Gå til innhold

sfle

Medlemmer
  • Innlegg

    20
  • Ble med

Innlegg skrevet av sfle

  1. NULL skrev (35 minutter siden):

    Stemmer. Mulig det er/var noen regler at de evt. måtte være en viss avstand fra hverandre. Her hadde tidligere huseier satt opp en kontakt som var koblet til samme ledningene som gikk til varmekabler - i forbindelse med elkontroll fikk jeg pålegg om å endre deksel på kontakten til ett uten jordtilkoblinger.

    Ahh ok. Kanskje det. Får høre hva elektrikeren sier.

  2. Frank Olsen skrev (16 minutter siden):

    Oj, nå spør du vanskeligere enn John Almås og Solveig Kloppen i Alle mot alle 🙂

    På 70-tallet var det kun krav til jordede kontakter i "våte" rom, bad og kjøkken, i kjellere og utendørs.
    I stuer og soverom for eksempel var det ikke nødvendig med jordede kontakter.

    Nå er det vel krav om jordede kontakter over alt og da er det enklest å forholde seg til det 🙂

    Haha

    Uansett, tusen takk for hjelpen 😁 Har lært mye.

  3. Powertrainer skrev (21 minutter siden):

    Tenker hovedsaklig på både skru og stift tilkoblinger i stikkontakter med tilkoblet utstyr, men også andre skrutilkoblinger som på panelovner, sikringer osv. Vil nok være lurt å sjekke.

    Elektrisk utstyr og sikringer er utskiftet etter den tid. Men usikker på hva skru og stifttilkoblinger i stikkontakter er...

  4. Powertrainer skrev (53 minutter siden):

    Selve kablene er nok i orden, men tilkoblingene kan ha brent seg i forbindelse med at utstyr har blitt defekt. Det som mest sannsynlig har skjedd er en koblingsfeil der de har forvekslet N med faselederne og dermed sendt 400V videre. Blir jo bare synsing men kan virke at det er noe sånt som har skjedd. Dette kan også skje hvis man bruker feil samleskinne, da blir fordelingen feil og man sender 400V på 230V kurser.

     

     

    Sjekket e-posten de sendte da feilen skjedde. Det ble altså tilkoblet 2 faser (400 volt) i stedet for FAS og PEN til anlegget vårt. Vet ikke helt hva det vil si men... :p

  5. Frank Olsen skrev (2 minutter siden):

    Må ikke men det er oftest det enkleste 🙂

    Takk for gode svar.

    En annen ting, når elektrikeren først skal sjekke om det er ukoblet jordledning i ujordet stikkontakt, må han sjekke alle stikkontakter i rommet eller kan man være sikker på at jordledningen er trukket til alle stikkontakter i rommet?

    Spørsmål 2) Har lest at alle stikkontakter i et rom må være jordet og ikke blandet. Videre har jeg lest at det ok dersom stikkontakter er blandet ujordet/jordet innen samme kurs så lenge de er i forskjellige rom. Stemmer det? Hva da med rom som har 2 eller flere kurser? Hvorfor er det viktig at jordet og ujordet ikke skal blandes i samme rom?

  6. Powertrainer skrev (14 minutter siden):

    Selve kablene er nok i orden, men tilkoblingene kan ha brent seg i forbindelse med at utstyr har blitt defekt. Det som mest sannsynlig har skjedd er en koblingsfeil der de har forvekslet N med faselederne og dermed sendt 400V videre. Blir jo bare synsing men kan virke at det er noe sånt som har skjedd. Dette kan også skje hvis man bruker feil samleskinne, da blir fordelingen feil og man sender 400V på 230V kurser.

     

     

    Hva er tilkoblinger i denne forbindelsen? 🙈

  7. Frank Olsen skrev (4 minutter siden):

    Det kan han sjekke ja.

    Når man trekker ledninger i rør bruker man en såkalt trekkefjær som man skyver gjennom røret med metallenden først.
    I metallenden er det et hull der man fester ledningene, man avisolerer dem noen cm og bøyer dem gjennom hullet.
    Deretter trekker man trekkefjæra tilbake dit man puttet den inn og trekker ledningene med.
    Når det ligger ledninger i røret kan det ofte være vanskelig å få dyttet trekkefjære gjennom røra, særlig dersom det er bøy på røret.
    Da er det ofte enklere å bruke en av de ledningene som allerede ligger der, feste nye ledninger i denne, og trekke den ut med de nye ledningene.

    Ahh, da tror jeg at jeg skjønner. Altså at hvis stålrør er bøyde (som de vel mest sannsynlig er for at de skal ledes inn i diverse rom?), må minst en av de nåværende ledningene festes til (alle de) nye og deretter trekkes gjennom røret. Det vil vel da si at de(n) gamle trekkes ut og erstattes med de(n) nye?

  8. mobile999 skrev (Akkurat nå):

    3+n TN-nett er 400 volt.

    Ja, det tenkte jeg også var rart da jeg fant ut at det var TN-nett. Jeg må huske feil antall volt. Jeg blander kanskje med at samme strømleverandør sendte inn 400 volt i andre boliger i distriktet. Det må ha høyere spenning de sendte inn i vårt hus. For jeg vet med sikkerhet at strømleverandøren koblet feil da de gjorde et annet oppdrag i nærheten av huset og de sendte inn et for høyt nivå spenning.

    Så uansett, kan det ha skjedd skader som kan forverres med tiden i kabler? Vi skal oppgradere huset og jeg lurer på om det er lurt å trekke nye kabler for sikkerhetsskyld.

  9. Frank Olsen skrev (23 minutter siden):

    Hmmmm, da jeg gikk på yrkesskolen i 1974-75 var det vel akkurat i overgangen mellom stål- og plastrør.
    Vi lærte å bøye stålrør og vi lærte også å legge plastrør....
    Så dersom huset er bygget på begynnelsen av 70-tallet er nok faren stor for at det er stålrør.

    Men elektrikeren vil kjenne det når han begynner å trekke i ledningene, om de "henger fast" noe sted eller løper fint gjennom røra.
    Han vil jo da typisk bruke en (eller) begge ledningene til trekke nye i med.
    Å få en trekkefjær gjennom bøyde stålrør med ledninger i er nærmest umulig 🙂

    Vi skal ha elektriker her snart for et annet oppdrag. Før vi evt. bestemmer oss for om vi skal trekke jordledning, kan elektrikeren enkelt sjekke hvilken type rør det er og om ledningene henger fast?

    Forresten, hva vil det si å bruke ledninger til å trekke nye med? Må gamle ledninger trekkes ut og inn igjen av røret?

  10. Frank Olsen skrev (12 minutter siden):

    Ja det gjør det nok men sannsynligvis er rørene romslige nok til å romme en ekstra jordleding.

    Håper det. Elektrikeren kan vel enkelt sjekke det? Leste noe om at kabler kan sitte fast i stålrør og dermed lett kan ryke når det trekkes nye ledninger der. Det mest vanlige i dag er vel plastrør? Vet du i hvilken periode det var vanligst å ha stålrør?

  11. Frank Olsen skrev (2 minutter siden):

    I TN-nettet benytter man en fase og null-leder ut fra transformatoren.
    Dette gir da 2330 volt fra en transformator med 400 volt mellom fasene.
    Det vil si at det kun er faselederen som er strømførende.
    Null-punktet i transformatoren er jordet der, og i praksis er da nullederen det samme som jordledning fram til sikringsskapet ditt.
    I sikringsskapet henter man en god jordforbindelse, som regel fra et vannrør av kobber eller et jordspyd på utsiden av huset.
    Så deles så nullederen opp i nulleder (blå) og jordledning (gul/grønn).

    IT-nett har to strømførende faser fra transformatoren og inn i huset.
    Mellom fasene er det da 230 volt.
    Jordledning fikses på samme måte som ovenfor.

    Ahh ok da skjønner jeg litt mer. Takk for god forklaring.

  12. For noen år siden koblet strømleverandøren feil og vi fikk 400 volt spenning inn i boligen. Dette gjorde at det brant i sikringsskapet og mye elektrisk utstyr ble ødelagt. De var ikke villige til å ta fullt ansvar, men vi klarte å få erstatning for noe.

    Noen stikkontakter har sorte merker. Det gnistrer i enkelte stikkontakter når støpsler settes inn. Kan dette være grunnet skader fra den feilen? Kan det ha skjedd skader som forverres med tiden i kabler som fikk 400 volt gjennom seg?

  13. mobile999 skrev (2 minutter siden):

    Har du ti tommeltotter?

    Ta hovedsikringen skru ut en kontakt og se om det er jordingsledning der.

    Ja, vet det skal være veldig enkelt. Men helt ærlig tørr jeg ikke 🙈. Skal uansett ha elektriker snart så tenker at det er best h*n gjør det.

    Forresten, hvis jeg forandrer mening og velger å sjekke likevel:

    1) Hvilken farge skal jordingsledningen være? Er det forskjell på dette mellom IT og TN-nett?

    2) Hvordan ser man at den evt. forskjell på at jordingsledningen er klippet eller bare ikke koblet?

  14. Hei, Jeg er helt grønn på temaet om energi og håper noen kan gi meg mer info.

    Jeg ønsker å oppgradere til jordete stikkontakter.

    Bor i et hus med TN-nett. I sikringsskapet står TN 1+N 230V. Har lest at TN-nett innebærer en PE-leder som altså er jordet.

    I alle "tørre" rom er stikkontaktene ujordet. Så har jeg lest at det kan hende alle kabler er jordete, men at jord-lederen er klippet eller ikke koblet. Skal få dette sjekket av en elektriker, men er det noen som vet om TN-nett betyr at det med sikkerhet er jord i alle kabler selv om det ikke er koblet?

  15. Hei! Jeg har en 20 år eldre bror som fikk overskrevet vår fars landbrukseiendom da jeg var 5 år. Vi har samme foreldre og de beklager at det ble gjort en feil. Jeg var så liten at de rett og slett ikke tenkte på meg. Uten å gå inn på detaljer så var det en litt spesiell grunn til å det ble skrevet over.

     

    Det har ikke vært odelsrett på gården siden 40-tallet og markene har stort sett blitt forpaktet bort. Låven blir leid bort til en bedrift.

    Jeg bor i huset på landbrukseiendommen og min bror ved et annet sted. Det er lov å ha to hus på eiendommen. Det andre huset ble revet på 90-tallet.

     

    Det blir vurdert å bygge ny E39 gjennom eiendommen.
     

    Min bror mener at dersom vi prøver å skille huset fra eiendommen slik at jeg kan stå som eier av huset, kan kommunen ekspropriere eiendommen. Stemmer dette? Får man varsel om dette før vi foretar avskillelsen? Eller kan det skje etter at huset er skilt fra eiendommen og at det da ikke er noen vei tilbake?

×
×
  • Opprett ny...