Gå til innhold

ShAvAnO

Medlemmer
  • Innlegg

    281
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av ShAvAnO

  1. Å sammenligne dette med en ordinær superzoom er jo poengløst. En vanlig småsensors superzoom mangler jo den generelle bildekvalitet og mer spesifikt den DOF kontroll mer seriøse brukere forventer. Her vil jeg sammenligne med f.eks. Olympus E-M1 eller Panasonic GH3 + BÅDE 12-35mm f2.8 og 35-100mm f2.8 alt i en hendig pakke. Det er jo ganske utrolig, på papiret. Sensoren er stor nok, og endelig begynner produsentene å gi oss slike semipro-kameraer med fast lysstyrke gjennom hele zoomområdet. Spørsmålet for meg blir om dette er sofistikert nok i bruk til å konkurrere med f.eks. E-M1. Er brukervennligheten og mulighetene for individuell tilpasning like gode? Sony er jo kjent for å lage unødige sperrer i firmwaren, men et godt tegn er at dette kameraet ikke har touchscreen, da fokuserer de tydeligvis på seriøse brukere.

  2. Har hatt Telio IP-telefoni i mange år på grunn av de svært konkurransedyktige prisene til utlandet. Min kone ringer mye til utlandet, og derfor har vi spart mye penger på å ha Telio.

     

    For et par uker siden så jeg at Telio sine mobilabonnement nå også har fått mange gratis ringeminutter til utlandet. Sa derfor opp abonnementet på IP-telefoni med tanke på å flytte min kones mobilabonnement til Telio. Telio's respons på denne oppsigelsen har imidlertid fått meg til å tvile på om jeg i det hele tatt bør ha noe mer med denne leverandøren å gjøre:

     

    1. Telio opplyser i oppsigelsesmail at de har en måneds oppsigelsestid på abonnementene sine regnet fra den første i påfølgende måned. Det vil si at når jeg sa opp abonnementet i begynnelsen av februar, må jeg betale for det ut mars. Samtidig flyttes nummeret mitt til ny leverandør 21. februar. På mobil har jeg byttet leverandør mange ganger, hovedsakelig mellom Telenor og Netcom, og har aldri opplevd å måtte betale for et gammelt abonnement etter at nummeret er portert over. Virker helt urettferdig at jeg skal betale for et abonnement i over en måned etter at jeg har sluttet å bruke det.

     

    2. Ifølge Telio skal jeg sende inn det gamle adapteret jeg har hatt siden 2006. Hvis ikke blir jeg fakturert for verdien av adapteret. Virker helt unødvendig for meg å bruke portokostnader på dette, da de umulig kan ha noe bruk for dette gamle adapteret.

     

    3. Da jeg ringte Telio kundeservice for å få oppklart dette, kom jeg ikke gjennom på telefonen. Ventet vel i 35-40 minutter før jeg ga opp. Nå ser jeg at kostnader for denne samtalen på over 100 kr. har påløpt min mobilregning. Telio tar altså nesten 3 kr. minuttet for å ringe kundeservice.

     

    Med disse frustrasjonene i bakhodet har jeg blitt svært skeptisk til å benytte Telio igjen, og jeg kan ikke lenger anbefale denne leverandøren til verken min kone eller noen andre. De er uten tvil konkurransedyktige på samtaler til utlandet, men urimelige betingelser og dårlig service har ødelagt inntrykket.

     

    Et siste spørsmål: Er det noen som har en ide om hva slags abonnement jeg bør anbefale min kone, som ringer såpass mye til utlandet? Finnes det noen som er like rimelige som Telio her?

  3. Uten tvil. Har sett utviklingen stagnere de siste 10-15 årene. Men såkalte voksne temaer er jo stort sett tabu i spill, som ofte kommer fra moralens hjemland USA. Ungdom er målgruppen for de aller fleste spill som gis ut i dag. Markedet rår, og det er billigere å utvikle allerede kjente konsepter enn å tenke nytt. Men det er klart det er et kjempepotensial for den utvikler som klarer å fange en voksen målgruppe. Ikke bare blir de nesten uten konkurranse, voksne er også et mye mer kjøpekraftig markedssegment, og de fleste liker ikke piratkopiering. Utviklere må da legge langt mer ressurser i hvert spill enn hva som gjøres i dag, og prisen må bli tilsvarende høyere (gjerne 2-3000 pr spill). Høres mye ut, men vi som husker midten av 1990-tallet som en tid da utviklingen hadde vind i seilene vil også huske at vi betalte omtrent det samme for et spill da som vi gjør i dag. Inflasjonsjustert burde dermed dagens spill være langt dyrere enn hva de er. Dersom utviklere satser på et voksent markedssegment vil nok utviklingen av kunstig intelligens presses framover, og spill vil bli langt mer avanserte. Slike spill vil selvsagt bli noe helt annet enn hva vi ser på som spill i dag. Ser vi på andre mediaformer utgjør jo voksne en stor andel av brukere, så det er klart dette kan komme også når det gjelder spill. Den som lever får se.

    • Liker 1
  4. Hvorfor skal alt på død og liv være online nå om dagen? Har ingenting imot en aktiveringsprosess for å hindre piratkopiering, men jeg har null interesse av å holde på med chatting og samhandling med andre folk når jeg spiller! Faktisk så er dataspill en av de få arenaene der man kan gå inn i sin egen verden og slippe å forholde seg til andre folk. Sim City burde lært av floppen Cities XL (som faktisk ble et helt ok spill etter at de fjernet onlinedelen).

  5. Interessant lesning dette. Her er et lite tips: Ifølge andre tester virker auto ISO kun opp til 1600. Dersom dette er riktig ødelegger det mye av hensikten med den store bildebrikken for oss som bruker auto ISO konsekvent, siden kameraet åpenbart er i stand til å produsere fine bilder over ISO 1600. Kunne dere sjekket dette, eventuelt tatt med en kommentar i artikkelen? Takk.

  6. Og ettersom en stadig større del av samfunnslivet flyttes over på nett, forstår kanskje politikere at de ikke kan overlate kontrollen over disse arenaene til private selskaper med inntjening som eneste mål. Vi har tross alt råderett over eget land, også i cyberspace.

     

    Alle gode statsvitere vet at markedet er samfunnsøkonomisk effektivt, men at det finnes områder der markedet svikter og må kontrolleres. Så når Facebook i sine betingelser påberoper seg kontroll over brukernes private bilder, er dette det som på fagspråket kalles markedsmakt. En markedsaktør har vokst seg så stor at den kan operere på en måte som ikke er hensiktsmessig for samfunnet, fordi kundene ikke har noe reelt alternativ. Politikernes oppgave er nettopp å forhindre en slik situasjon, derfor bør norske politikere si til Facebook at; "Nei, i Norge skal alle ha full råderett over eget digitalt materiale".

     

    Likeledes er fenomenet nettmobbing et eksempel på eksterne virkninger, når produksjonen eller konsumet av et gode går ut over tredjepart. Markedet vil ikke her være selvregulerende, for ingen av markedsaktørene (produsent og konsument) har noe å tape på denne situasjonen. Så når Facebook sier at nettmobbing blant skolebarn ikke kan stoppes, bør vi si; "Stopp dette hvis dere vil drive business i vårt land".

     

    Så har vi det som kalles kollektive goder. Dette er produkter som det ikke blir mindre av uansett hvor mange som bruker det. En mp3-fil er et godt eksempel. Markedet sikrer ikke tilstrekkelig produksjon av kollektive goder, og derfor er tjenester som politiet og NRK finansiert av det offentlige. I den digitale verden har produkter som film blitt kollektive goder, fordi filmene nå kan deles uendelig mange ganger. Dette har ført til at filmbudsjettene har krympet kraftig de seneste årene, fordi kinoinntektene må dekke en stadig større del av produsentenes inntjening. Jeg hører med til de som mener at dette er et onde for samfunnet, men siden produsent, ikke konsument eller tredjepart, her er den skadelidende, har politikerne på dette området vært flinke til å sette inn tiltak. Plate- og filmbransjen er en mye sterkere pressgruppe enn mobbede barn.

  7. Til den prisen du nevner (rundt 5000,-) mener jeg du bør gå for et Micro Four Thirds kamera. Da investerer du i et veldig hendig og portabelt system med et stort objektivutvalg. Dette er det mest fremtidsrettede formatet etter min mening, etter som kamerahus og objektiver kan gjøres svært små samtidig som sensoren har en størrelse ikke langt unna APS-C. Mener du primært bør gjøre valget ut fra system, ikke enkeltkamera.

     

    Et kamera som Panasonic GX1 får du f.eks. i dag til rundt 5000,-.

  8. Synes det er synd at akam gjennom begrepet "fullformat" bidrar til å styrke vrangforestillingen om at 35mm er et slags optimalt sensorformat. For det første finnes det mange kameraer med større sensor enn 35mm, og for det andre har de fleste nye formater som kommer i dag egne objektiver tilpasset sensorstørrelsen. Om 35mm på noen måte var et "fullt" format, var det kun i forhold til å bruke APS-C speilreflekser med 35mm optikk, noe som var en suboptimal nødløsning de fleste i dag unngår. Vil oppfordre til at dere rett og slett bruker begrepet 35mm.

    • Liker 2
  9. Disse resultatene bør få bedrifter til å begynne å planlegge og tilrettelegge for den nye generasjonen slik at de kan tiltrekke seg de beste hodene. For eksempel vil tilgang til sosiale medier være høyt prioritert hos fremtidens arbeidstakere, avslutter Myrland i meldingen

     

    Og hva skjer med bunnlinja når arbeidsstokken sitter på facebook hele dagen? Hadde jeg drevet bedrift skulle i alle fall slike tidstyver vært bannlyst i arbeidstiden, og facebookjunkies ville jeg ikke ansette uansett. Jobber selv i videregående skole, og ser hvordan de elevene som prioriterer facebook og nettspill kaster bort fremtidsmulighetene sine og oppnår svake resultater. Bare naive fremtids"forskere" tror dette er fremtiden. Hvordan var det egentlig før Internett kom? Fikk folk sitte timevis på telefonen og skravle med venner i arbeidstiden? Blir seriøst forbauset over hvor korttenkte og historieløse en del av disse folkene er. I virkeligheten vil fremtidens vinnere på jobbmarkedet være de som greier å trekke et klart skille mellom produktiv, jobbrelatert IKT-bruk og sosial fritidsunderholdning.

  10. Japan Photo er jo en genial butikk. Reklamemateriellet er amatørmessig og hjemmelaget. Webshopen har kjedelig design, rotete layout, og produkter forsvinner og dukker opp igjen tilsynelatende vilkårlig. Med en slik markedsføring skulle man ikke tro de hadde så mange kunder som de har.

     

    Men Japan Photo har skjønt at i dagens informasjonssamfunn er det kundeerfaringer som teller. Japan Photo har stålkontroll på leveranser, lagerbeholdning og ikke minst priser. Japan Photo får inn nye, spennende produkter før alle andre, og det er gjerne også stedet å gå dersom et produkt er utsolgt alle andre steder. Dersom noe ikke er på lager, skaffer de det rimelig kjapt. Her er de rett og slett unike i norsk sammenheng. I tillegg er prisene til Japan Photo nesten alltid blant de laveste i prisguiden.

    • Liker 3
  11. Håper i alle fall at de denne gangen utnytter verdenen bedre enn de gjorde i GTA4. Det hjelper ikke å lage en fantastisk virtuell by når store deler av den står ubenyttet. Hjalp heller ikke at oppdragene ble forholdsvis repetitive.

     

    Da tar jeg heller en noe mindre imponerende by som San Andreas, der hele byen utnyttes i historien.

     

    GTA-konseptet er fortsatt noe av det mest spennende og innovative i dagens spillverden, men synes utviklerne på de senere versjonene har mistet noe av fremdriften. Der GTA3 var revolusjonerende med sin store, åpne by, har San Andreas og GTA4 til tross for klare forbedringer i bunn og grunn bare vært mer av det samme. Landskapene blir stadig større og flottere, men det har vært liten utvikling når det kommer til mellommenneskelig interaksjon, engasjerende historie og ikke minst variasjon. De store byene oppfattes fortsatt som "døde", og all utvikling gjennom spillet er fortsatt forhåndsbestemt gjennom oppdrag der spilleren stort sett er følelsesmessig frakoblet.

×
×
  • Opprett ny...