme dem?


Anbefalte innlegg

Hei.

Jeg vet ikke hvor på forumet jeg kan spørre om dette så satser på at det er noen som har fugletitting som hobby som kan svare meg. Finnes det noe nettsted der man kan få hjelp til å artsbestemme småfugler som vi har her hjemme i Norge? Ett eller annet sted har vi en fuglebok som var bygd opp sånn at man kunne arbeide seg frem ved å svare på spørsmål som f.eks. "hvor så du den?" og om svaret f.eks. var "i bjørkeskog" eller "i myrkanten" og lignende så jobbet man seg liksom fremover til man fant ut hva den het. Men jeg finner ikke boka, og husker heller ikke hva den boka het. Noen som vet om nettsted eller kan anbefale bøker?

 

-------

Jeg ser at tråden er flyttet fra "hobby" til "Dyrehold". Merkelig.. jeg mener jo ikke småfugler i bur. Fugletitting er da en hobby..

Endret av pybalto
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kan jo legge ut bilder her..? Det er ikke noe sjeldent, jeg har sett dem før alle sammen men er helt nybegynner med å finne ut fuglenavn.

 

Den første er en liten fugl jeg så i myrkanten på fjellet. Det er litt bjørkeskog der og selv om det ikke kommer frem på bildet.

----- Foreløpig så er dette bestemt til å være en steinskvett ho. Et bedre bilde lenger nede i tråden.

 

 

Den neste så jeg inni skogen, også det i nærheten av myr.

------ Dette er en sivspurv hann.

 

 

Den tredje så jeg og i skogen, det også i nærheten av myr. Det er egentlig mye myr her..

------ Gulsanger er foreslått. Jeg har sjekka med en bok (Asch. Store Fuglebok) og syns det ligner veldig både på utseende og slik den beskrives å oppføre seg, isåfall er den en som sporadisk er observert i Finnmark.

------- Gulerle har jeg fått vite på annet nettsted. Den er ifølge boka mer vanlig også her, ifølge kartet som viser hekking så er dette akkurat på grensen til så langt nord som den vanligvis hekker.

 

 

...............

(---- Oppdatering)

Endret av pybalto
Lenke til kommentar
Den midtre kan se ut som en svartmeis. I så fall skal den ha en hvit flekk i nakken, men det er jo ikke mulig å se på bildet.

Nei, umulig å si. Har heller ingen bilder der man ser nakken. Har noen andre litt mer uklare der den ser til siden om det er til hjelp.

 

 

Jeg kjørte ned til biblioteket en tur og lånte noen bøker jeg skal kikke i. Kan det være lappmeis?

Lenke til kommentar
Kan det være lappmeis?
Jeg synes den er altfor dyp svart på hodet for det, men noen ekspert er jeg ikke akkurat.

 

Den første likner forøvrig litt på en steinskvett, men den svarte tegningen ved øyet virker litt for lite markert egentlig (men det kan jo variere litt hvis det er snakk om en ung fugl).

Endret av k.n.b
Lenke til kommentar
Kan det være lappmeis?
Jeg synes den er altfor dyp svart på hodet for det, men noen ekspert er jeg ikke akkurat.

 

Den første likner forøvrig litt på en steinskvett, men den svarte tegningen ved øyet virker litt for lite markert egentlig (men det kan jo variere litt hvis det er snakk om en ung fugl).

Jeg har et bilde som nok er bedre til å artsbestemme den. Selv om den er litt utafor fokus så var den mye nærmere. (Er utsnitt av bildene alle sammen, om jeg tar tettere blir det enda mer uklart.) Jeg syns det ligner veldig, kanskje ikke fargen men det var jo kveldssol og ganske mye farge i lyset, så den er jo preget av det.

 

 

Jeg har ikke fått sett etter i de bøkene jeg lånte enda.

Lenke til kommentar
Jeg syns det ligner veldig, kanskje ikke fargen men det var jo kveldssol og ganske mye farge i lyset, så den er jo preget av det.

Jo, her stemmer formen på stripa fra nebbet og forbi øyet. Markeringen er litt lys i fargen, men det er ikke sikkert det betyr all verden. Jeg tenker vi sier steinskvett inntil det motsatte er bevist.

Lenke til kommentar
Starter fra toppen;

1. Tror det er ei steinskvett ho

2. Sivspurv hann 100% sikker

3. Veldig sikker på at det er en gulsanger, usikker på kjønn

:)

 

Jeg har prøvd å studere i de bøkene jeg lånte. Jeg tror du har rett i det du sier.

Og det gjør nr.3 litt interessant å få slått 100% fast, for i følge boka (Asch. Store fuglebok) så er gulsanger en som er en "relativt vanlig hekkefugl... ... hele Sør-Norge, samt videre nordover til Helgeland og Salten. Tilfeldige observasjoner er gjort så langt nord som i Finnmark". Jeg sitter jo i Øst-Finnmark, og da er den jo ikke noe man ser hver dag her.

Har et annet bilde av den når den synger. Et utsnitt som er skarpet opp.

 

 

Og ett når den flyr. Litt uklart bilde som er skarpet med smartsharpen for bevegelses-uskarphet.

 

 

Og helt til slutt et bilde rett under. Det er jo skikkelig uskarpt men tar det med siden det jo viser at den er så godt som helt gul under, og hvordan det hvite på stjerten ligger på sidene.

 

Endret av pybalto
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...