Gå til innhold

Få bort forsterkerstøy/transformatorstøy


efikkan

Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg sliter en del med transformatorstøy på min instrumentforsterker (Peavey Nashville 112), dette er en profesjonell forsterker til studiobruk.

 

Den gir fra seg en jevn brumming, som øker med volumet, og det er absolutt hørbart under spilling.

 

Jeg har målt spenningen i veggen, og den er veldig ustabil. Den vipper hele tiden mellom 180 - 230 V. Jeg fikk avlest 128/120 V mellom fasene og jord, men også disse to varierte. (med mindre mitt nye multimeter er løpsk)

 

Så kommer det store spørsmålet; er dette en feil med forsterkeren eller er det noe jeg kan fikse med strømfilter/nettfilter, støyfilter, skilletrafo eller lavpassfilter?

 

Jeg kjører på anbefalte innstillinger fra brukermanualen. Pre Gain er på nå nesten 5 (av 10), og allerede på 1,5 på Master Gain er støyen godt hørbart. Jeg har ikke prøvd å skru det ordentlig opp, fordi duren blir kraftig. Støyen ble litt redusert da jeg koblet til gitaren til low gain i steden for high gain.

 

Har forresten prøvd forsterkeren på kjøkkenet og i annen stikkontakt uten jord (i et annet rom) uten stor forskjell.

 

Takker for alle gode svar.

 

Mvh,

efikkan.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Det kan jo faktisk være gitaren som fanger opp slikt støy. Hvilken gitar har du? har du prøvd flere forskjellige gitarer?
Jeg har en slik, pickupen skal være ganske bra, Carter lager kvalitetsgitarer. Selve konstruksjonen ellers på gitaren er forenklet. Koster rundt 11,5k her til lands.

 

Jeg har desverre ingen andre elektriske gitarer i umiddelbar nærhet, kan spørre noen kamerater om de gidder ta med seg bare for å utelukke gitaren, om noen av de har med seg gitar i hybel.

 

Har forøvrig planer om å kjøpe nye instrumentkabler i løpet av uken, for de jeg har virker ikke serlig gode:

post-63307-1232998605_thumb.jpg

Kabelen er merket med: "GIG Lines GL-2000 ... Quantum Audio Designs"

Har forøvrig prøvd uten volumpedall, ingen forskjell.

 

Gitaren gir god lyd, bortsett fra støy fra forsterkeren.

Endret av efikkan
Lenke til kommentar

I dag har jeg testet gitaren med en kabel som jeg har (ligner på denne), dette er en billigkabel som jeg tildligere har lagt bort fordi den er svært utegnet til steel, siden det bare blir støy om jeg bruker volumpedall og skrur den ned. Men om jeg kobler den direkte inn, så får jeg opptak i hørbar kvalitet, med en svak "susing" i bakgrunnen, ikke noe during som jeg hører fra forsterkeren. Kan jeg dermed tolke det slik at pickup på gitar er i orden, og feilen må enten ligge i kabel, forsterker eller strømnett?

Lenke til kommentar

Det kan lønne seg å prøve en ny kabel ja. Har du en vennlig kompis du kan låne en av så prøv det, hvis ikke spør om du kan få bytterett på en hos din lokale forhandler.

 

Noen andre ideer (stjålet fra en av mine gamle poster):

 

Det ser ut som om du har single coil pickup på din steel gitar. Singlecoiler gir litt summing, det er en naturlig ting. De plukker opp elektrisk interferens fra omgivelsene og forsterker den sammen med signalene fra gitaren. Det er derfor man oppfant humbuckeren (Hum=summing, humbucker= "summing-demper").

 

Aller først kan du se etter kilden. Summingen kommer som sagt av elektrisk interferens fra ulike strømkilder, lyspærer/lysrør, radioer, TV eller dataskjerm og så videre. Prøv å slå av alle strømkilder i rommet (unntatt gitaforsterkeren selvsagt) og se om det hjelper. Så kan du slå på en etter en helt til du finner synderen. Du sier du har prøvet den i ulike rom, men de kan jo i teorien ha samme støykilden (si et lysrør.)

 

Videre bør du plugge forsterkeren til et jordet uttak, men du har jo prøvet den på kjøkkenet og der er det antagelig jordet.

 

Susing kan altså komme fra gitarforsterken via av noen så prosaisk som en dårlig gitarkabel, prøv en annen en. (Men en moderne gitarforsterker skal ikke gi noen interferens i seg selv, så lenge du ikke legger gitaren oppå den.)

 

Hvis ikke noe av det hjelper må du vurdere andre løsninger. Det kan jo være dårlig kontakt på en ledning eller en pot i selve gitaren. Prøv en annen gitar først, med samme kabler, og se om det funker bedre. Hvis den ikke støyer ville jeg snakket med en gitartekniker om dette.

 

Geir :)

Lenke til kommentar

Takk for mange gode forslag.

 

Jeg kjøpte nye kabler i dag, Morgan Safecon, ingen forskjell.

 

Ganske sikker på at det er én spole på pickupen ja.

 

Jeg har prøvd forsterkeren i to ulike hus, i totalt fire ulike rom. Jeg slo av alt på rommet den står nå, kun laptopen på batteri 5m unna; ingen forskjell.

 

Forsterkeren bruker normalt jordet uttak, det var det som jeg målte. Det var selvsagt også jording på kjøkkenet, og sannsynligvis en annen kurs.

 

Har prøvd å sette gitaren 5m meter unna forsterkeren, uten at det ble serlig forskjell.

 

Da jeg kjøpte kabler i sted, så snakket jeg med en reparatør. Han mente det enten var pickup, kabler eller forsterker, nå er kabler utelukket. Forsterker kan jeg få reparert i byen, mens gitaren er jeg redd må til Texas.

 

Har ennå ikke funnet noen som har sagt seg villige til å ta med en gitar til testing.

 

Bare så det er klart, det er ikke susing i forsterkeren, det er en kraftig mørk dur. Susing fikk jeg da jeg brukte en dårlig rar Jack->USB-kabel direkte fra gitaren.

 

Personlig tror jeg det er større sannsynlighet for at det er feil med forsterkeren enn gitaren. For det første ble gitaren testet og stemt av den anerkjente selgeren Al Brisco i Canada. Forsterkeren kjøpte jeg 3/4 år senere her til lands. I tillegg har gitaren fått mye skryt for lyden, f.eks. i denne reklamevideoen (tilkoblet Peavey Nashville 400, modellen som ble erstattet av Nashville 112). Mitt eksemplar av en forsterker har ikke blitt testet av noen profesjonelle. Men det sier sitt når jeg ikke kan spille så høyt som i videoen uten betydelig støy. Angående kvaliteten på forsterkeren så bruker to av de mest kjente steelgitaristene i verden samme forsterker, Lloyd Green og Paul Franklin, begge er legender. Så det er noe som ikke stemmer helt her.

 

Litt forargende at det ikke fungerer bra etter at jeg har svidd av 20+k på dette her.

Lenke til kommentar

Bor i hybel i Trondheim.

 

Kan sikkert spørre forsterkerreperatøren om han kan eventuelt fikse pickup, eller kanskje jeg kan fikse det selv. Ser ut som det er fire skruer på oppsiden og skrufeste på jack-pluggen. Det er lettere å bytte deler på en steel enn på en vanlig gitar.

 

Forresten, kan jeg på noe vis måle om pickupen er i god stand?

Endret av efikkan
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...