Gå til innhold

Anbefalte innlegg

post-63307-1224009166_thumb.png

Endelig er etterlengtede Lazarus 0.9.26 ute. Som vanlig er det en lang rekke forbedringer på gang, og i følge diverse kilder skal denne versjonen være langt mer stabil og pålitelig enn forrige versjon.

 

Kort om hva Lazarus er:

Lazarus er et IDE av typen RAD, etter samme tankegang og nesten kompatibelt med Delphi. Målet er å skrive programmer for flere plattformer effektivt og (nesten) uten omskriving. Slagordet "write once, compile anywhere" illustrerer dette målet. Lazarus bruker kompilatoren Free Pascal, som støtter de fleste plattformer, og støtter både 32bit og 64bit. Lazarus har et bibliotek som lar utviklere lage GUI-programmer for blant annet Mac, Linux og Windows, og i de fleste tilfeller går dette smertefritt. Programmeringsspråket er Pascal, som er veldig godt strukturert og oversiktlig. Dermed er det veldig godt egnet for nybegynnere, men siden Pascal er så kraftig så er det også godt egnet til med kompliserte oppgaver. Pascal har et vidt spekter fra lavnivå til høynivå. RAD-delen gjør det enkelt å sette i sammen et enkelt GUI-program. Både Lazarus og Free Pascal er fri programvare og helt gratis.

 

Hva er nytt:

* Bedre støtte for unicode.

* Vesentlig forbedring av TBitmap og beslektede komponenter. Blant annet ikon-ressurser for Mac.

* Nye ikoner i IDE (ser ikke ut som Delphi lenger).

* Og et hav av andre smådetaljer.

Fullstendig liste over endringer finner du her.

 

Nedlasting:

http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=89339

 

post-63307-1224010408.png

 

Sleng gjerne inn spørsmål og kommentarer.

 

Med forbehold om katastrofale skrivefeil.

 

 

Mvh,

efikkan.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er vanlig i en del prosjekter med åpen kildekode at versjonnummeret begynner på 0.x, og så når det nærmer seg 1.0 nærmer prosjektet seg de definerte målene for 1.0, det "ferdige" produktet. Det er ventet at neste versjon blir 0.9.28 og så 1.0.0. Du kan se her hvordan utviklingen ligger an. Jeg har brukt Lazarus siden 0.9.20, og forlatt Delphi etter 0.9.24 kom, nå ser jeg snart ingen grunn til å ha Delphi på PCen lenger. Jeg vil tro at versjon 1.0.0 kommer om rundt 1,5 - 2 år, men det er usikkert siden neste versjon er klar når målene for versjonen er oppnådd, ikke til et gitt tidspunkt.

 

versjon 0.9.x kan høres skremmende ut, men det betyr ikke at programmet er ustabilt. Utviklerversjonene (potensielt mer ustabile) slutter på et oddetall, f.esk. 0.9.25. Om Lazarus hadde vært et kommersielt produkt hadde nok ville nok 0.9.22, 0.9.24, 0.9.26 osv. hett versjon 4.0, 5.0 og 6.0(vilkårlige tall), for markedsføring. Det er rett og slett bare ulike metoder for versjonnummer.

Edit: I tittelen på versjon 0.9.26 har de glemt å fjerne "beta", men den er lagt ut som en "stable" så det er bare en glipp.

Endret av efikkan
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...