Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kjøping av varer i utlandet for videreselging


ChrML

Anbefalte innlegg

Har funnet en amerikansk side for kjøp av diverse crossutstyr hvor prisene ligger på ca 1/4 av det tilsvarende utstyr ligger på i Norge. Er det lov å kjøpe opp litt og litt og selge det videre her i landet for en liten fortjeneste så prisen ender opp på ca 1/2 av vanlig pris her i Norge?

 

Lurer også på hvordan det er med moms på varene ut. Mesteparten av denne momsen er da allerede betalt når pakken kom inn i landet (25% på min kostpris), så det er bare 25% av min avanse som skal til statskassa hvis det blir videresolgt?

 

En liten ting til. Senderen har en tendens til å sende det som gave påført en meget liten verdi, så det blir ikke betalt noe moms på det. Bør jeg få sender til å påføre den reelle verdien og heller betale litt ekstra? Mtp hvis den blir stoppa og undersøket.

 

Og til slutt av ren nysgjerrighet, hva er straffen hvis man skulle blitt tatt for å kjøpe inn noe som blir sendt inn som gave, så videresolgt med fortjeneste uten at ei krone går til staten?

 

 

Har absolutt ikke greie på lover og hvordan finne ut av sånne ting, så håpet kanskje noen her visste ;).

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis du ikke er mva-registrert får du verken fradrag for mva på kjøp, eller skal legge på mva ved salg.

Hvis omsetningen er meget liten og ikke din hovedgeskjeftigelse kan dette også muligens regnes som hobby, og ikke være skattbart.

 

I en slik situasjon vil det lønne seg å fortsette "praksisen" med lav verdi inn. Hvis tollvesenet blir nysgjerrig over at du får så mange "gaver" vil de kanskje sette en skjønnsmessig verdi, eller kreve dokumentasjon på reell pris.

 

En mer normal situasjon er at man registrerer seg i mva-registeret (krever omsetning på 50.000). Da får du fradrag for mva'en du betaler ved import, og skal legge på mva ved salg. Du skal normalt skatte av overskuddet, som er inntekt minus kostnad.

 

I en slik situasjon er det best å ha korrekt pris, i og med at du får refundert betalt mva uansett, samt at kostnaden skal regnskapsføres (og da er det den betalte prisen, ikke prisen oppgitt på pakken, så om disse ikke stemmer overens lukter det muffens..).

 

Anbefaler naturligvis siste alternativ hvis du skal drive seriøst. Hvis du skal drive som hobby anbefaler jeg uansett å oppgi riktig verdi på pakkene, for å betale korrekt mva og følge lovverket.

 

Edit:

Eksempel på hobby-gave-opplegget:

Kostpris: 1000 kr.

Salgspris: 2000 kr.

Ingen toll/mva.

Overskudd: 1000 kr.

Ingen skatt pga hobby.

 

Eksempel på normal praksis:

Kostpris: 1000 kr.

+ mva: 250 kr.

Salgspris: 2000 kr

+ mva 500 kr.

Du må betale til staten 500 - 250 kr: 250 kr.

Til deg: 2000 - 1000 kr: 1000 kr (altså som før).

Skatt: Varierer, men kanskje rundt 30%.

 

Som du ser så blir ditt overskudd det samme, forutsatt at kundene er villig til å betale 25% mer pga mva'en. I tillegg kommer skatt, dersom det ikke er hobby-virksomhet. Det gjelder forsåvidt uansett om du er mva-registrert eller ikke.

Endret av klilleng
Lenke til kommentar
Okay :). Kommer nok ikke til å omsette for 50 000 kr, så da blir det en hobby :D. Glad for at dette er lovlig! Takker for veldig utfyllende svar!

Igjen, det er ingen grense på 50.000 for om det er hobby. Det spørs mer om dette er din hovedinntektskilde o.l. Det er vel et skjønnsmessig spørsmål. Hvis du holder deg under 50.000 i omsetning pr år så vil jeg tro det er ganske sannsynlig at ingen myndigheter vil bry seg med saken.. Bare vær klar over at å betale for lite mva på varene du får tilsendt strengt tatt er momsunndragelse og straffbart.

 

Vær også obs på at kjøpere kanskje kan være skeptiske til å kjøpe fra privatperson fremfor en normal bedrift, men den typen utfordringer blir et annet spørsmål.

Endret av klilleng
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...