Gå til innhold

HerrLauk

Medlemmer
  • Innlegg

    53
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av HerrLauk

  1. Sigrs skrev (14 minutter siden):

    Takk! blir fort en nedgradering av SSD, har ikke noe større behov en 256gb, men går sikkert for en 512gb. Vet ikke helt med resten, men sikkert en god mal. 

    Skal du bruke chessbase, så må du ha en del plass til databasene. Du får prøve seg fram og se hvor mye det kommer på. Hvis du nedgraderer vifta, så klarer du deg med et litt mindre kabinett også. 

  2. Sigrs skrev (8 minutter siden):

    Hei! Sorry for å komme inn i en gammel tråd...

    Jeg er i samme båt, vil ha en PC til sjakk for rundt 10000kr. Kan jeg spørre hva slags utstyr du ente på og eventuelle endringer du ville gjort?

    Halla.

    Det ble denne konfigurasjonen:

    bilde.thumb.png.319622924afd101dc57cc155d7ac0bee.png

     

    I tillegg vil jeg anbefale et godt nettverkskort, som det jeg la inn lenger opp her. Hvis du har mulighet til å koble til med kabel, så trenger du ikke det. Jeg er uansett superfornøyd nå. Lynrask maskin, lydløs. Bruker den til jobb også.

    Hvis du vil ned til 10 000 så må du bare nedgradere. Da er det kanskje naturlig å gå ned til AMD ryzen 5 til å begynne med, kanskje 512 gb disk, så kan du ev. supplere med en ekstra HDD etter hvert. Kanskje du kan gå for den kjøleren som er hakket mindre også? Så er vel det neste som ryker RAM-en - dvs. at du går ned til 16 gb.

  3. pappkake skrev (8 timer siden):

    Det var bra det løste seg :)

    Kanskje 200mbit er bra nok for deg, men siden du nevner speedtest kan det virke som om du har mer å gå på? Jeg har gigabit internet og vil gjerne ha så raskt som mulig, får 4-500 mbit på soverom som er et stykke unna, 1ms ping. Du kan sjekke med app på telefonen hvilket bånd du bruker på 5 ghz, mulig du kan skifte til et bedre om du er i et område med mange nettverk....

    For øvrig ser det innafor ut ja.... skikkelig kjipt med treigt nett, men 200mbit jevnt skulle fungere for det meste :)

    Vi er en ganske stor husstand med mange enheter kobla på samme nett. Jeg får ikke mer enn 200 med kabel til laptopen direkte fra routeren nede heller - da er det vel ikke sannsynlig at det går trådløst? Jeg er inne på wifi-ens innstillinger gjennom ip-adressen, og der står det at jeg er kobla på med 351 mbps, men det er kanskje ikke reelt? Jeg har lasta ned et program som heter WiFi-analyzer, og prøver å lese data fra det, men skjønner ikke så mye ? Tar gjerne imot tips til hva jeg kan gjøre for å optimalisere nettet.

    Jeg kan i hvert fall si at jeg får opp alle nodene til meshnettverket i både 2,4 ghz og 5 ghz. Det står mac-adresse, protokoll, sikkerhetstype og signalstyrke (?)? Får opp mange andre nettverk i nabolaget også. På det jeg er kobla til, er det ca -70dbm signal, og frekvensen er nøyakt 5,260, protokollen er 802.11ac.

  4. pappkake skrev (4 timer siden):

    2.4 ghz gammelt og treigt, og det kryr av nettverk, men det burde være stabilt. Du kan laste ned en "wifi monitor" på mobil og se hvilke kanaler som er ledig. Kanskje du har en dårlig en...

    Hvis du har Mesh, hvorfor kan du ikke bare flytte et av punktene til der PC står og bruke kablet nett fra mesh-punkt til PC?

     

    Kunne ha prøvd det, men det endte med nytt kort, og det er stor forskjell. Gikk fra 5 mpbs til 200 mpbs på speed testen. Er kobla på 5ghz nå, og alt er bra!

     

    Til info, så var det dette kortet jeg kjøpte:

    https://www.kjell.com//no/produkter/nettverk/tradlost-nettverk/tradlose-nettverkskort/tp-link-archer-tx3000e-pci-express-nettverkskort-ax3000-p62296?gclid=Cj0KCQjwgo_5BRDuARIsADDEntTeNeZcaFD3c3emcet0SYh4_-GhJcigLQZVErX8Zbe_6-pvXcJrMF0aAubDEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

    innafor den, eller?

  5. Hei igjen, folkens!

    PC-en fungerer utmerket! Brukt den mye både til jobb og sjakk :)

    Internett-tilkoblinga er dog veldig ustabil. Jeg har feilsøkt en del i huset - jeg har god hastighet med mobil enhet rett ved PC-en, og har generelt aldri opplevd at andre enheter er spesielt ustabile. Jeg har mesh-nettverk fra AirTies og har oversikt over hvilke enheter som er kobla til hvilken repeater og ser at PC-en hopper litt fram og tilbake mellom en enhet rett under meg, og et i et rom over gangen. Kan det være en årsak?

    Ellers frykter jeg at nettverkskortet jeg kjøpte, er problemet. Det var dette:

    https://www.tp-link.com/no/home-networking/adapter/tl-wn881nd/

    Ser at jeg kun kobles på 2,4 ghz, mens mange av de andre enhetene bruker 5ghz. Er det bedre å finne et nettverkskort som tillater 5ghz? Noen anbefalinger?

  6. pappkake skrev (14 minutter siden):

    Question regarding A-XMP Bios Change on MSI B450 Tomahawk Max ...

    Det skal være noe slikt, mulig du må inn i "advanced" (F7) men det er ikke noe stress. Du ser over at det står "XMP profile" og det er den du vil ha, siden den generelt er bedre enn "generic" uten at du trenger å stresse med å finne ut timings++. I gamle dager var alt mer stress, men nå velger jeg bare XMP og ferdig med det...

    Det ser sånn ut på ez-mode, så null stress å enable den.

    Jeg var på advanced og endra manuelt, så jeg begynner å bli rutt, føler jeg ?

    Men ok, skal jeg kjøre A-XMP på "on", da?

  7. pappkake skrev (12 timer siden):

    Du viser ikke hva RAM faktisk kjører på her....bare at de støtter 1800 mhz.

    image.png.1b0b21391123723e405aeb9b30fdff8f.png

    Det er de to gule som er viktigst, der skal du ha "dual" og 1800 ca.

    Alt annet ser bra ut egentlig, så langt jeg kan se. 

    Edit:

    Mulig det er lurt å oppdatere bios først. Gamle bioser til Ryzen har av og til litt problemer med veldig høye hastigheter på RAM... litt usikker men det skader neppe.

    På min står NB Frequency på kun 1066 mhz. Så da er det feil, da?

    edit: RAMen skal være 3600 mhz.

  8. pappkake skrev (4 timer siden):

    Jeg husker ikke akkurat hvordan MSI sin var men "EZ mode" eller hva det heter skal holde. Jeg foretrekker å kjøre dem så lavt som mulig selv om det betyr marginale tap i hastighet, så her er det ingen som kjører i idle.

     

    Kan du forklare det litt mer med teskje?

    Vi snakker om kabinettviftene, ikke sant? Mine er 3-pins. Funker dette på samme måte?

  9. Har dere nå noen tips til ting som bør gjøres og sjekkes i bios osv? Det med vifta er egentlig ikke så farlig, for jeg hører dem ikke selv om de går konstant, men det er jo greit å vite hvordan man gjør det uansett.

    Jeg har lasta ned lyddrivere. Merka fort at utgangen foran på kabinettet var søppel, så jeg benytter meg av utgangen bak. Er det noen andre drivere jeg manuelt må laste ned?

    Ingen av USB-portene tillater meg å superlade telefonen (huawei p20 pro). Er det sånn at man må laste ned et tillegg for å gjøre dette? Og trenger hovedkortet mer strøm?

  10. pappkake skrev (14 timer siden):

    Ser ikke slik ut...

    Hvis du har en router eller noe liggende kan du sette opp som bridge/AP inntil videre...om du ikke kan kable.

    Det må være rimelig seriøse linjer du analyserer i sjakk om du trenger såpass til utstyr! Er det lov til å spørre om hva slags nivå vi snakker? Dine egne eller andres trekk?

    Det er ikke særlig høyt nivå, men det er fortsatt nyttig. Man laster inn egne og andres databaser (f.eks. kan du finne og laste inn motstandernes dine partier fra sider som lichess), sjekke hvilke åpninger som typisk spilles, hvilke feil som gjøres osv. Så kan du sjekke opp mot større databaser med partier av stormestere osv, som f.eks. "her er det definitivt vanligst å gjøre dette eller dette trekket", og så sjekker du gjerne opp mot computeren i tillegg. Definitivt ikke nødvendig for å bli god i sjakk, men nå trengte jeg uansett PC, så da tenkte jeg å bygge en stasjonær selv og gjøre den litt mer sjakk-vennlig.

     

    Anyway, folkens, nå er prosjektet ferdig. Jeg kjørte ned til Power og kjøpte et pci-nettverkskort til 199. Kjøpte windows key på g2a. Office og alt har jeg gjennom jobben. Deilig og rask PC, og slik jeg ser det veldig mye for pengene kontra det å f.eks. kjøpe en macbook air eller lignende. Det var veldig gøy å bygge. Jeg hadde sett mye på youtube, blant annet sjekka builds med nøyaktig de delene jeg bestilte, og så var det jo veldig nyttig med all hjelpa jeg fikk her!

     

    Legger ut noen bilder fra bygginga:

    image.thumb.png.adb0317a25479c33ea90dfb2f8cc7b43.png

    image.thumb.png.8bb42c1c1289d6af3fe3cc4b7615cdad.png

     

    image.thumb.png.5534f052517911e3782d6c208817f02c.png

    image.thumb.png.e8ccf72d8662c92de6318e37af31dc0d.png

     

    Kablene burde kanskje vendt ned? Jeg prøvde begge deler, faktisk - husker ikke helt hvorfor jeg landa på at de burde komme ut oppe, men jeg tror det ble mindre "løs kabel" på den måten. Tar gjerne imot tilbakemelding. Ser mengden kjølepasta grei ut?

  11. edge skrev (2 minutter siden):

    Spennende! :)

    Snodig at kabelen er for kort, er dette selv om du drar den i en rett linje fra PSU opp til hovedkortet?

    Ang viftene, så er det som Svein M sier bare å koble de til i vanlig 4-pin fan headers på hovedkortet, også må du vel gå inn i BIOS og sette de to headerne du bruker til DC control). Er ikke kjent med MSI sin BIOS, men regner med at du justerer viftekurven i BIOS også. Ser MSI har software for viftejustering og, så mulig du ikke trenger bios for dette engang :)

    Den er for kort om jeg skal gå rundt og skjule kabelen, men absolutt ikke for kort om jeg bare går over hovedkortet.

  12. Nærmer meg ferdig nå. Blir spennende å se om jeg får den på ?

    Det har gått fint, men jeg slet litt med avstandsskruene i hovedkortet. Noen av gjengene var dårlige, så da jeg skulle ta det ut og justere noen greier, så var det et par av skruene som ikke ville ut fordi skruene dro avstandsskruene rundt uten å løsne. Ja, litt lok, men tror det er i orden nå. Skjoldet bak er ikke 100% aligned. Det er en millimeter forskjøvet på den ene sida. Føler det er den tunge vifta som vipper hovedkortet litt fram. Det ble til at jeg måtte ta hovedkortet av og på et par ganger. Holdt under kjøleren, løfta forsiktig, men det ble jo et par runder, så jeg håper ikke ting er veldig skjørt.

    Kabelen til CPU-strøm var for kort til å føres inn bak, så det blir ikke akkurat en veldig snug build, da den tjukke kabelen går på tvers fra strømforsyninga bak CPU-en. Kommer bilder etter hvert.

    Spørsmål nå: Jeg har kun de to systemviftene igjen å plugge inn. Måtte gi meg pga. en nysgjerrig ettåring som ikke kunne holde seg unna. Men jeg la merke til at viftene er tre-pins. Vil det si at de går konstant? Har det noe å si hvilken sys-fan-utgang jeg plugger dem inn i? Bare finne nærmeste?

  13. Da ble det BeQuiet på 600 w, så har jeg litt å gå på hvis jeg skulle oppgradere skjermkortet seinere. Varene ble sendt fra ProShop i går, så nå blir det snart bygging her!

    Har sett mange videoer på youtube, og det ser relativt greit ut. Eneste jeg er litt spent på, er kjølepastaen. Er det sånn at jeg ikke kan løfte opp kjøleren for å sjekke hvor mye pastaen har spredd seg? Så man må liksom bare ta det på feel, og så satse på at man har truffet blink med mengden?

×
×
  • Opprett ny...