Gå til innhold

Jeg trenger hjelp til aksjer


Cooperative

Anbefalte innlegg

Jeg er 13 år, men en dag fikk jeg og noen kompiser en idé: AKSJER!

Har en mindreårig drive med aksjer?

Er det noen minste pris for kjøp?

Jeg har ikke tenkt til å spytte inn flere tusen krone.

Hvor mye må jeg begynne med?

Og er det i det hele tatt lurt, i finassnkrisen?

 

 

Håper jeg får hjelp

Endret av Cooperative
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Jeg er 13 år, men en dag fikk jeg og noen kompiser en idé: AKSJER!

Har en mindreårig drive med aksjer?

Er det noen minste pris for kjøp?

Jeg har ikke tenkt til å spytte inn flere tusen krone.

Hvor mye må jeg begynne med?

Og er det i det hele tatt lurt, i finassnkrisen?

 

 

Håper jeg får hjelp

 

For å svare på spm:

 

Kan en mindreårig drive med aksjer: Det vet jeg ikke, tror gjerne du må involvere foreldre.

Minstepris på aksjer: Ja. I utgangspunktet er det det minste du kan kjøpe en børspost som er ca 10 000kr, men dette kan variere med akjerns verdiutvikling-du bør være forberedt på å spytte inn flere 1000kr om du skal handle med aksjer.

 

Om det er lurt er det ingen som vet.

 

Jeg ville satset på å spare litt i fond om jeg var deg. Der er sparebeløpene mindre og du kan ha et jevnt lite innskudd.

 

Uasnett er det ikke noe raske penger over natten dette, du må være forberedt på å ha pengene stående noen år.

Lenke til kommentar

Alle investorer må vurdere ulike alternativer mot hverandre.

 

Godteri:

+ kortsiktig glede over noe søt

- usunt, fører til fett

- garantert 100% tap

- ingen læringseffekt

 

 

Aksjer:

- høy sannsynlighet for tap

+ lav sannsynlighet for å tape alt

+ du vil lære noe nytt

- usunt, fører lett til helseskader grunnet stress pga store svingninger på børsen (investorstress)

+ kan tjene penger.

 

Da blir det altså aksjer!

 

 

Jeg var 15 gørste gang jeg kjøpte aksjer så det går sikkert greit. Spør i banken din, eller høt med en av de mange nettmeglerene. Det fins ingen nedre grense for hvor lite du må kjøpe, men handel i børsnoterte selskaper foregår oftes i det som kalles børsposter. Ser man på Statoil så har den en børspost på 50 aksjer. Skal du kjøpe Statoil er det derfor anbefalt at du kjøper f.eks 50, 100, 150, 200 osv aksjer. "Minstebeløpet" ville da vært dagens kurs på 115,50 ganger 50 = 5750 kr pluss gebyr (kurtasje) til megler. Er det en billig nettmegler trenger ikke det å være noe mer enn 30-100 kr. Kjøper du odde-loter, altså ujevne børsposter som 23 aksjer kan det være et problem å få solgt dem igjen fordi handelen går mest i jevne tall. I aksjer med stor omsetning som Statoil hadde man nok få solgt dem også, i hvertfall til en redusert pris. Har du f.eks 86 aksjer for salg, ville kanskje 50 blitt solgt i en omgang til en vanlig børskurs og de øvrige til en litt redusert pris. Mener å huske at en børspost ofte blir satt sammen slik at verdien skal være omtrent 10.000 kr. Pga børsfallet vil nok dette ofte ikke stemme slik som tilfellet var med Statoil nå.

 

 

Går du inn nå, så er mantraet at det fortsatt vil være urolig. Bruk heller det som en mulighet til å lære hvorfor det svinger enn å bli nervøs å selge.

 

Edit: Fond... er ikke så artig, sikkere ja, men jeg tror ikke sikkerhet var motivasjonen til Cooperative her. Går han inn nå så kan han lære litt, få tilfredstillt nyskjerrigheten, noe som er vel så viktig, og kanskje ha et bedre forhold til egen økonomi når konf pengene kommer om to år.

Endret av KS
Lenke til kommentar

Gå inn på Nordnet veldig grei og oversiktlig side hvor du kan handle aksjer over nett.

 

Eneste du trenger å gjøre er å laste ned noen dokumenter som .pdf eller be om å få tilsendt de pr. post. Så får du foreldrene dine til å skrive under. Deretter sender du papirene i retur og du vil være klar til å handle aksjer i løpet av 1-2 uker.

 

Ps: det er veldig lite penger å hente på å investere småbeløp. Skal du se pengene komme må du nok opp i minst 4 sifrede beløper. Men lurt å begynne i det små, så får du satse mer når du blir eldre. Lykke til!

Lenke til kommentar

Og jeg regner med at har penger som du har råd til å tape ?? Og har du 3-5 års margin så kan du tjene ganske bra men under denne perioden så kommer en god del selskaper til å gå under og har du innvestert feil så er penga tapt .

 

Akjsemarkedet er akkurat nu ganske dystert og vi skal trolig lenger ned. Det kan lønne seg å innvestere litt her og litt der.

 

Det er jo litt morsomt såpass unge herrer intresserer seg for sånt .

 

Alternativt så kan du jo lage såkalte fake porteføljer . Da tenker jeg at hvis hensikten er å lære markedsforståelsen så kan det være et god start ..Sjekk www.euroinvestor.no og begyn å leke uten å tjene/tape.

Lenke til kommentar

Nå som mange av prisene har sunket 90% eller mer, så er det mulig å gjøre et "minstekjøp" for under en tusenlapp. F.eks, så er Tandberg Storage nede i 0.09Kroner nå. Du må kjøpe 10 000 stk, så det blir 900kr.

 

Det var vanlig å holde "minstekjøpet" for en aksje(en såkalt børspost, eller lot) på 10 000kr, men i en krise er alt mulig ;-). Hvis du vil så er det nå mulig å leke seg litt med penger. For det er det blir det.

 

Tandberg storage var bare et av mange eksempler. Ikke ta det som en kjøpsanbefaling ;-)

 

Og du/dere må nok ha en forelder som skriver seg som garantist på VPS kontoen(aksjehandlekontoen)..

Endret av Tallyho
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Nordnet tilbyr en minstekurtajse på 9 Kr i 3 måneder. Anbefaler også at du/dere leser en del nyheter på www.hengar.no, www.dn.no . Der kan dere lese mye om markedet. En smart idè er også å lese Aksjeskolen fra Hegnar Media. Den er på tilbud nå! :)

 

Ellers ønsker jeg dere lykke til, er selv ikke en gang 18 år, og synes aksjeanalysing/spekulasjon er spennende. Husk dette da som nevnt tidligere: Ikke invester mer en du har råd til å tape. Denne krisen vi er i nå, er det så og si ingen som helt vet når blir ferdig. Det kan ta opptil 10 år mener flere økonomer jeg har snakket med.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...