Gå til innhold

Jan Høydahl

Medlemmer
  • Innlegg

    70
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Jan Høydahl

  1. Kajac skrev (4 timer siden):

    Nå er det like dyrt å hurtiglade som å fylle bensin og diesel hos Mer og Circle-K. Dersom man ikke har hjemmelading er det nesten ingen økonomiske grunner til å kaste den gamle dieselen og kjøpe elbil nå.

    Du kaster ikke den gamle bilen, du selger den til noen som trenger akkurat den bilen, så de kan "bruke den opp". Så kjøper du en ny eller litt brukt elbil, viktig å velge en energieffektiv bil som f.eks. Tesla, ellers blir kostnaden per km unødvendig høy. Men selv om selve energiprisen per mil nå er sammenlignbar mellom fossil og hurtiglading, så er likevel total-kostnaden per mil vesentlig lavere på elbil. Selvsagt fordi man gjør 90% av ladingen hjemme, men også pga lavere avgifter og lavere drifts-kostnader.

    • Innsiktsfullt 1
  2. Magnus Nyborg skrev (5 minutter siden):

    Er det strømnettet eller produksjon som er hovedutforing i samfunnet for tiden?

    Lading på kalt batteri og med lav effekt gir større tap, slik at forbruket totalt øker. Spesielt i den kalde årstiden.  For meg som har variabel strøm i stedet for spot, er det derfor hensiktsmessig å lade når jeg kommer hjem med varmt batteri....

    Her tror jeg ikke du er helt oppdatert. Et kaldt batteri kan fint lade med lave effekter som det du har hjemme (2-7kw) uten særlig "tap". Dog vil mange elbiler automatisk forvarme batteriet ved lading, noe som jo selvsagt bruker litt ekstra strøm. Men ulempen med kaldt batteri på natta oppveier ikke fordelen med lav pris og mye ledig kapasitet i nettet på natta.

    I Norge nå så er det vel både nett og produksjon som er utfordring. På kort sikt produserer vi nok strøm til alt nasjonalt forbruk, hvis vi bare hadde hatt overføringskapasitet mellom regionene. Men i de neste X år må man også øke produksjonen for å holde tritt med etterspørselen, bl.a. ny industri og elektrifisering av ditt og datt.

    Så regjeringen bør vel både begynne å bygge flere innenlands-kabler, og gi konsesjon for utbygging av mer fornybar kraft, slik at man er rustet for det som kommer. På kort sikt er det vel fint lite man kan gjøre annet enn å selge mer gass til europa..

    • Innsiktsfullt 1
  3. Noen av disse pod-appene tilbyr også ulike tjenester som tilgang til studio, proff redigering etc. Men jeg er enig i at forbrukerne lider når vi ikke lenger kan konsumere alle podcaster i en og samme app. Litt av problemet er kanskje prising av EN podcast. Hvor mye bør man betale i mnd for å abonnere på en enkelt pod? 20 kr? 30 kr? Og hva hvis du vil abonnere på 10 stk, da blir det 300,- og det ville kanskje vært bedre med et samle-abbo. Mon tro om dette kunne vært løst med Blockchain og smart-kontrakter. Da kunne pod-produsenter fått betalt i coins per avspilling, og lyttere kunne valgt S, M eller L abbonement der de får høre "litt", "mer" eller ubegrenset e.l.
    • Liker 1
  4. Det har vel aldri vært et bedre tidspunkt å kjøpe ny bærbar på, hvis du velger en MacBook. Apple har alle disse forbedringene PC-brukere må vente på. Strømgjerrig CPU med mange kjerner og høy GPU ytelse i en flott formfaktor, beste skjerm, beste tastatur, beste styreflate, beste produkt-levetid og annenhåndsverdi, robust og sikkert OS etc. Og husk at fordi en MacBook varer dobbelt så lenge som en PC, så må du avskrive kjøpsprisen over flere år :)

  5. Her beviser Skagerrak energi at de ikke er et teknologiselskap ved å gå utenlands for å finne app. Her bør alle netteierne (de fleste er eid offentlig) gå sammen og utvikle en norsk plattform med API. Så utvikler de plugind til alle smarthus-systemer og strømleverandører, som kan ta imot ønske om redusert effekt fra netteier. For de som ikke har smart hus eller smart strømleverandør, kan de levere en enkel boks for styring av varmtvannstank og app for styring av lading. Utfordringen blir å finne en god måte å belønne forbruker for å senke forbruk. Men her har jo netteier data fra strømmålerne, så det bør gå an å se om forbruket senkes minst 2kw rett etter at ønske om senking er sendt, og da kan forbruker belønnes med egen linje på faktura fra netteier.

    • Liker 1
  6. Ja, her har de verdens mest avanserte sanntids-målere i alle hjem og så klarer de å hoste opp verdens minst dynamiske prismodell.

    Slutt å ta ut milliard-utbytte fra kraft-selskapene og invester heller i smart teknologi

    - Samarbeid med Tibber og andre om å få styre folks varmtvannstank, elbillader og varmekabler. Da kan netteier dempe toppene ved å kutte disse lastene midlertidig

    - Installer store batteripakker lokalt som fungerer som buffer

    - Invester i V2G systemer der elbil-eiere kan lade billig om natta og selge strøm tilbake til net-eier fra bilen sin med fortjeneste

    - La nettleien faktureres på timesbasis drevet av kapasitet i nettet. Da kan huseiere og strømselskaper bruke teknologi for å styre forbruk utenom disse timene, eller eventuelt velge å betale dyrt for å likevel bruke høy effekt i den timen.

    • Liker 2
  7. Det skapes i artikkelen et inntrykk av at Open Source = dugnadsjobbing. Det er en unødig generalisering, for svært mange open source prosjekter vedlikeholdes av uvikldere ansatt hos de største brukerne. Dermed betaler faktisk brukerne for open source, ikke med penger men med utvikler-timer og bugfikser som gjør produktet bedre for alle de andre brukerne.

    Dette er kanskje ikke så kjent fordi små norske bedrifter gjerne ikke har kapasitet til annet enn å konsumere Open Source. Men flere av de store internet-scale gigantene har folk på fulltid til å bidra til mange open source prosjekter. Det er en meget effektiv form for betaling. Så kan man selvsagt for flere prosjekter også donere kroner eller kjøpe support-avtaler.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...