Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Norsk sjangre - trenger hjelp


Anbefalte innlegg

Hei. I morra har vi heldag i norsk.

 

Jeg har aldri vært noe spesielt flink i faget, men kunne noen gjøre rede for disse sjangrene og hva som er viktig osv?

 

Artikkel

Kåseri

Essay

Novelle

 

Og hvis mulig, legg ved/kopier inn bra eksempler på nevnte sjangre. Trenger det innen 12 timer fra nå (20 til 8)

 

Takker så meget for eventuelle svar :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

 

 

Essay

Essay er en romslig og krevende sjanger der skriveren tar leseren med på en tankereise. Skriveren kan ta avstikkere, assosiere, trekke inn sine egne synspunkt og personlige erfaringer for å kaste lys over en sak. Et viktig formål med et essay kan være å underholde og få mottakeren til å reflektere samtidig som skriveren vil få fram noe han er opptatt av. Sjangeren innbyr til utprøvende og utforskende skriving og gir rom for personlig språktone, humor, ironi og andre virkemidler. Sensor må være oppmerksom på at et elevessay kan ha lesere på egen alder som mottakere, og deler av teksten kan i slike tilfelle virke nokså innforstått.

Kåseri

Kåseri er en sjanger som kan ligge nær opptil essayet. Det spesielle ved kåseriet er at det ofte behandler emner, også alvorlige, på en humoristisk eller ironisk måte. Det gode kåseriet er lekende og underholdende. Vi kan finne uventede formuleringer og bilder, og det har en muntlig språktone.

 

Fortelling

En god fortelling er en tekst med utvikling og sammenheng. Teksten har introduksjon, midtstykke med et problem eller en utfordring og en slutt som henger sammen med resten. Teksten kan ha en oppbygging mot en spenningstopp på det ytre og/eller indre plan. Fortellingen gir rom for stor variasjon i fortellemåter og kan for eksempel ha refererende parti, tilbakeblikk, tankereferat/indre monolog, skildring og replikker.

Novelle

En novelle har en større grad av konsentrasjon enn fortellingen. Sjangeren byr på de samme mulighetene som fortellingen, men krever en mer bevisst bruk av språklige og litterære virkemidler. En god novelle kan fungere på flere plan og fortelle noe mer enn den ytre handlinga. Sjangeren er krevende, og tekster som nærmer seg novellen, må honoreres.

Eventyr

I tekstene vil en kunne finne trekk fra ulike typer eventyr. En god tekst har eventyrtrekk som får fram innholdet, og teksten vil ha en muntlig og noe knapp språktone, slik vi kjenner den fra eventyrene.

 

 

Lenke til kommentar

En artikkel er en saktekst der du presenterer informasjon om et emne.

Kåseri er en artikkel som skal være litt morsom eller ha litt ironi.

Et essay er nesten det samme som kåseri, der du presenterer stoffet subjektivt, men uten den humoristiske undertonen.

En novelle er en kort fortelling. Den har få karakterer, vanligvis bare en hendelse og gjerne en dypere mening eller et budskap til leseren.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...