Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Funnet dyr/innsekt på badet, hva er det?


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Dama har hittil vært ansvarlig for vask av badet, men jeg mistenker at det ikke har blitt gjort med den største omhu...

 

Igjennom de tre årene vi har bodd der har jeg funnet totalt ca ti små krabater på badet. Jeg har lenge sagt at jeg skal rive ut de gamle silikonfugene og slenge på nye, da vi tror at dyrene bor inni veggen/under fugen et sted, dette har ikke blott gjort (ennå).

 

Legger ved noen bilder av mine huskamerater (vi bor i 5 etasje i en bygård i Oslo). Det jeg lurer på om noen har sett slike dyr før, hvor vanlig er det å ha slike, er det noe "farlig" og om det noen enkel/billig løsning for å få dem vekk en gang for alle (skal så klart sette i gang strakstiltak med å vaske badet selv, noen tips gode regjøringsmidler for en slik jobb?)

 

PS! De er ca 1-2cm lange.

 

EDIT: glemte helt å skrive at jeg tipper at det er "Sølvkre" http://www.extento.hawaii.edu/kbase/urban/.../silverfish.htm http://extension.missouri.edu/xplor/agguid...ests/g07376.htm

 

Takk for tips og svar!

post-137956-1237461238_thumb.jpg

post-137956-1237461259_thumb.jpg

post-137956-1237461264_thumb.jpg

Endret av wear
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Takk for tips, ja det kan veldig se ut som om at det er noe slike greier!

 

Men skal jeg bare prøve å vaske skikkelig å fuge igjen evt sprekker jeg ser?

 

Hva burde man vaske med? Salmiakk? Klor?

 

Etter deres tips om sølvfisk/sølvkre så har jeg funnet ut litt mer info:

 

Skadetype

 

Under normale forhold gjør sølvkreet ingen skade, og en eventuell materiell ødeleggelse vil være minimal. Mange synes det er sjenerende med insekter og oppfatter derfor situasjonen som ubehagelig. Sølvkreet er avhengig av høy fuktighet, og kan derfor indikere fuktskader. De lever da godt på muggsopp i forbindelse med denne skaden. Når det gjelder museumsgjenstander, frimerke-samlinger, visse tekstiler eller gamle bøker vil sølvkreet kunne gjøre skade hvis de får være i fred over lengre tid. Det finnes eksempler på verdifulle gjenstander som har blitt gnagd i stykker av disse insektene.

Hvordan løse sølvkreproblemer?

 

Sølvkreene er helt avhengig av høy luftfuktighet for å kunne gjennomføre livssyklusen (over 60 %). Den enkleste løsningen er derfor å øke temperaturen og forbedre ventilasjonen. Ved å senke luftfuktigheten i et rom vil sølvkreene normalt forsvinne av seg selv. Dette kan være vanskelig på baderom, men høy effekt på varmekabler eller vifteovner vil kunne gi et godt resultat. Uttørkingen bør foregå over en lengre periode slik at man er sikker på at man blir kvitt alle individene. Eventuelle fuktskader bør utbedres og det er meget viktig at alle kilder til fuktighet fjernes. Støvsuging er å foretrekke fremfor vasking. Hyppig vask kan gi tilstrekkelig fuktighet til at noen individer overlever, siden man da skaper gunstige forhold der insektene skjuler seg. Når man støvsuger er det viktig at støvsugerposens innhold tilintetgjøres slik at dyrene ikke kan spre seg igjen. Sprekker og andre typiske gjemmesteder kan med fordel tettes slik at man reduserer antallet skjulesteder

 

I spesielt problematiske situasjoner kan små mengder sprøytemidler benyttes. Dette vil i de fleste tilfeller være unødvendig. Kjemisk behandling benyttes kun for å slå ned store bestander, og det er da viktig at man behandler insektenes skjulesteder.

 

Forgiftet åte er en alternativ metode som kan benyttes til bekjempning. Denne metoden må selvsagt kombineres med reduksjon av fuktigheten i rommet. Sukkerholdig åte tilsatt insektsgift vil kunne ta knekken på mange individer og bidra til en reduksjon av bestanden. Åtebokser beregnet på maurbekjempning kan benyttes, eller man kan kjøpe spesialåte beregnet til sølvkre.

 

Leste et annet sted at man også kan prøve å vaske med klor.

 

Så da er planen: vask med klor, skru opp varmekablene, sett inn en vifteovn og tørke ut hele badet... Og så finne frem silikonen ;-)

Endret av wear
Lenke til kommentar
Så vidt jeg vet så liker disse seg i sluken.. så det er godt mulig at problemet er hos naboen :) .. Men dersom du har et tørt og fint bad så kanskje de kryper videre til neste nabo etterhvert ;)

Har ingen nabobad i direkte tilknytning til mitt bad (bor i loftsleilghet), så er nok stygt redd for at det er kun mine kjeledyr. Sluket ja, der sa du noe! Kan ALDRI tenke meg at dama noensinne har rengjort det heller, får ta en titt og vask der også (grøss)...

 

Kan jo prøve å poste i denne tråden etterhvert som jeg evt finner nye dyr, eller klarer å ta knekken på dem ;-)

Lenke til kommentar

Krabbet sånne små rundt under badekaret i gamlehuset hos mamma når det ble hivd ut. Det var på ingen måte tett under.

 

Det festlige var at mamma også fant et gammelt, gjennomtrukket oppløst pornoblad under badekaret..det viste hun til meg og sa "Sånn behandler man da ikke damene" og lo.

Endret av Bytex
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...