Gå til innhold

klingtai

Medlemmer
  • Innlegg

    1 073
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av klingtai

  1. Hvordan reagerer den dersom du er uheldig å vender om polariteten på det du skal måle?

    Ikke noe annet enn at nåla snurrer trill rundt 220 grader. :whistle:

     

    Neida.. Nåla vil stange i den mekaniske stopperen under null. Det har en slik stopper på hver side. I en slik krets som dette er sjangsen for å ''svi'' viserinstrumentet også ganske liten, siden det er vanlig å bruke følsomme instrumenter med høy indre og ekstern motstand. Røret vil også begrense spenningen til instrumentet i stor grad. Så vi har ganske stor beskyttelse som et naturlig resultat.

  2. Bare et lite tips slik på søndagskvelden.

    Jeg ser CoolBeer har i sin tråd forsøkt å måle kondensatorer. Selfølgelig kan man gjøre det slik, men det finnes også en annen enklere metode for dem som ikke har multimetere med kapasitansområde. De av dere som måtte mene at videoen er helt forferdelig amatøraktig, så er jeg helt enig. :)

    Men, jeg tror den får frem poenget.

    http://share.ovi.com/media/diyelec.public/diyelec.10011

  3. Så faktisk så bra laget ut at jeg ble litt usikker.

    Jeg var faktisk litt usikker på hva DU mente. Har jo selvasgt ikke lagd selve viserinstrumentet, men skalaen er jo modda fra uA til Volt. Hvis du synes voltmeteret ser fabrikklaget ut, sier jeg takk for det, men det er det altså ikke. :ermm:

    Hadde du kunnet tatt en nærmere titt på det, skulle du nok fått beviser i bøtter og spann for at det er hjemmelaget. ;)

  4. Etter å ha blitt inspirert av CoolBeer's prosjekttråd, tenkte jeg at jeg ville forsøke noe lignende. Nå er jeg ikke fullt så aktiv som CoolBeer, men jeg håper det skal dukke opp noe her etterhvert. Innspill og kommentarer, innenfor forumreglene selvsagt, er velkomment. Håper også noen kan ''bumpe'' tråden, hvis det viser seg at jeg ikke har vært her inne på en stund, og at gamle tråder vil forsvinne ved forumoppgraderigner og lignende.

     

    Først ut er et rørvoltmeter.

    Dette ble ikke til på grunn av jeg absolutt MÅTTE ha det, men fordi jeg tenkte det ville være kjekt å ha et analogt voltmeter med høy ingangsmotstand tilgjengelig. Hvem har ikke forsøkt å måle f.eks ekstremt lavfrekvente signaler med det resultat at det digitale multimeteret gir et uleselig resultat? Med forskjellige adaptere og prober, blir dette voltmeteret ganske så universalt.

    Nå må man selvfølgelig heller ikke absolutt bruke rør. Jeg valgte rør fordi jeg synes det er litt ''kult''. Et slikt voltmeter kan også konstrures med moderne halvledere som J-FET transistorer og operasjonsforstrkere. I de første forsøkene mine brukte jeg faktisk halvledere. Skjemaet er lagt ved, sammen med den kretsen jeg bruker i dag. 6SN7 røret er byttet ut med et 5814A og noen få komponentmodifikasjoner er gjort, ellers er det akkurat samme saken.

    post-6223-1284897993,8258_thumb.gif

    post-6223-1284891395,3067_thumb.jpg

     

    Kassa er rester av topplokk til videospillere og slikt. Transformatoren er fra en gammel japansk kasettspiller som ble viklet om med to nye viklinger. En for 6.3 Volt, og den andre for 115 Volt. Viserinstrumentet og omskifteren ble funnet på e-bay.

     

    post-6223-1284891430,2887_thumb.jpg

    post-6223-1284891459,3416_thumb.jpg

     

     

     

     

    Til slutt en liten lineæritetstest. Dette kan da umulig være ille, eller hva?

     

    post-6223-1284898192,6611_thumb.jpg

    post-6223-1284898212,957_thumb.jpg

    post-6223-1284898244,8566_thumb.jpg

  5. Jeg mekket en radiostyrt lysbryter for noen år siden for en bekjent. Jeg ble også nødt til å montere den utendørs og jeg borret ikke hull i boksen, men jeg la inn noen poser med silica gel. Så vidt jeg vet har dette fungert helt greit, men det kommer selvsagt helt an på luftfuktigheten og hvor nøye man er med å skifte posene med jevne mellomrom. Monterer du boksen nede i et slags dalsøkke, nær en elv eller et vann, kan du nok bare glemme silica og bør kanskje støpe inn duppedittene.

     

    Det er mulig du kommer et godt stykke på vei bare ved å lakkere kretskortene i rikelig monn.

  6. Og menn er umodne på flere måter, og alt kan kanskje skyldes testosteronet vårt -- men vi er mer umodne når det kommer til læring og skole også.

    Forskningen på kjønn og hormoner er vel så besudlet som den såkallte ''forskningen'' vi har sett på klimaet i det siste. Uavhengig forskning viser at testosteron er langt i fra noe ''raseriserum'' slik vi er ledet til å tro av The Rockefeller Foundation, men gir menn en mental våkenhet, indre ro, og en realitetsoppfattning kvinner flest bare kan drømme om. Hvorfor tror mange kvinner på engler og slikt? Nettopp...

    Godt voksne skallede menn, såkallte ''testosteronbomber'' - noen skikkelige ''farlige fyrer'' altså, er også mindre representert på kriminalstatistikken, enn voksne menn med luggen i behold.

  7. Et alternativ til å øke alderen for menn, er jo å senke aldersgrensen på kvinner til 16 år -- slik at vi får like mange umodne kvinner bak rattet, som menn.

    Vel, unge menn er nok umodne på den måten at det er fristende for dem å kjøre fort med bil. Men hva med den umodenheten unge kvinner har? Vi vet unge kvinner er også ganske/forferdelig umodne, selv om det er politiskt ukorrekt å nevne det, eller gjør vi ikke? ;)

    [sarkasme]

    Vi må STRAFFE DEM HARDT for den umodenheten de har i forhold til eget kjønn og mannfolk, ved å ta fra dem retten til å få barn og etablere seg. Gi dem dødstraff her og nå!!

    [/sarkasme]

  8. Så da var likestillingen på vei til å bli skakkjørt igjen. Hvis vi skal gjøre forskjell på bakgrunn av hjernene til menn og kvinner, så er vi på vei mot et rent likestillingshelvette. Menn får ikke lappen før de er 23 på grunn av sin umodenhet. Det blir som å si at kvinner får ikke jobbe i politiet fordi de er svakere fysisk og psykisk. De får kun jobbe i barnehager. De får ikke jobbe i stillinger der de må ta vanskelige valg som kan ødelegger andre menneskers liv, ettersom de er følelsesladde personer. Menn får ikke jobbe i barnehager ettersom de har mindre følelser. Det blir å dra alle under en kam. Det finnes menn som er svakere enn kvinner både fysisk og psykisk, det finnes kvinner som er sterkere enn de fleste menn både fysisk og psykisk.

     

    Dette forslaget er totalt høl i huet og vil ramme menn som er inne i den viktigste fasen i sitt liv, nemlig der man etablerer seg selv. Jeg tror det er nettopp det forslaget er ment å skulle gjøre, og ikke for å ''redde noen'' fra trafikkdøden. Spesiellt ikke, når man har menneskefientlige politikere, myndighetspersoner og forskere med eugenisme som basal tankegang bak deres gjerninger. Det er ikke for ingenting at de hyller feminismen, for det maskuline er de livredde for. Hva kunne jo menn f.eks finne på å gjøre når samfunnet synker ned i tyranniet? Gå til forsvar mot de ''allstyrende''? Nettopp, det er der vi har grunnen. Dagens kvinner flest er som kjent mest interessert i dameblader og sin egen lille verden, derfor utgjør de jo heller ingen fare for Status Quo. Nok om det.

     

    Jeg har ingen tro på den tvangen, volden og de tyranniske tiltakene som myndighetene innfører, eller eventuellt ønsker å innføre. Det beste ville å være å gjøre en kort prosess ut av hele problemet og si som så at: ''Vi greier ikke passe på dere 24/7. Dere har selv ansvar for eget og andres liv. Frihet fordrer ansvarsbevissthet'', og øket straffene for uaktsomt drap betraktelig.

     

    Det som uroer meg mest er vel egentlig at det er 64% som mener menn ikke bør få lappen før de er 23-år.

    Legg merke til at de har dreid formuleringen av spørsmålet slik at mange går på limpinnen og stemmer feil. Jeg tror neppe det er så mange som er for. De som er det, kan umulig være riktig koblet oppe i skallen.

    Fjerner man andres frihet, fjerner man også sin egen.

  9. Håper jeg kan låne tråden din litt CoolBeer.

     

     

    Hei. Først vil jeg si at det er utrolig interessant å lese om prosjektene! Så mye, at jeg gjerne ønsker å begynne med dette selv! Har gått til anskaffelse av noen elektronikkbøker slik at jeg kan studere litt grunnleggende, men trenger et lite prosjekt jeg kan gjøre i gang med i tillegg.

     

    Det du burde tenke på etterhvert som du føler deg litt mer dreven, er eventuellt gå i gang med og lage deg strømforsyninger. De man får kjøpt er selvsagt helt greie til sitt bruk, som stasjonært bruk på en benk, men ett eller flere små man kan drasse med seg rundt-omkring er så UTROLIG kjekt å ha. Man kan nesten ikke ha for mange strømforsyninger etter min mening, noe jeg er temmelig sikker på at de fleste er enige i.

    For en tid siden lagde jeg mitt eget lille som jeg har blitt utrolig glad i. Det består av regelrett skrap plukket opp i fra forskjellige skrotkasser. Det leverer fra 1.9 til 13.5 Volt og er strømbegrenset/kortsluttningssikret til ca. 250 milli-Ampere. Spenningsreguleringen fungerer rimelig greit og synker ca 30-40 milli-Volt på det værste. Lysdioden i front fungerer som en dommedagslampe når universet er i ferd med å sprenges i filler. :dribble:

    Selvfølgelig kunne jeg ha ''jukset'' og brukt en LM317, men det er ikke noe gøy. Hele greia ble klattloddet på ett stykke uetset printkort i typisk ''Ugly Bug'' design. Det ble VELDIG ''ugly'' for å være ærlig. Eller, skal vi si: Skrap ble transformert til mer samlet skrap? Uansett, dritten funker - det er nettopp det som er poenget.

    post-6223-1283610629,4106_thumb.jpg

    post-6223-1283610669,3933_thumb.jpg

    post-6223-1283610698,2696_thumb.jpg

    post-6223-1283610723,0895_thumb.jpg

  10. Ja, det er faktiskt ikke så nøye med komponentene egentlig. Spesiellt ikke hvis temperaturen er slik noenlunde stabil der du bruker kretsen. For noen år siden laget en slik timer for en bekjent, som styrer tidene på mating til et fyringsanlegg, og det funker den dag i dag. Kretsen er driftsikker den. Det er jo ikke så mye som kan gå galt heller da. ;)

     

    Konstruerte en enkel kjøkkentimer med samme IC og med et helt vanlig kull-skyvepotmeter her forleden. Og, hvis jeg lar potmeteret stå på samme plass, er tidene repeterbare til nær 100%. Mer enn godt nok til eggekoking vaffal. :p

  11. Det er mulig du kunne ha sluppet billigere unna hvis du stakk en tur over på electrokit.se. Der har de rimelige prosjektbokser også.

    Når det gjelder potmeter, så hadde jeg valgt 10-turns trimmere med plastbane.

    Lykke til. Håper du tar en tur innom igjen her når systemet er oppeå går. Alltids moro å se hva folk gjør/lager selv. Ferdigkjøpt ække no' moro. :no:

  12. Håper det er greit dersom jeg ommer tilbake med flere spørsmål dersom det skulle dukke opp noe :p .

    Ja, jeg bare håper jeg kan svare. Hvis ikke får vi håpe at noen andre kan gjøre det.

     

    Dyre 1% kondiser er ikke nødvendig. Bare de er nogenlunde temperaturstabile, er det ett fett med kapasitansetoleransene. Små og billige 5- eller 10% 50Volt filmkondiser av ett eller annet slag, er godt nok.

    Derimot kan det lønne seg å bruke metallfilm-motstander i oscillatorkretsen. Igjen, ikke pga. verditoleranser, men temperaturstabilitet.

  13. Jepp og jepp på begge spørsmålene :yes:

    For å ta det helt enkelt.

    Når tiden ''t1'' er oppnådd, går pinne 3 høy (f/16384) på IC1 og forsyner transistorene T1 og T2 med spenning. Releet slår inn og Reset-inngangen på IC2 går lav og IC2 begynner å telle/dele.

    Når ''t2'' er oppnådd, går pinne2 høy (f/8192), resetter begge tellerne/delerne, samtidig som pinne 3 på IC1 igjen går lav og stenger av transistorene. Syklusen begynner så på nytt.

     

    Hvis vi tar 16384-deling (pinne 3) som et eksempel, blir utregning av oscillatorfrekvens ganske enkelt:

     

    f = (16384/tsek) * 0,5

     

    Eller for å snu om:

     

    tsek = (16384/f) * 0,5

     

    tsek = Ønsket tid i sekunder

    f = Oscillatorfrekvens i Hertz

     

    Du finner ut hvordan du oppnår ønsket oscillatorfrekvens i databladet for 4060.

  14. Som Lightsabre sier, så er alltids slikt å få kjøpt. Men, hvis du vil bygge selv, så ville jeg peke på ''den gode gamle'' CD4060'n igjen. Et par slike vil gi deg veldig nøyaktige tider i forhold til en 555 på lave så frekvenser som du er ute etter.

    Legger ved ett skjema på en selvkonstruksjon. Ved å forandre på oscillatorfrekvensen på hver 4060 og velge passende utganger, vil du kunne få hva som helst av tider du måtte ønske. Skulle du være i tvil om hvordan kretsen fungerer, kan jeg ta det i neste omgang.

    post-6223-1262943589_thumb.jpg

  15. Etter et Google-søk på ''color organ kit'' fant jeg dette:

    http://www.electronickits.com/kit/complete/ligh/canck185.htm

     

    Ser ut til å være en rimelig pris. Vil du ikke bestille fra utlandet, mener jeg Vellemann har et lignende byggesett, men selvfølgelig noe dyrere.

     

    Her er en enklere versjon hvis du vil gå komplett selvbygg:

    F7JT0WAF5Y3TSDL.MEDIUM.gif

     

    Skilletrafoen skulle ikke være nødvendig hvis man tar forhåndsregler, med plastaksler på potmeterene, isolerer kretskortet godt fra jord, bruker en ekstra kondensator på inngangstranformatoren, osv. osv.

  16. Det første jeg ser slik i farten er ALLT for små transistprer. 2N2219 tåler MAKSIMALT 3W, og basismotstanden er allt for liten og vil ta knekken på logikk-kretsene. Skal du styre 12V 25W lamper bør du gå over til noen solide MOSFET'er som tåler minst 5Amp. og kjøleribber. Tror det hadde lønt seg å rett og slett bruke mindre transistorer med releer istedet.

×
×
  • Opprett ny...