Gå til innhold

Hellogamer

Medlemmer
  • Innlegg

    41
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Hellogamer

  1. Bilen er ikke i kjørbar stand og spesielt ikke når de har demontert den.

    Jeg har full forståelse for at ting kan ta tid og har ventet tålmodig hittil. Men dette påfører meg store kostnader da jeg er helt avhenging av bil for å komme meg til å fra jobb, og det ikke er offentlig transport tilgjengelig. Så jeg spør bare fint om det er noe som helst jeg kan gjøre for å prøve å få fortgang på ting. 

  2. Hei!

    jeg hadde krasjet bilen min en fin dag i desember, den ble kjørt bort til nærmeste verksted og har stått der i 1 måned nå.

    det tok ca. 2 uker for dem i det hele tatt få sett på den og sende meg et prisoverslag på hva det vil koste. Også har det gått 2 uker til etter at jeg godkjente kostnaden og de skulle begynne reparasjonen. Det var noen deler som manglet og måtte bestilles, men fikk beskjed på en fredag at de regnet med at bilen skulle stå ferdig tirsdag/onsdag.

    Det har gått atter en uke siden den skulle være ferdig, jeg ringer hver dag og får fortsatt høre at de ennå ikke har fått de bestilte delene! Snakker med en ny person hver gang, de sier at det ikke er de som har ansvar for den bilen, men at de skal sjekke det opp og ringe meg opp igjen. Men ingen ringer meg opp!

    Hvilke rettigheter har jeg i dette tilfellet? Må jeg bare vente? Kan jeg kreve noe avslag i prisen?
    Kan jeg kreve at den blir fikset innen en viss tidsfrist? 
     

    P.s. Verkstedet er langt vekke fra der jeg bor (var på hytta da den ble krasjet), så jeg er nødt å ta alt på telefon.

  3. On 12/7/2022 at 6:49 PM, Regenburg said:

    15 stk inn ei lita hytte? Da er det eventen eller helga du betaler for, ikke nødvendigvis antall dager. Er omtrent like mye tjon for henne med 4 dager som med 6. Synes du har fått greit avslag synes jeg. 

    Det var ikke noe liten hytte det 🤣 30+ sengeplasser. Så den var mer enn stor nok..

    Og ikke var det noe fest og fyll heller, men en koselig storfamilie samling 😊
    Men takk for input alle. Som sagt jeg hadde ikke tenkt å gjøre meg vanskelig i det hele tatt. Ville bare høre om hva som blir riktig!

    Det ble et kjekt opphold alt i alt 😁

    • Liker 1
  4. Hei alle sammen!

    Håper noen kan hjelpe meg ut og gi litt svar om hvilke muligheter jeg har.

    Jeg hadde avtalt i oktober om å leie en hytte i 6 dager fredag- onsdag i desember.
    Vi skal være ca. 15 stk på hytta, men nå viser det seg at flere må reise tidligere enn tenkt, så vi har blitt enige om å forkorte hytteturen slik at vi alle reiser på mandag.

    Jeg har kontaktet utleier og gitt beskjed om dette, hun sier det er greit, men at det blir vanskelig å få hytta leid ut de to dagene, så hun kan bare trekke ifra 1500,- kr.

    Hele oppholdet skulle koste oss 21500,- kr. 
    Dette synes jeg er veldig lite for to dager.
    Jeg forstår at hun ikke får leid den ut, men det betyr da ikke at jeg skal betale for det?
    Vi har IKKE hatt noe avtale om at jeg ikke kan ombestemme meg eller avbestille i løpet av en viss periode. 
     

    Og jeg prøver ikke å være vanskelig.
    Men er det riktig?

  5. 2 hours ago, Soledi said:

    Ser ut som folk ikke får solgt til 8300 feks. Så tipper man kan få kjøpt diskversjon på finn til < 8000 nå.  

    Jeg kjøpte en på finn til 8500, men fikk tak i en i cdon slippet uken etter og solgte da denne til 8500. Det er noe mer tilbud i oslo området, så da blir vel prisene presset litt ned. Jeg solgte i Stavanger og her var det kun 3 stk til salgs, den billigste til 9k. Så det er nok forskjell på område som det ble sagt over.

  6. Snakket med rådgiver i banken idag. Får ikke lån uansett hvordan jeg putter det. Så da tenker jeg å by på den billigere leiligheten med min EK. Men der og mener rådgiver at megler skal spør i banken om jeg får finansiering fra dem (med tanke på fellesgjelden) og da må de svare nei, så da får jeg ikke kjøpe likevel, til tross for at jeg kan betale prisantydning med oppsparte midler.

    Er det noen som har hatt erfaring med slikt? 
    For megler kunne ikke brydd seg mindre, når jeg forhørte meg om dette på visning og mente at så lenge jeg har pengene, så burde det være greit? Eller er det noe borettslaget skal sjekke før de «godkjenner» meg dersom jeg får kjøpt? Og hva sier loven? Er jeg nødt å gå gjennom banken uansett?

     

  7. Jeg har tre barnehagebarn og ut i fra min erfaring, må man få ungene tidlig. Jeg fikk tre før 30, og nå 30+, kjenner jeg at det er for slitsomt 🤣 nå vil jeg ikke mer..men du vet aldri. Plutselig savner jeg det. Man glemmer fort de søvnløse nettene og omgangssyken. Og sjeldent noen angrer å ha fått barn.
    Det finnes ikke perfekt timing, noe vil alltid mangle eller kunne vært bedre. Så bare gå for det!
    Og til dere som setter opp fordeler og ulemper med å få barn: ingenting kan måle seg med det mest dyrebare skattet som fins 🥰

    Bare sånn litt mine tanker rundt dette. 
    Men i det store og hele, jeg er enig, ja, det burde bli gjort mer attraktivt å få barn fra staten sin side.

    • Liker 1
  8. 13 minutes ago, Jaukim said:

    Noen her som kan med binance? Jeg sliter med å betale med visa kortet mitt, skal taste inn cvv koden, men etter det får jeg opp "unable to process" beskjed opp. Jeg har fått det til tidligere men nå virker det ikke. 

    Og hvorfor er det mindre crypto å velge mellom med NOK valutaen?

    Hadde vært så mye enklere vist vi kunne betale med paypal. 😓

    Hvis det har gått greit tidligere ville jeg bare prøvd igjen noe senere. 
    har fått opp flere error når det har vært litt stor pågang som har gått vekk av seg selv noen timer senere.

  9. 31 minutes ago, Zeph said:

    Gjeldsgrad er ganske enkelt lån delt på inntekt. 90% av alle lån skal ha maks 5 ganger inntekt i lån, altså gjeldsgrad 5.

    Har du 400k i året er i utgangspunktet 400*5 = 2m maks lån, men andre lån, born og diverse anna kan redusere kor mykje dei vil låne deg. Det er òg lettare å kome opp i 5x med høgare inntekt. Dvs. at ein med 800k i året lettare kan få 5x enn ein med 400k.

    10% av kundane kan få meir enn 5x i lån, og igjen er dette gjerne dei som har god inntekt, samt tilfeller med samlivsbrot og liknande.

    Reglane gjeld òg 15%-regelen.

    Ikkje at ein treng tenke alt for mykje på dette. Banken utfører sine berekningar basert pæ livssituasjonen din og kjem med ein makssum.

    I mitt tilfelle så har jeg nok inntekt til å få lån til boligen, men har 3 barnehagebarn som gjør at belåningsevnen min havner på 0,- 

    Skal snakke med en rådgiver fra banken på mandag, han sa kanskje de kunne revurdere etter ytterligere info og mas fra min side.

  10. 30 minutes ago, Zeph said:

    Du får eit finansieringsbevis frå banken der det står fordelinga.

    Om du har 600k i EK, vil bruke maks 15% så må du ha lån på 2.55m. Finansieringsbeviset er på 3m, men du treng ikkje søke om lån på meir enn du faktisk treng i lån så lenge du har EK til resten.

    Vil du bruke 600k til EK må du ha godkjent lån på 2.4m. Finansieringsbeviset er framleis på 3m.

    Sånn som du forklarar så må ein som vil kjøpe ein bustad til 3m og har 2m i EK som skal brukast søke om lån på 2.55m. Kva skulle poenget med det være når det ikkje er snakk om å låne meir enn 1m?

    Til TS: Om du ikkje vil halde det skjult kan du legge ut lenke til Finn.

    Her er finn kodene. får ikke til å sende lenke?

    208149727

    208342642

    Ingen andre må kjøpe disse til jeg får bestemt meg! 🤣

  11. 1 minute ago, Groovy Gorilla said:

    Husker ikke hvor mange år det er igjen på mitt. Men trur det er halvveis. 20 år gammelt,  20 år igjen. 

     

    Men husk å sjekke om borettslaget har avdragsfrihet på lånet nå. Da bli det smell om ikke så lenge. 

     

    Det er sånne ting jeg har vært redd for med tanke på det «å gå i fella». Ble og noe skeptisk med tanke på at to leiligheter fra samme borettslag har blitt lagt ut med kort mellomrom. Trenger selvfølgelig ikke være noe mystikk bak, men skal forhøre meg i nabolaget for sikkerhetskyld

  12. 10 minutes ago, Groovy Gorilla said:

    Ingen vits å betale ned ekstra på fellesgjeld. Det er renter og avdrag på din andel. Renter gir fradrag på skatten. Hvis borettslaget pusser opp utvendig vil lånet øke. Ofte er slike lån på 40-50 år.

     

    Gi bud på den du har penger til. Kanskje du slipper lån. Fordelen med andelsleilighet er at du slipper 2.5% i dokumentavgift til staten.

    Og husk, det er ofte forkjøpsrett i både borettslaget og i boligbyggelaget.

    Jeg tenkte til å begynne med at den første leiligheten var no brainer pga lavere månedskostnad, men det lønner seg egentlig mer å slippe å ta opp lån for meg. Siden fellesgjelden har lavere rente enn deg jeg ville ha fått. + fradrag på skatten som du sier.

    Det siste store lånet ble tatt opp i 2017 og skal vare helt til 2055. Jeg trodde dette var altfor lenge..men hvis 40-50 år er «vanlig» så er vel det og greit..

  13. 6 minutes ago, Salvesen. said:

    Ja det er sant, trenger ikke "kjøpe" fellesgjelden. Men en må ha dekning for alt i form av lønn. Som normalt er 5x(eller ble det nedjustert?)

     

    Har lurt litt på dette. Megler var usikker og sa jeg måtte høre med banken. Hvis jeg kjøper med egne midler, må jeg gå gjennom banken og få dekning for fellesgjelden? Noen som vet?

    hvis ikke jeg tar opp noe lån, har jeg jo «bare» de 8500 i felleskostnad pr måned. Og dette klarer jeg å betjene så klart

  14. 12 minutes ago, Zeph said:

    Ikkje om du har 800k å bruke til EK. Då blir lånebehovet 3 000 000 - 800 000 = 2 200 000.

    Om ein vil bruke maks 15% EK så må ein søke lån på resten, men dersom dei har vanskeleg med å få lån så er det kanskje nødvendig å bruke meir.

    Kvar står dei pengane i dag forresten? Sparekonto, høgrente, fond? 

    600 på sparekonto, 50 i aksjer og rundt 300 i crypto, som jeg helst vil slippe å måtte ta ut, hvis jeg får litt lån i banken 😁

  15. 6 minutes ago, Zeph said:

    Eg har budd i tre ulike burettslag sidan 2008 og har ikkje så mykje negativt å melde om det. Eit bygg frå 2009 treng sannsynlegvis ikkje så store oppgraderingar med det første, og eg tvilar på det er så mange som brått får ein million i tillegg på felleslånet. Vedlikehald blir gjort kvart år, men av og til må det sjølvsagt litt større prosjekt til.

    Eg har budd i betongblokker og det er veldig greit å kun ha ansvar for det på innsida av veggane. Billig samanlikna med hus, der du bla. må ha husforsikring. I eit burettslag har andelslaget forsikring på bygget og den enkelte innboforsikring.

    I desse tider med låg rente er det ikkje så dyrt å ha lån heller, men ein må vere førebudd på at renta vil stige.

    Forutan lån, felleslån/husleige og innboforsikring er det ikkje så mykje meir av kostnader. Straum sjølvsagt, eventuelt parkering, TV/internett. Kva som eventuelt ligg inni husleiga står i salgsoppgåva.

    Alt du treng vite av kostnader og praktiske greier skal stå i salgsoppgåva, men spør gjerne om det er noko du lurer på.

    Økonomisk sett må du sjølvsagt få lån av banken samt kunne betjene det. Banken har sine krav, men dei har ikkje kontroll på forbruket til kundane.

    Bruk ein lånekalkulator og legg inn litt høgare renter for å sjå kva utslag det gjer på terminbeløpet. Når det gjeld sjølve lånet er renta veldig låg for tida, så de bør få ei god rente. Sjekk Finansportalen.

    Takk for innspill!

    fellesutgiftene inkl. tv pakke, kommunale avgifter, avdrag og renter. Carport parkering. Utebod. 
    Nå leier vi en 48 kvm kjellerleilighet for 7500 med ingenting inkludert. Så jeg er vant med at det blir fort 10-11k med strøm og internett.

    Etter min utregning blir det bare litt dyrere enn våre dagens faste utgifter. Men så mye større og bedre plass for oss å bo.

    Og siden jeg har klart å spare minst 2k pr måned, uten at vi har måttet strame inn utgiftene, håper jeg det vil gå greit med tanke på mulig renteøkning.
    Nå er jo den økonomiske situasjonen også på det verste hos oss egentlig, så med ny jobb og høyere lønn i framtidsutsiktene burde det egentlig bare bli bedre. 

  16. Tviler sterkt på at banken vil innfri et lån på 3mill, men jeg har søkt finansieringsbevis under finn annonser og venter venter på svar.. så får se. 
    De har og lagt ut en litt mindre leilighet, der prisantydningen er 890.000, mens fellesgjeld ligger på 2mill, månedsutgift 8500 (på den andre leiligheten har eier nedbetalt 500 000 ekstra av fellesgjeld, noe som ga lavere månedsbeløp). Det positive med denne er jo at jeg kanskje kunne kjøpt denne med kun min egenkapital, som er litt mindre enn prisantydning, men kanskje selger godtar det?

     

    Utifra informasjon fra salgsoppgave så ble det store lånet tatt opp i 2017 for utvendig vedlikehold og oppgradering (ser veldig fresht og moderne ut ift før). 
    ble også nevnt at det i langt tid har vært noe strid mellom to naboer om deling av uteareale? 
    Regner med jeg ikke trenger å bekymre meg for dette så lenger jeg holder meg utfor 😬

  17. Hei! Håper noen med erfaring kan hjelpe meg.

    Vi er en familie med 3 barnehagebarn som leier sokkelleilighet (er ikke mye annet å velge mellom der vi bor). Har leid i 6 måneder og begynt å se på om vi muligens kunne kjøpt noe rimelig, da vi ikke får mye lån og det begynner å bli trangt. Her er det for det meste eneboliger, som koster i overkant av hva vi har råd til. Nå kom jeg over en andelsleilighet i et borettslag (bygd i 2009) som har blitt lagt ut. Prisantydning 1,5mill + fellesgjeld 1,5mill (felleskostnad måned 7200kr).
    Med min egenkapital + litt lån, kunne jeg betjent lånet og felleskostanede, som totalt er bare litt mer enn det vi betaler i leie. Mens selve leiligheten er dobbelt så stor. 
    For min del høres dette lurt og veldig greit ut, men jeg har null erfaring med boligkjøp og er redd jeg går på ei felle etter å ha lest rundt på utdaterte «skrekkhistorier» om andel som eierform. Ville satt pris på tips og diverse. Hva er det jeg ikke ser og bør tenke på?

×
×
  • Opprett ny...