Gå til innhold

astrogreek

Medlemmer
  • Innlegg

    97
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av astrogreek

  1. I dag er en grå dag, lettskyet, og 60 m² høykvalitets solceller på garasjetaket mitt gir akkurat nå 900w. Nytteverdien av 4m² på en bil er minimal. I 2018 ga 60m² paneler ca 7.000 kWh. Faktisk målt, ikke et teoretisk anslag. Hvis vi ser positivt på det, vil det bli ca 120kWh pr kvadratmeter pr år. 4m² optimalt plassert biltak vil kunne gi 4-500kWh på et år. Et batteri med rekkevidde 800km kan du da lade 2-3 ganger pr år...

    Skal du først produsere strøm til elbilen, så legg panelene på garasjetaket, ikke på biltaket!

     

    Takk for info. Ned på jorda igjen for min del... så solceller på biltaket vil knapt nok overkomme "self-discharge"?

    • Liker 1
  2. Enhver som har et brukbart teleskop kan med egne øyne (eller kamera) se at flere planeter i solsystemet er runde og roterer om sin egen akse. Har selv laget time-lapse videoer som viser rotasjonen til f.eks. Jupiter og Saturn. Det samme er enkelt å gjøre for Mars. Resten av planetene er plassert slik at det er vanskelig å se nok detaljer. Men en flat-earther vil vel si at det ikke beviser noen ting om jorda...

    Som andre her er jeg usikker på om de faktisk er en gjeng med idioter, eller bare troller.  

  3. Veldig bra med omtale av slike dataprodukter - håper det kommer en test etterhvert også. Er ærlig talt lei av artikler om portable høyttalere som kun er bra til å støyforurense sine omgivelser med. 

     

    Nuvel, om man tenker på å bruke modellen med HDMI2 med sin 4K TV (i faktisk 4K, 50/60Hz, 4:4:4 chroma subsampling), er det muligens en viss risiko for at det aldri vil fungere riktig, siden Cubi'en bruker samme grafikkbrikke som Intel NUCs modeller som har hatt "endeløse" problemer med 4K oppløsning. Se f.eks. https://communities.intel.com/thread/116824?start=645&tstart=0, en tråd med over 600 poster fra folk med dette problemet. 

    Håper en eventuell test tester dette grundig. 

  4. Jeg lurte på hvorfor astronautene trenger nye romdrakter, og hva som er bedre med denne enn de NASA har. Så fant jeg utfyllende info på arstechnica - dette er ikke en romdrakt, men en trykkdrakt for bruk kun inne i kapselen til og fra ISS, i tilfelle trykkfall. Uansett, fascinerende alt som har med romfart å gjøre! Håper jeg rekker å bli rik nok/lever lenge nok til å bli romturist!

    • Liker 4
  5.  

    Vil denne funke greit til diverse PC-bruk som surfing, Office, streaming, torrents, etc? Vurderer en slik istedenfor en langt dyrere Intel NUC. 

    Det er nettlesing som alltid har vært begrensningen, for det er veldig tungt. Jeg begynte å bruke et sånt kort til en desktop 2009, med en IGEPv2, som var noe sterkere enn første Raspberry Pi, som kom noen år senere. Det fungerte helt fint til alt bortsett fra surfing. Så det gjorde jeg med NX/RDP.

     

    IGEPv2 er latterlig pinglete i forhold til tilsvarende ting i dag, så det meste bør være helt greit. Jeg mener; folk surfer på tavler og telefoner, som bruker samme datamaskin som brukes i disse kortene. Men det er klart at "funke greit", er ganske subjektivt.

     

    Nettlesing tungt? Merkelig, og overraskende for meg. Rart hvis den takler 4k 60p, men ikke surfing...

  6.  

     

     

    Og forresten det er nærmest håpløst å se etter PLANETER med teleskoper fra jorden pga forstyrrelser fra atmofæren, så denne oppgaven som krever usedvanlig høy vinkeloppløsning og helst ingen forstyrrelser blir reservert teleskoper i banen rundt jorden. The moar you know!

     

    Og likevel vil dette teleskopet levere bilder 15 ganger skarpere enn Hubble.

    Ja faen, legg ned driten jo før jo heller.

    Det er fysisk umulig å ta "skarpere" bilder siden atmosfæren er i veien, og er faktisk direkte i veien for vinkeloppløsningen som sådan. F.eks. i tilfellet månen vår er ca 1km^2, og i alle beste (les: teleskop i Chile eller Sørpolen) blir det ca 0,5km^2.

    For å kunne se exoplaneter er dette mildt sagt i det beskjedne laget, og nei dette har ingenting med teknologien å gjøre det har med det å gjøre at man ser gjennom 100km++ tjukk lag med gass.

     

     

    Umulig å ta skarpere bilder enn Hubble? Nei, bare vanskelig. Hvor mye atmosfæren vår gjør bilder uskarpe varierer med tid og sted. Some du nevner er Chile og muligens sørpolen bra steder, enda bedre er kanskje toppen av Hawaii, som ligger veldig høyt og over mye av atmosfæren. Ikke minst kan såkalt adaptiv optikk korrigere for veldig mye av forstyrrelsene. Laserne som "skytes" ut fra teleskopet på illustrasjonen er der nettopp for å hjelpe til med denne korreksjonen. På en god natt (stabil atmosfære) kombinert med adaptiv optikk, kan et stort teleskop ha bedre oppløsning (over et lite synsfelt) enn Hubble-teleskopet. Et romteleskop vil selvsagt alltid ha best oppløsning for en gitt speildiameter, men kostnadene forbundet med å få det ut i rommet er så høye at man for samme prisen kan bygge mange mye større teleskoper på bakken med adaptiv optikk, som tilsammen kan produsere mye mer forskningsresultater. 

  7.  

    Enda mer falske greier fra NASA og eliten. Eneste de kommer til å se er toppen på domen :lol:

     

    Du burde skrive at du mente dette som en spøk, så folk ikke tror du er helt gal.

     

    God idè. Jeg er en del inne og titter på "jorden er flat"-tråden så dette har blitt standardhumor i mitt hode :)

     

    Alle "flat-earthers" burde prøve å se litt av universet gjennom et teleskop. Utrolig hva man kan lære med et lite teleskop. F.eks. kan man med egne øyne se at andre planeter er roterende kuler. Man kan se de skiftende fasene til de indre planetene, som kun kan forklares med at de går i bane rundt sola innenfor banen til jorda. Man kan se den internasjonale romstasjonen. Man kan se skyer og sandstormer på Mars, og is på polene som varierer med årstiden. Alt dette og mye mer med et amatørteleskop som er mikroskopisk sammenlignet med profesjonelle teleskoper. Fun fact: ELT vil ha ca 24 000 ganger større speilareal enn mitt teleskop!  :scared:

  8.  

    Fortsatt ingen HDMI 2.0 på HTPC... Hva er dealen der egentlig? Koster det $300 i lisenskostnader for å få den dumme porten?

    Kan det være så vanskelig å få plass til to stk HDMI - en for bilde i 4K og en for HD-lyd? (ulempen ved å ha 4K passthrough på reciever uten 4K-Hollywood-kopisikring...)

    *sukk* savner akkurat det samme selv!

    Skjønner ikke at det skal være så vanskelig lage en mini pc som har HDMI 2.0 i 2016 uten at det koster skjorta :O

     

    Amen! Vurderer selv en løsning med (Intel NUC) miniDisplayport -> Club3Dadapter -> HDMI2, som mange har fått til å fungere. MEN, som en del også har endeløse problemer med.... 

  9. "...med sin nye supercomputer HiSeq X Ten" - en Illumina sekvenser er ikke en supercomputer, men en mekanisk innnretning der det skjer kjemiske reaksjoner som til sist kan avleses slik at man finner rekkefølgen av nukleotider i haugevis av små biter av DNA. Ja, etterpå er det kjekt med kraftige datamaskiner for å analysere og sette sammen alle bitene - men jeg tror ikke det er en del av Illumina X Ten pakken, men noe man skaffer ved siden av.

    Vi har faktisk bestilt en "baby"-Illumina på jobben!

  10. "DNA har det derimot med å vare i noen titusener av år før det bryter sammen, og vil nok aldri bli utdatert."

     

    Dette er en sannhet med modifikasjoner. Det kommer helt an på hvordan DNAet er lagret. F.eks. vil "fritt" DNA i sjøvann brytes ned ca. i løpet av en uke. DNA i fossile benrester har blitt estimert å ha "half-life" på rundt 500 år. Tror noe så uskyldig som de naturlige oljer på menneskehud bryter ned fritt DNA. Frysetørket som i dette tilfellet er bra for lagring, men det må løses opp i vann eller en buffer før det kan leses av.

    • Liker 1
  11. Fikk beskjed av acer at dette ikke er en feil med produktet, så det går ikke under reklamasjon. At lyset gradvis har blitt svakere er grunnet veldig mye bruk og svakhet i skjemteknologien. Og siden Garantien er gått ut har jeg ikke noe jeg skulle ha sagt.

     

    Min bærbare (HP) er 7 år gammel, den har vært brukt utrolig mye (nærmest døgnet rundt i 7 år), og skjermen virker fortsatt; lyset er bare litt svakere. Hvis Acer sier det er en svakhet med skjermteknologien, så er det nærmest en innrømmelse av at produktet deres er elendig; det er Acers skjermteknologi som her har en svakhet.

     

    På min forrige bærbare (Dell) varte skjermen i ca 4 år. En viss prosentandel av skjermer slutter å virke allerede etter et par år, men flertallet varer (og bør vare) langt mer enn tre år.

  12. Ifølge pressemeldingen til WHO er det spesielt en studie som viser en mulig sammenheng. Mon tro om denne studien er svensk? Se Svenskealarm.

    .....

     

    Jeg fikk rett i mine mistanker; det ER en svensk studie, av den beryktede Hardell (se Svenskealarm over).

    Rapporten kan leses her (krever gratis registrering): http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(11)70147-4/fulltext

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...