Gå til innhold

Øye for øye, tann for tann - riktig eller galt?


Anbefalte innlegg

Cornfleks.

 

Hvis alle hadde tenkt som deg, og vært like fornuftige som deg, så hadde det nok vært fred i verden og null gatevold.

 

Desverre så er det nå slik at hvis et samfunn har svakheter så vil det bli utnyttet. Så om dette hadde fungert i praksis med alle de pøblene og kriminelle som finnes der ute vet jeg ikke. =/

 

Tingen er det at den praksisens så mange her på forumet er tilhenger av, strengere og lengre straffer. Den har aldri vist seg å være noe annet enn ødeleggende. Se på amerikanske fengsel og hvor mange som er inn og ut der hele livet F.eks.

 

En ordning som tar hensyn til forbedringer og den som blir straffet viser seg å fungere mye bedre. Se bare hvor lite kriminalitet vi har her i landet. Det er mye lettere å starte et nytt liv etter man har sona fengsel her, enn det er i mange andre land.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Alle mennesker er nok, gitt tilstrekkelig forferdelige erfaringer og omstendigheter, i stand til å begå grufulle handlinger. Men ikke alle er i stand til å angre / på et senere stadium føle empati i forhold til ofrene sine. Dermed kan man hevde at det "terapi" vil gjøre med slike folk er å lære dem å fake empati. I verste fall tror man de er "kurert", og slipper dem ut tidlig - klare til å ta eller ødelegge flere liv.
Hvis alle hadde tenkt som deg, og vært like fornuftige som deg, så hadde det nok vært fred i verden og null gatevold.

 

Desverre så er det nå slik at hvis et samfunn har svakheter så vil det bli utnyttet. Så om dette hadde fungert i praksis med alle de pøblene og kriminelle som finnes der ute vet jeg ikke. =/

 

Dere dikter opp det verste situasjonene dere kan for å unngå å innrømme ovenfor dere selv at dette er det eneste rette.

 

Det vil alltid være noen som slipper igjennom. Det vil alltid være noen som "faker" og slipper ut uten å være "frisk". Syns dere et rehabiliteringsprogram burde defineres på grunn av feilene de begår, eller generelt hvor godt det fungerer? Og hva er løsningen på disse problemene? Straffe folk mer? Nei. Det er bedre innsikt i hvordan mennesker fungerer, bedre utdannede psykologer og mer erfaring innen evaluering, slik at vi begrenser de dårlige tilfellene.

 

Det eksister personer som vi kanskje i dag ville bedømmet som "håpløs". Personer som er så skadet at rehabilitering virker meningsløst. Betyr dette at vi ikke skal prøve? Gir vi opp AIDS pasienter fordi vi ikke har mulighet for å kurere dem fullstendig? Vitenskapen innen psykologi, legemidler, oppførsel og mange andre felt fyller inn vår forståelse om menneskehjernen hver dag. På lik linje med de andre vitenskapsområdene er fremgangen eksponensiell, så om 20 år vil kanskje våre evner være i stand til å hjelpe den personen allikevel, eller personen uforutsett har forandret seg selv..

 

Over til noe annet: Hva er rettferdighet? Hva er det som gjør at kjønnskvotering er rettferdig? Bedre kvalifiserte blir satt til side på grunn av kjønn.. Hva med helsesystemet? Hva er det som gjør det rettferdig? De som er syke hele tiden betaler mer eller mindre like mye som en som er frisk hele livet.. Hva med trygdesystemet? Hva er det som gjør det rettferdig? Det eneste det gjør er å gi penger til folk som ikke er i stand til å jobbe..

 

Det er rettferdig fordi vi har som et samfunn blitt enige at fordelene med disse systemene er større enn de skadene de gjør. Vi innser at ved å gi opp litt av våre riker til de som er værre stilt, så skaper vi et bedre samfunn å leve i. Vi slipper å gå forbi tiggere, folk som blør og dør, søppel i gatene, kjønnsdiskriminering og mesteparten av elendigheten som ville vært der hvis vi ikke hadde hatt disse systemene.

 

Hva om jeg så forteller deg at hvis vi hadde reservert 25% av alle universitetsplasser for kriminelle så hadde dette sterkt redusert kriminelle handlinger i Norge, hva ville du sagt? Er dette rettferdig? Men er det ikke rett å gjøre det uansett?

 

EDIT: Beklager trusefar, men jeg leste posten din litt feil.. Jeg ser du er enig. Likevel så må du ikke la problemene stå i veien for fremgang. Hvis du er enig i forslaget, men du ikke tror at det vil fungere, så må du ha litt mer tro på mennesket. I de fleste tilfeller er det mangelen på vilje som setter en stopper.

Endret av coRnflEks
Lenke til kommentar

I norske fengsel tror jeg du MÅ studere et eller annet hvis du skal sitte over en viss tid og på den måten kan de som havner der få seg et yrke/jobb når de slipper ut...

 

Tror ikke at noen "lærer" seg noe bedre oppførsel hvis de blir utsatt for sopp skraping av veggene i cella tre ganger om dagen, torur og slave arbeid i et umenskelig slit... Det virker ikke, det kan du se på fengslene i menge av statene i USA. At vi her i norge ikke tar dette alvorlig nok er det ingen tvil om, men ser ingen grunn til å innføre hardere straffer enn de vi har her pr i dag... De holder for meg ihvertfall!! :)

 

Tror det ligger i hva du får i "baggasjen" fra din far og din mor jeg og det du lærer av dem vil vise hvordan individet DU former deg inn i samfunnet. Har flere bekjente som hadde en far som drakk og dengte moren og ungene med jevne mellomrom og en skulle jo tro at vedkommende som har sett den dritten og følt den på kroppen skulle holde seg langt unna, ikke sant? Men nei, historien gjentar seg og de drikker og banker kone, sine egne barn, naboer osv i en evig ond sikrle og det skulle ikke forundre meg at ungene som i dag blir banket av faren sin vil banke sine egne unger en gang i fremtiden :no:.... Det er det de forbinder med "trygt" eller noe slikt, kan ikke se at dette har noe annet svar jeg...

 

..og slik fortsetter det. Barn som har hatt sunne grenser er ofte veldig mye tryggere i alt de foretar seg kontra en som aldri visste hvor grensene gikk og det gjenspeiler seg i barneoppdragelsen. Det er IKKE samfunnets oppgave å oppdra dine barn gjennom barnehage eller skole eller fritids aktiviteter, men gud hjelpe meg hvor mange foreldre som ikke har tid til sine egne barn og glatt lar andre overta og det blir som det blir ofte... :no: Det er noen felles nevnere ute å går her og jeg tror vi kommer MYE lenger ved å gripe dette an tidligere enn å kjøre knallharde straffer på de som ikke klarer seg i samfunnet....

 

Tenk litt på det dere som har egne unger :)

 

Jeg har, sammen med min kone, seks stykker og det er mulig det er lettere å kjøre et mer rigid system da, for uten et rigid system ville det ganske fort gli ut hjemme hos oss, men ALLE er klar over grensene så det går faktisk veldig bra. Det hender at jeg må ta et nakke tak på dem fra tid til annen, men det er sjelden og da bare i de mest ekstreme tilfellene. (Nå veier jeg i overkant av hundre kilo OG har trent kung fu i snart 7 år så jeg er ikke så lett å bryne seg på for en femtenåring, selv om han ofte tror det selv :) ) Men jeg OPPDRAR mine unger for å få dem til å passe i det samfunnet vi i dag har. Etter beste evne såklart! Men jeg vet om mange unger som ikke er så heldige, som ikke har den baggasjen med seg inn i det voksne livet og noen klarer seg bra mens andre detter på utsiden... og til syvende og sist i fengsel.... Og da er det vel kanskje greit at de har muligheten til en ny start, syntes du ikke ? :)

Lenke til kommentar
Dere dikter opp det verste situasjonene dere kan for å unngå å innrømme ovenfor dere selv at dette er det eneste rette.

Jeg dikter ikke, jeg påpekte svakheten ved det jeg betraktet som et grovt tilfelle av overoptimisme (eksempel: "empatien som vi alle er født med") i forhold til mennesker.

 

Jeg er heller ikke for "øye for øye - tann for tann". Rehabilitering er utvilsomt bedre enn strengere straffer, så lenge vedkommende faktisk kan rehabiliteres.

 

Det som er sikkert er at fengselssystemet ikke er mye rehabiliterende slik det er. Tilbakefallsprosenten er meget høy. Og selv om et fengselsopphold slettes ikke er et hotellopphold, som noen liker å påstå, er det en sørgelig sannhet at en del mennesker har bedre liv innenfor enn utenfor murene. Dessuten smugles rusmidler inn i stor skala - en del får faktisk rusproblemer først etter å ha blitt satt inn; problemer de tar med seg når de slippes ut igjen, gjerne nå med kriminelle kontakter/venner som gjør ferden tilbake til et "normalt" liv enda mer kronglete.

 

Skulle gjerne blitt kvitt fengsler og alle andre former for straff, og "kurert" alle "vanlige kriminelle" så vel som alle "monstre" - men vi vil ikke være i stand til å klare dette med det første, om noensinne.

Lenke til kommentar
Tingen er det at den praksisens så mange her på forumet er tilhenger av, strengere og lengre straffer. Den har aldri vist seg å være noe annet enn ødeleggende. Se på amerikanske fengsel og hvor mange som er inn og ut der hele livet F.eks.

Må vi virkelig igjennom dette i denne tråden også? Du gjør noen logiske feilslutninger her.

1. Årsakene til at folk blir kriminelle er avhengig av mer enn bare straffenivået.

2. Samfunnsstrukturen i USA og Norge er så forskjellige at de ikke kan sammenliknes på dette området.

3. Se på Singapore, de har lavere kriminalrate enn land de kan sammenliknes med, de har også strengere straffer enn de landene de kan sammenliknes med.

4. I norske fenglser er 8 av 10, gjengangere. Det tilsvarer 80% altså. Har du noen tall på hvor stor prosenten er i USA? (Kilder: http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/108389 og http://www.regjeringen.no/nn/dep/jd/Lyd-og...html?id=491733)

 

Jeg tror det holder i første omgang. Jeg venter på svar, om du da klarer å bli telt ut av dommeren - aka KO.

 

En ordning som tar hensyn til forbedringer og den som blir straffet viser seg å fungere mye bedre. Se bare hvor lite kriminalitet vi har her i landet. Det er mye lettere å starte et nytt liv etter man har sona fengsel her, enn det er i mange andre land.

1. Se over.

2. Selv om det er lettere å starte ett nytt liv, så gjør de færreste det, jmf. tallene oppgitt over. Det viser tydelig at den metoden som benyttes i dag, altså hotelltilværelse i fenglsene - ikke er så effektiv som du påstår.

3. Viser også til oppslag i avisen nå nylig hvor det er utallige krimininelle som ikke blir tatt - vi har derfor mange mørketall her, noe som sannsynligvis vil si at vi kanskje har en høyere andel av gjengangere, siden de som ikke var tatt var kjente kriminelle.

Lenke til kommentar

Hvorfor må gjengangskriminelle som har fått nok av sjangser og begår alvorlige lovbrudd rehabiliteres? Kan de ikke bare låses vekk og glemmes, så er vi kvitt problemet?

 

Så kan vi andre som ønsker å leve etter de lovene og reglene ett samfunn setter, gjøre det i fred uten å måtte tenke på disse psykopatene som slipper ut for tidlig og gjentar lovbruddene de tidligere har begått.

Lenke til kommentar
Tingen er det at den praksisens så mange her på forumet er tilhenger av, strengere og lengre straffer. Den har aldri vist seg å være noe annet enn ødeleggende. Se på amerikanske fengsel og hvor mange som er inn og ut der hele livet F.eks.

Må vi virkelig igjennom dette i denne tråden også? Du gjør noen logiske feilslutninger her.

1. Årsakene til at folk blir kriminelle er avhengig av mer enn bare straffenivået.

2. Samfunnsstrukturen i USA og Norge er så forskjellige at de ikke kan sammenliknes på dette området.

3. Se på Singapore, de har lavere kriminalrate enn land de kan sammenliknes med, de har også strengere straffer enn de landene de kan sammenliknes med.

4. I norske fenglser er 8 av 10, gjengangere. Det tilsvarer 80% altså. Har du noen tall på hvor stor prosenten er i USA? (Kilder: http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/108389 og http://www.regjeringen.no/nn/dep/jd/Lyd-og...html?id=491733)

 

Jeg tror det holder i første omgang. Jeg venter på svar, om du da klarer å bli telt ut av dommeren - aka KO.

 

En ordning som tar hensyn til forbedringer og den som blir straffet viser seg å fungere mye bedre. Se bare hvor lite kriminalitet vi har her i landet. Det er mye lettere å starte et nytt liv etter man har sona fengsel her, enn det er i mange andre land.

1. Se over.

2. Selv om det er lettere å starte ett nytt liv, så gjør de færreste det, jmf. tallene oppgitt over. Det viser tydelig at den metoden som benyttes i dag, altså hotelltilværelse i fenglsene - ikke er så effektiv som du påstår.

3. Viser også til oppslag i avisen nå nylig hvor det er utallige krimininelle som ikke blir tatt - vi har derfor mange mørketall her, noe som sannsynligvis vil si at vi kanskje har en høyere andel av gjengangere, siden de som ikke var tatt var kjente kriminelle.

 

Først vil jeg bare stille deg noen spørsmål angående din diskusjons-filosofi. Jeg har fått et inntrykk av at du mener en diskusjon er en konkurranse? Noe du skal vinne i? Slå Knock-outs? Ha rett? Hvilke mål setter du deg for en diskusjon?

 

Selvfølgelig er det mye mer enn straffenivået, men jeg tror det spiller en stor og real faktor.

 

I Norge så satt det i 2007 3420 fanger i norske fengsel. Det bor 4 753 000 mennesker i Norge. Nå er ikke jeg så god i matte men det betyr en prosent på 0.07 av befolkningen som sitter i fengsel. I USA så fant jeg bare tall på at det per 100.000 innbygger sitter 259 (Jeg fant også tall på 500, 700 og 800 men valgte det laveste og mest troverdige) i fengsel. Da betyr dette en prosent på 0.259?

 

Hvor mange er så gjengangere i USA? Opp i mot 70%

 

I Norge så lider 60 – 80% av de innsatte med personlighets forstyrrelser. Dominerende er AD/HD, angst, psykoser og depresjoner. Dette betyr at 0.05% (2394) er innsatte som ikke kan noe for at de er hvor de er, og helst skulle hatt terapi og oppfølgning. Dette er tall som snakker for at de gjengangerne vi har, er det av helt andre grunner enn at de ikke har «fått nok juling» og at vi har klart å rehabilitere de som det lar seg gjøre med innen det systemet vi har nå. Jeg fant dessverre ingen tall for dette i amerikanske fengsel, noe som kanskje tyder på at de ikke engang tar hensyn til det?

 

Å begynne å diskutere de som ikke blir tatt er fåfengt, på begge sider. Det er noe vi ikke kan vite noe om.

 

Singapore er det vittig at du nevner ja. Der har de et system som man på mange måter kan si er et møte på halvveien mellom våre to standpunkt. Der er det som du sier, noe strengere. Men ved god oppførsel får man muligheten til å sone dommen hjemmefra med selvfølge at man er i jobb eller utdanning. Altså, man trenger ikke engang å være i fengselet! Dette er jo virkelig noe som kan få de innsatte til å tenke lysere på det å oppføre seg og straffen i seg selv, og de blir hjulpet tilbake inn samfunnet. En veldig høy andel av de innsatte benytter seg av og fullfører også denne ordningen. Dette håpet tror jeg har mer å si enn usladda porno og Internet. Og er kanskje en tankevekker til begge av oss?

 

 

Kilder:

http://www.usdoj.gov/

http://www.singaporelawwatch.sg/remweb/leg...;utm_medium=rss

http://www.ssb.no/

Endret av Mirzá_Rezá_Kirmán
Lenke til kommentar
Kan forstå hvorfor de gjør det de gjør, men selv om jeg føler han fortjener det sånn smått mener jeg at det rett og slett blir litt vel primitivt at de som du sier danner en straff på grunn av kvinnens hevnlyst.

Jeg synes han kunne fortjent det men at det er feil av staten å gjøre noe slikt.

men men

"Du skal gjøre mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg" :)

 

 

Det du sa der :Du skal gjøre mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg... er jo logikken i øye for øye og tann for tann

 

Kan forstå hvorfor de gjør det de gjør, men selv om jeg føler han fortjener det sånn smått mener jeg at det rett og slett blir litt vel primitivt at de som du sier danner en straff på grunn av kvinnens hevnlyst.

Jeg synes han kunne fortjent det men at det er feil av staten å gjøre noe slikt.

men men

"Du skal gjøre mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg" :)

 

 

Det du sa der :Du skal gjøre mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg... er jo logikken i øye for øye og tann for tann

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

Iføle øye for øye, tann for tann logikken:

Hvis en person blir uskyldig dømt og får ansiktet vannsiret eller dødstraff. Skal da de som uskyldig straffet han, få samme straff?

 

Samme med hun som handlet på følelser over at mannen hennes ble drept og gjorde alt hun kunne for å få den mistenke (men uskyldige)mannen dømt til dødstraff.

Når mannen som egentligt drepte mannen hennes gjor det fordi han mistenkte mannen hennes for å ha voldta dattetera hans. Hvis dattera i realiteten løy ettersom det i hennes familie var det strengt forbudt med sex før ekteskap?

(ikke for å ta det litt vel langt :), mn mn)

Endret av Slettet+6132
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...