Gå til innhold

bruke bærbar pc som server med linux


Anbefalte innlegg

hei

 

har en bærbar pc ståendes og kom på at det hadde vært kjekt med en server. familien min kjøpte den igjennom jobben til faren min pga godt tilbud.

 

prosessoren ern en intel pentiom M 1,60 GHz

 

og 512mb ram. ikke værdens beste specs, men burde vel fungere?

 

jeg tenker å bruke den til backup og fillagring.

 

hvilken os bør jeg bruke? tenkte jeg skulle prøve linux da jeg aldri har hatt det på egen pc før, har kun prøvd det hos venner ol.

 

er det noen mulighet å gjøre slik at jeg på en eller aen måte kan gå inn å hente filene mine via internett slik at vis jeg er på skolen kan jeg gå å hente filene mine?

 

fungerer ubuntu server versjonen bra til dette? eller er det noen som passer bedre til mitt formål?

 

har ikke så mye peilig på dette med server og sånn som dere ser :p

 

takker for svar :)

Endret av Markelure
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Så morsomt at du har lyst å prøve ut operativsystemer basert på Linux! :)

 

Spesifikasjonene du viser til over skal fungere helt greit. Det skal heller ikke være noe problem for deg å hente filer liggende på denne maskinen fra internett når du er på skolen eller lignende.

 

Jeg vil anbefale deg at du legger inn desktop-utgaven av Ubuntu, og ikke serverutgaven. En av grunnene til det, er at du, som du sier, er fersk til linux, og at Ubuntu Server ikke har grafisk brukergrensesnitt under installering. Vet om ganske mange som har gitt opp linux bare basert på at det virker altfor vanskelig å bruke siden det ikke finnes grafiske verktøy for å få installert operativsystemet :)

 

Det første du da må gjøre er å få lagt inn Ubuntu. Det finnes en guide her som jeg tror kan fungere greit for deg. Jeg skumleste gjennom den selv, og den virket helt grei.

 

Det neste vil bli å sette opp en filserver-tjeneste. Du kan da velge mellom å sette opp en FTP-server, eller du kan legge inn OpenSSH og få til SFTP (eller Secure FTP). Forskjellen mellom dem ligger i at filoverføring enten skjer i klartekst (ukryptert), eller at filoverføringen blir kryptert. Jeg vil anbefale at du ikke bruker FTP med mindre du absolutt må.

 

Nå skal det sies at jeg ikke bruker Ubuntu selv (jeg bruker Slackware i stedet), så ikke skyt meg om kommandoene jeg viser til nedenfor ikke virker :)

 

For å installere OpenSSH, skriver du følgende inn i en terminal (kommandolinje).

sudo apt-get install openssh-server

 

Når du har installert OpenSSH, kan du teste ut om dette virker fra en av de andre maskinene på lokalnettverket ditt. Letteste måten å gjøre dette på, er å laste ned PuTTY (terminalklient for Windows), og bruke det til å koble deg opp til bærbaren din som nå kjører Ubuntu. Hvis du får logget inn med brukernavn og passord, betyr det at det virker. Jeg tar det som en selvfølge at du har koblet opp maskinen til nettverket, og fått dette til å virke, før du prøver å koble deg til maskinen fra en annen maskin på nettverket :)

 

Nå som du har fått til å koble deg opp mot Ubuntu-maskinen din gjennom PuTTY, kan du laste ned programmet WinSCP for å bruke SFTP. Dette skal ikke være noe vanskeligere å få til enn PuTTY. Hvis du også får til det, betyr det at du har satt opp en filserver. Gratulerer :)

 

Neste steg nå vil være å skaffe deg et dynamisk domenenavn, slik at du slipper å huske på ip-adressen hjem til deg hver gang du skal koble deg opp til maskinen din fra skolen eller lignende. Hvis jeg kan komme med et forslag, ville jeg registrert meg på DynDNS, og sikret meg domenenavnet markelure.ath.cx eller markelure.homelinux.net (eller lignende).

 

Når du har skaffet deg et domenenavn, og lagt inn nåværende IP-adresse der, kan du bruke den nye Ubuntu-maskinen din til å oppdatere IP-adressen til dette domenenavnet automatisk. Dette gjør du ved å legge inn en DynDNS-klient.

 

sudo apt-get install ddclient

 

Siste steg nå vil være å videresende TCP-port 22 fra ruteren din, og til din bærbare maskin som kjører Ubuntu. Dette kan jeg ikke hjelpe deg med direkte, med mindre du forteller hva slags ruter du har. Jeg vil anbefale deg å gå inn på portforward.com, og se om du kan finne ruteren din der. Det du skal gjøre når du har funnet ut navnet på ruteren din er å videresende (port forwarde) port 22 til IP-adressen til den bærbare maskinen din. Det vil si den lokale IP-adressen (som du brukte til å teste PuTTY), og ikke den globale IP-adressen du oppgav til DynDNS.

 

Lykke til, og bare spør dersom det er noe du lurer på :)

Lenke til kommentar

skulle legge det inn nå, men jeg hadde glemt at tastaturet på laptopen er litt sånn små fuckt, men gidder ikke å kjøpe nytt tastatur til den til 1000kr så kjøper heller et vanlig usb tastatur skal jo bare brukes som server uansett fåreløbig.

 

ellers tusen takk for al hjelp Vegard :)

Lenke til kommentar

nå har jeg fått instalert ubuntu satt den opp med winSCP og lagret ip adressen til serveren der slik at jeg kunn trenger å skrive inn passord får å komme in :) det fungerer bra. sender over filer osv.

 

vis jeg er på et annet nettverk kan jeg gjøre det samme? eller må begge pcene være på samme nettverk?

 

om det er noen måte å få opp farten på overføringen? er det de trådløse nettverkskortene som gjør det? internett linje skal ikke være noe problem har 10mbit fibernett.

Endret av Markelure
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...