Gå til innhold

Arinomi

Medlemmer
  • Innlegg

    2 569
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Hjelpsomme svar

  1. Arinomi's innlegg in Arverett, ufødt barn, barnefar død ble markert som svaret   
    Vi har tilfeldigvis arverett akkurat nå i Rettslære 1 på vgs. La meg gjøre et forsøk (rett meg gjerne om jeg bommer).
     
    Vi har avdøde, la oss kalle ham Ola. Ola har en samboer som venter barn som det antydes er hans. Ola har også to barn fra tidligere ekteskap, som også kan antas å være hans. Dermed har vi altså tre arvinger fra første arveklasse (jf. arvelovens §1). Siden vi har arvinger i første arveklasse, kan vi se bort ifra andre og tredje arveklasse (foreldre, søsken, besteforeldre, tanter og kusiner ol.), da disse ikke får noe som helst.
     
    Vi har også en samboer, så vi har samboer og tre barn (ett ufødt).
    Arvelovens §28-b første ledd, første punktum sier: Den som var sambuar med den avdøde ved dødsfallet og har, har hatt eller ventar barn med den avdøde, har rett til arv svarande til 4 gonger grunnbeløpet i folketrygda ved dødsfallet, jamvel om det er livsarvingar etter arvelataren.
     
    Samboeren skal altså ha 4G (ikke en fjerdedel slik som en vanlig ektefelle får). Læreren min har sagt at de pengene i praksis skal gå til barnet (jeg har ikke funnet noen tekst som sier det, men jeg tar han på ordet), så da har samboer og ufødt barn fått sitt.
     
    Det som blir igjen av pengene til Ola etter at samboer m/barn har fått sitt, skal da de resterende barna dele, så 50% på hver.
     
    Om det ufødte barnet dør før det kan få pengene sine skal det arves på normalt vis, at dersom der ikke er noen livsarvinger skal det så opp til andre arveklasse (foreldrene), som da gir samboeren til Ola (moren til barnet) 50% og de resterende 50% som ville gått tilbake til Ola skal da fordeles på de to barna som lever. Dette fordi at om barnet dør etter Ola, er det plutselig barnet som er arvelater, ikke Ola.
     
     
    Slik har nå jeg forstått arveretten, om jeg tar feil gjenstår å se Håper det hjalp!
  2. Arinomi's innlegg in Innføring i juss. Anbefalinger? ble markert som svaret   
    Jeg kan virkelig anbefale Erik Magnus Boes "Grunnleggende juridisk metode". Jeg oppfatter den som lettfattelig, klar og meget lærerik.
    Her er link: http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=8215020801
     
    Du trenger ikke være jurist for å kunne din juss
×
×
  • Opprett ny...