Gå til innhold

Griff_74

Medlemmer
  • Innlegg

    14
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Griff_74

  1. Dersom VW ID.3 kan lade 11kW både på en og tre faser betyr dette at den kan lade med 16A på 3 fase 400V installasjon eller med opp til 48A på en fase 230V.

    Det vil si at bilen N leder må være dimmensjonert for (minst) 48A.

    Bruker en 2 faser i et 230V anlegg vil kun to av bilens 3 ladere være i funksjon slik at effekten da blir maksimalt 7kW til gjengjeld kan den da få dette fra en 3fase kurs på 32 hvor belastningen blir 28A på den en faseledningen, og 16 A på de to andre. Spørsmålet er da hvordan kontroll systemet i VW ID.3 reagerer på at 2 av 3 lader grener benyttes.

  2. Det er ikke trefase lading det er snakk om men 2 stk enfase.

    På et 400V lader VW Golf mellom N og L1 og mellom N og L2. Dersom strømmen i L1 og L2 er 16 A blir strømmen i N også 16. På et 230V anlegg vil den lade mellom L1 og L3 og L2 og L3 går det 16A i L1 og L2 vil det gå 28A i L3. I boligen er jo sikringsstørrelsen tilpasset ledningstversnitt, dette er derfor ikke noe problem i boligen slik Jan Tore Gjøby hevder.

    Det er altså kun et spørsmål om bilens ledningsnett. N ledningen i bilen må uansett kunne lade på en fase L1-N hvor strømmen i dette tilfelle blir 16A om den ikke har en form for omkobling.

    Har bilen et omkoblingssystem fra 3fas 400V til enfas 230V slik i et hvert fall Tesla har, altså fra 3x16 til 1X32A er selvfølgelig N leder dimmensjonert for 32A. Noe som også vil være tilfelle for alle ander merker som lignende omkobling.

    Har en en 32 A kurs blir den ikke overbelastet. Har en sikert med 20 A må ladestasjonens stilles ned slik at bilen ikke trekker mer enn 11A på hver av fasene.

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  3. En som er glemt er vel PSA med Peugeot 205 og Citroen Saxo som ble produsert over titusend av med NiCa batterier.

    Over 1000 av disse ble importert til Norge av elbilkongen Sigmund Eriksen i Drammen (Enviro) fra ca. 2002-2011.

    Med en rekkevidde på 6mil av var de populære i Asker for pendling i kollektivfelt til Oslo. Ikke sinket de trafikken heller selv om de ikke kunne kalles spreke.

    • Liker 2
  4. "Billedtekst. En kokevannkran varmer opp vannet lokalt idet vannet skal brukes. Det krever mindre strøm, men langt mer effekt, enn å varme vannet i en varmtvannstank"

    Dette er avhengig av hvordan effektavgiften settes, er den basert på målig eller hovedsikring?

    Dette er ikke så enkelt. Effekttariffen er (basert på enn så lenge) ikke basert på kW men på kWh/h det vi si at dersom en tapper vann i et minutt med 7kW er det 7/60kWh/h= 0,11kWh/h.

    En induksjonskokeplate bruker ikke 7kW hele tiden den står på. I og med at den blir rasker varm er varmetapet i den perioden mindre. I perioden potene koker er heller ikke effektforbruket 7kW men i middel lavere enn en tradisjonell kokeplate.

    Siden dette går på klokketime kan en om potetene skal koke 20 minutter lønner det seg å starte 10 minutter på hel. Dermed reduseres effektavgiften til det halve.

    El biler lader jo gjerne lenge så er er beskrivelsen riktigere 4kW i en time gir høyere effektavgift enn 2kW i 2 timer dersom en starter kl hel, men likt om en starter kl halv.

     

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...