Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Hvordan foregår stortingsvalg i Norge?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Norges statsstyre er bygd på et parlametarisk system, det vil si at regjeringen utgår fra et flertall av Stortinget (de partiene som samarbeider).

Ved stortingsvalg formes partisammensetningen på Stortinget, noe som også avgjør hvilket parti/koalisjon av partier får danne regjering.

http://no.wikipedia.org/wiki/Parlamentarisme

 

Anbefaler også denne artikkelen: http://no.wikipedia.org/wiki/Valgordning_i_Norge

 

I dag er det vanskelig for ett parti å danne regjering alene, i så fall er det logisk å tro at det blir en mindretallsregjering.

 

Et parti eller en koalisjon, som er flere partier som samarbeider, kan danne regjering dersom de har flest mandater (stortingsrepresentanter) enn andre partier/koalisjon som vil danne en regjering.

 

Om for eksempel Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil danne en koalisjonsregjering, og at Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti vil danne koalisjonregjering, og at Fremskrittspartiet vil danne regjering alene, og at stemmene de har fått er slik (vil bruke enkle tall som eksempel): AP, SP og SV: 35%, H, V og KrF: 40%, og FrP: 25%, vil da Høyre, venstre og Kristelig Folkeparti kunne danne en regjering, fordi de har den største andelen av stemmene. MEN, fordi de har under halvparten av stemmene, blir koalisjonsregjeringen de danner, en mindretallsregjering, som blir avhengige av støtte fra andre partier for å kunne ta flest mulige beslutninger selv.

Endret av magneman
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...