Gå til innhold

seriksen

Medlemmer
  • Innlegg

    1 993
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av seriksen

  1. Gikk for et Gitzo gt1545t travler med et lite hendig RRS bh30 hode. Virker til å være en utrolig fin og lett kombinasjon

     

    Hvorfor kjøpe RRS hode til et Gitzo Traveler? Traveler har ganske liten diameter øverst for at stativbenene skal kunne vippes rundt og kjøper du et hode med større diameter får du ikke slått sammen bena like mye. Gitzo har et hode beregnet nettopp for dette og det har Markins også. Mulig BH30 passer uten problemer, men ville i hvert fall sjekket før jeg bestilte.

  2. Jeg klarer ikke å bestemme meg for om jeg skal kjøpe Olympus OM-D E-M10 Mark II eller Panasonic GX80.

     

    Panasonic er bedre hvis du er interessert i video. Hvis ikke synes jeg de på mange måter er i samme klasse, men designet er jo ganske forskjellig så det spørs litt på hva du foretrekker. Jeg ville valgt GX80 av de to (har Olympus E-M1 så jeg er ikke negativ til Olympus). Så du ikke likte a6000, men venner du deg til Sony så er a6300/a6500 flotte kameraer. Det blir imidlertid litt annen prisklasse, i hvert fall for a6500.

  3. Er det noen som kjenner til systematic serien til Gitzo?

     

    Kjenner ikke til Systematic-serien, men Gitzo er jo et veldig anerkjent merke. Personlig har jeg et eldre Gitzo Traveller som er optimalisert for lav vekt og liten pakket størrelse så det er ikke direkte sammenlignbart med det du linker til, men mitt har i hvert fall fungert helt uten problemer i 7-8 år (husker ikke eksakt).

     

    Når det gjelder høyde så er det alltid et kompromiss, høyere og samme stabilitet vil alltid bli tyngere, men samtidig er det håpløst (synes jeg) å stå krumbøyd for å se i søkeren. Et typisk hode bygger 10+ cm, kameraet kanskje 10 cm til så da er du oppe i rundt 170 cm, så må du vurdere selv om det er høyt nok for komfortabel bruk.

     

    Midtsøyle kan selvsagt brukes, men reduserer stabilitet. Står du med kameraet inne, kan bruke MLU og/eller selvutløser kan midtsøyle være godt nok, men tar du portretter inne uten blits og har litt dårlig tid, eller skal ha en lang tele på kameraet ute kan midtsøyelen gi problemer med stabilitet.

     

    Personlig bruker jeg midtsøylen når jeg må, og prøver å redusere ustabilitet så langt mulig, Live View, elektronisk first curtain, MLU - det er mange måter å øke sjansen for skarpe bilder fra litt ustødig stativ hvis man tenker seg litt om - og har tid. Men det er også mange situasjoner hvor stødig stativ er eneste som fungerer.

     

    En annen mulighet, igjen hvis man har tid er å bruke skjermen i stedet for søkeren for å redusere krav til høyde på stativet. Har man skjerm som kan vinkles kan kameraet brukes komfortabelt langt under øyehøyde.

     

    Gitzo er jo kjent merke, men det er mange konkurrenter som lager bra stativ i dag. Mange vil sikkert hevde at det er (mer eller mindre) kopier av ting som Gitzo har utviklet, men ser du på merker som Benro og Feistol og Sirui og sikkert mange andre har de også karbonstativer. Om de er like bra kan ikke jeg vurdere, men har selv et relativt stort Benro-stativ. Ikke like gammelt som mitt Gitzo-stativ, og mye mindre brukt, men det har også fungert helt fint selv om det kostet under halvparten av det tilsvarende fra Gitzo kostet.

     

    Ikke noe direkte svar på spørsmålet ditt, men noen tanker om temaet. Håper det kan være til nytte, men til syvende og sist må du selv ta stilling til høyde vs vekt og ikke minst pris.

  4. På forhånd takk for tilbakemeldinger!   :thumbs:

     

    Har ikke erfaring med din kombinasjon, men har Metabones Smartadapter (ikke Speedbooster) som brukes sammen med Olympus E-M1. Har foreløpig brukt det vesentlig med Canon 50mm makro, 100mm L Makro og en gammel 35-350mm L og autofokus har fungert rimelig bra. Dvs stort sett fokuserer det OK, noen ganger må man prøve 2-3 ganger (bevege fokuspunktet litt) og noen få ganger feiler AF helt.

     

    Mine erfaringer med E-M1 og mine linser er selvfølgelig ikke direkte overførbart til GH4 og dine linser. Da jeg kjøpte fantes det ingen andre enn Metabones som ga blenderkontroll med Canon-linser på MFT så jeg gjorde ingen vurdering av alternativ, men det finnes nå. Av det jeg har sett av tester så har imidlertid Metabones fått best karakter mht AF-stabilitet og design.

     

    Et lite problem med mitt adapter er at det gir lettere flare i kraftig motlys enn samme linse på et Canon-kamera. Har ikke sett andre klage på det, og Speedbooster er uansett litt annet design.

     

    Jeg bruker lite videofunksjon, men forstår godt at du ønsker deg GH4 for video. Vet ikke om du ser for deg å bruke AF under opptak? I såfall tviler jeg på at Canon-linser og adapter er en gunstig løsning, ikke sikker på hvor bra det er med MFT-linser heller, men kan kanksje noen andre svare på. God AF er uansett fordel for rask prefokusering.

     

    Når det gjelder maks opptakstid så er jeg ikke sikker på om det er 30 minutters grense på "norske" GH4 heller. Du bør uansett få en veldig god pris for å forsvare å miste de rettigheten som norsk kjøpslov gir. Merk at GH5 er spådd til Photokina om en drøy måned. Om det stemmer, og eventuelt pris og tilgjengelighet vet jeg ikke, men det kan være noe å ta med i vurdering, avhengig av hvor raskt du må handle.

     

    Tenk også over hvor viktig det er for deg å satse på to systemer. Det vil alltid kreve en viss grad av duplisering av utstyr. Verken 600D eller 7DI har mye verdi i dag (selv om det er gode kameraer). For meg er bruk av adapter mer en nødløsning når jeg allerede har Canon-linser som dekker enn noe jeg vil satse på som en permanent løsning ved kjøp av nye linser.

     

    Hva som er best for deg må du selvsagt gjøre en egen vurdering av, men MFT kan gjøre en bra jobb også for annen bruk enn video. Tilsvarende kan Canon fikse video godt også, men problemet her er at hvis du skal ha log-profiler og/eller 4K må du forløpig veldig opp i pris. Klarer du seg med 1080p og standardprofiler vil både 70D og 80D kunne fungere bra, og de gir også brukbar autofokus i videomodus.

    • Liker 1
  5. Hmm - en Peak Design ryggsekk, tro? 20L eller 30L?

     

    Jeg har LowePro Photo Sport Pro 30L AW som jeg er rimelig fornøyd med. Finnes fortsatt i noen butikker selv om LowePro har kommet med to nye, og IMO litt dårligere modeller. Ulempe er lite plass til fotoutstyr, men et hus og to ikke alt for store objektiver går fint. Kanskje en linse til avhengig av størrelse. Fordel er relativt lav vekt og en god del plass til klær osv i øvre del. Ikke noen plass til laptop, som kan være en ulempe, men jeg får plass til et kompakt stativ inne i sekken - noe jeg ser som stor fordel.

     

    https://fstoppers.com/product/fstoppers-reviews-lowepro-photo-sport-pro-30l-adventure-pack-2636

     

    MIndshift har også noen relativt lette kombisekker, blant annet en på 25l og en tilsvarende på 36l. Manfrotto har også et par modeller som nesten ser ut som kopier av LowePro Photo Sport-serien.

     

    Når det er sagt, Peak Design-sekkene ser veldig interessante ut. 20L synes jeg er lite hvis man skal ha plass til litt annet enn fotoutstyr, men det er selvsagt behagelig med minst mulig sekk.

  6. Det er selfølgelig fristende med 100-400mm, men det er et stort objektiv i m4/3 serien. Har jo kjøpt olympus fordi jeg ble lei de store objektivene til dsrl. Selvfølgelig er det fristende med et optisk bedre objektiv, samtidig som det er lyssterkere.

     

    Jeg har Panasonic 100-400mm, 100-300 også. Panasonic 100-400 er relativt  "lite og lett" til å være en 100-400, men fortsatt et ganske stort objektv. Mens Canons veier rundt 1.5kg, slipper du unna med rundt en kilo for Panasonic, og litt dårligere lysstyrke. Jeg har hatt min noen måneder nå og er stort sett fornøyd, men pga blant annet mye jobbing har jeg ikke fått testet den skikkelig ennå så jeg kan ikke si så mye om optisk kvalitet - stabilisatoren er jeg imidlertid veldig fornøyd med.

     

    100-300 er forøvrig mye mindre, og mye lettere. Derfor også enklere å ha med i sekken i tilfelle jeg skull trenge mye tele. 40-150 har jeg ikke brukt så kan ikke sammenligne.

  7. Fikk også klådd litt på GX80. Føltes bra, men jeg synes søkeren var litt liten.

     

    Litt interessant posisjon Pansonic har plassert seg selv i nå. Du har GX8 som opplagt er litt mer high end med bedre søker, bedre grep, 20MP sensor osv. Samtidig har de lansert GX80 med bedre stabilisator, uten AA-filter (for dem det har betydning for), ny lukker som skal gi mindre vibrasjoner (men også dårligere sync hastighet og korteste lukkertid). Dermed er GX80 faktisk bedre enn GX8 på noen områder, og for meg er det greit med litt mindre søker for å få ned total størrelse.

     

    Jeg skulle gjerne hatt et mindre kamera i tillegg til E-M1, og hadde GX80 hatt ny 20MP sensor også (GX80-sensoren er ny i følge Panasonic med lavere strømforbruk, men fortsatt 16MP) ville GX80 passet veldig bra (bortsett fra pris). Blir interessant å se hva tester sier om ny 16MP sensor, særlig mht DR og ISO-ytelse.

     

    Filmer ikke mye, men hadde vært utrolig pratkisk å ha 4K og den nye stabilisatoren de gangene det er aktuelt.

  8. Scandinavian Photo hadde demo av Panasonic 100-400 i dag. Måtte gå og se litt. Vanskelig å få noe inntrykk av et slikt objektiv ved å prøve litt i butikken, og det var en tidlig utgave, men interessen for objektivet ble i hvert fall ikke mindre.

     

    De hadde GX80 også, og det var nesten like interessant. Jeg liker kompakte hus som kanskje ofrer litt ytelse på seribilder osv i forhold til toppmodellene, men likevel er ganske komplette og GX80 er definitivt i den klassen. En god del mindre enn GX8, men forbedret stabilisator og stabilsiering av video var rett og slett imponerende.

  9. Jeg er drittlei av å vedlikeholde filserveren vår, og vurderer å gå over til en NAS-basert løsning. men hvilken?

     

    Spørsmålet er om det er smart å putte en haug disker med varierende alder og størrelse inn i et kabinett og kjøre JBOD. Ikke sikker på JBOD, men tror du da mister innhold og må ha en mellomlagring, men ikke noe jeg har prøvd selv.

     

    Jeg ville vurdert å kjøpe en 4-6 disk NAS med nok nye høykapasitets disker og kopiert alt inn der (faktisk det jeg har gjort selv).

     

    Annen funksjonalitet vet jeg ikke noe om.

  10. Har noen gjort erfaringer med firmware 4.0 for E-M1? Jeg har lagt den inn, men jeg fotograferer lite på denne tiden av året så jeg har ikke fått testet ut enda. Manual for 4.0 finnes på engelsk og den har jeg lastet ned, vet noen om den har dukket opp på norsk?

     

    Jeg har lastet ned og installert, men ikke rukket å teste noe særlig. Eneste nye funksjon jeg har brukt er lydløs (dvs elektronisk lukkker) og det er en mulighet jeg synes er veldig nyttig, for eksempel i kirker. Men merk at motivet må være i ro.

     

    Ellers hadde Imaging Resources nettopp en artikkel om Focus Bracketing/Stacking. Det er en funkjson jeg har ventet på, men ikke fått prøvd ennå.

    http://www.imaging-resource.com/news/2015/12/05/rejoice-om-d-e-m1-shooters-for-focus-stacking-is-here-via-new-firmware-v4.0

     

    Om oppdatert brukerveiledning kommer på norsk vet jeg ikke, men kapittelet i slutten av den engelske om de ny funksjonene var ikke overveldende detaljert så jeg vet ikke om det er så mye å hente der.

  11. Å bruke 35-100 til portretter blir litt malplassert spør du meg, ...

     

    Nevnte portretter i context av at han er på jakt etter en bedre telezoom. Mange bruker 70-200 på fullformat for nettopp portretter, men det er selvsagt bare et av bruksområdene. Skal man bare ha et portrettobjektiv finnes det selvsagt mindre, lettere og billigere  alternativ.

     

    Tenkte også på den nye 100-400, men det vil også bli et relativt stort og tungt objektiv. Vil forbause meg om det havner under en kilo. Men antar det blir løsningen for de som vil ha best mulig telezoom med 300+ millimeter når det er klart.

  12. Dere her som har 40-150mm f2.8 Pro, hvordan er erfaringa deres med den?

     

    PS. Fantastiske bilder - mye å bli inspirert av.

    Pluss en på kommentaren til Flinx. Der var det virkelig mye bra, og fra mange eksotiske steder.

     

    Forøvrig stort sett enig med resten av det Flinx skriver, men jeg synes resultatet med 1.4 TC også er bra. Mulig jeg har vært heldigere, eller ikke stiller like høye krav. Men det er klart at det er litt "sjokk" å gå fra F2.8 til F4 og så helst måtte blende ned litt ekstra også.

     

    Når det gjelder størrelse/vekt er jeg helt på linje med Flinx. 40-150 er stort og tungt for et MFT-objektiv, og siden det ikke endrer lengde ved zooming er det stort også zoomet til 40mm. Stor ulempe når det skal pakkes ned, men gir sikkert stabilere konstruksjon som er lettere å værtette.

     

    Litt overrasket over karkateristikken av Panasonic 100-300. Ikke det at det er noe profft objektiv, men mitt eksemplar er helt OK tatt pris i betraktning. Det gir også bedre "rekkevidde" enn 40-150, også 40-150 med TC. Jeg har testet, men kommer du nærme nok med 40-150 har det objektivet en fordel både optisk og med lysstyrke.

     

    Skal du opp i kvalitet på telezoom, kan du se på Panasonic 35-100 F2.8 som er mindre og lettere enn 40-150, men 100mm er ikke spesielt mye tele så det er ikke min favoritt. Hadde 35-100 og det var bra det, men solgte det og kjøpte 40-150 for å få mer rekkevidde. Tenker du portrett med tynn dybdeskarphet på litt avstand kan 35-100 sikkert fungere bra, men for fugler/dyr synes jeg det blir for lite.

     

    Skal du opp til 300mm i brennvidde, men synes 100-300 var stor har du et problem med MFT. Eneste andre alternativ er egentlig Olympus 75-300 II som er mindre enn 100-300. Hvordan det er optisk kan jeg ikke si noe om basert på egen erfaring, men i tester ser det ut til å være ganske jevnt med 100-300.

  13. Oktoberfest 2015 - seriksen - Canon 100mm f/2.8

     

    Bildene er tatt med adapter mellom Canon-objektivet og et Olympus E-M1 kamera. Adapteret gir rimelig grei autofokus i godt lys, men funger dårligere med lite lys eller kontraster. Kombinasjonen gir mer flare enn med objektivet på et Canon-hus, og det var plagsomt på noen bilder.

    200mm (ekvivalent) er en brennvidde jeg liker, men begrenser også litt hva man kan ta bilde av. Hadde ingen utfordring utover å finne motiv som passet til en såpass lang brennvidde.

     

    Her er mine utvalgte:

     

    14. oktober - Solnedgang over Østernvannet

    post-77461-0-65377300-1445198516.jpg

     

    20. oktober - Makrobilde

    post-77461-0-19190900-1445373260.jpg

     

    26. oktober - Trikkeskinner

    post-77461-0-03529100-1445890137.jpg

    • Liker 3
×
×
  • Opprett ny...