Gå til innhold

Spørsmål ang. næring og lønn


madompa

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg har nettopp fylt atten og startet meg et enkelpersonsforetak, for å enklere kunne holde orden og på alle oppdragene jeg tar på meg på fritiden. Det er ingen stor "bedrift", men nok penger til å ikke ta risken å tjene de svart. Oppdragene går for det meste på ting innen webdesign, foto og videoproduksjon.

 

Jeg jobber også frilans som journalist og fotograf for lokalavisa, og da har jeg fått høre (av bekjente) at jeg burde spørre om å få betalt gjennom foretaket, i stedet for som vanlig lønn. Jeg har da noen spørsmål ang. dette jeg håper noen her har peiling på.

 

 

Hvis jeg skjønner riktig, så kan jeg da få lønna som en vanlig næringsinntekt som jeg da ikke forhåndsskatter direkte på? (jeg forhåndsskatter selvfølgelig hvert kvartal, men)

 

Har også fått høre at da kan jeg f.eks. føre innkjøp av f.eks. kamerautstyr og annet relevant utstyr på foretaket som en utgift? Er dette noe jeg ikke kan gjøre hvis jeg ikke har frilanslønna mi på foretaket? Eller sagt på en annen måte, kan jeg kun kjøpe utstyr for penger jeg allerede har tjent på foretaket?

 

Og når det kommer til det helt praktiske, er det slik at jeg må styre med timer og timelønn og sender en faktura på vanlig måte, eller sender jeg bare en vanlig timelønn til arbeidsgiveren og de ordner resten? Jeg mottar også kjøregodtgjørelse fra arbeidsgiver, hvordan fungerer dette da?

 

Til slutt, er dette noe arbeidsgivere som oftest går med på? De slipper vel å betale arbeidsgiveravgift, men det blir kanskje mer jobb for dem også?

 

 

Det ble mange spørsmål, men håper i alle fall noen har svar på noen av dem. Er helt blank på det her, men syns det er et spennende tema å lære mer om :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Om du selger dine tjenster som næringsdrivende så vil det blir på samme måte som for det andre du gjør via bedriften.

Du sender faktura, du kan skrive av på skatten, du skatter på samme måte som du gjør via firmaet i dag.

 

Og jo du vil nok tjene mer - fordi den bruttolønnen du får per time som arbeidstakende er mindre enn hva arbeidstaker faktisk betaler.

Først og fremst arbeidsgiveravgiften som du selv nevner, men om du blir syk så får du allikevel betalt, feriepenger som arbeidsgiver må sette til side, evnetuelle forsikringer for deg etc.

Dessuten så må du selv gjøre alt papirarbeidet for å innrapportere lønn etc både til bedriften og til myndighetene, noe du ikke vil fakturerer for.

Og ved å gjøre tjenesten som næringsdrivende så slipper arbeidsgiver å betale for dette, slik at du kan ta en høyere pris for å kompansere for ditt tap.

 

Samtidig så stiller du jo svakere på endel områder. Som nevnt blir du syk så får du ingenting. Avisen kan når som helst la være å kjøpe fra bedriften din.

 

Så for at det skal lønne seg må du kunne løfte timeprisen din en god del, men samtidig ikke mer enn hva arbeidgiver betaler i dag.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...