Gå til innhold

Roy Olsen

Medlemmer
  • Innlegg

    42
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Roy Olsen

  1. 26 minutes ago, Myriad said:

    Flott om du kunne lest de tidligere innleggene før du kommenterte. Det går ingen kost på VM ved deallokering i Azure ref min forrige link.

    Automasjonen av dette er peanuts

    Ja, men da er vel alle enige om at Azure tar betalt for stansede maskiner. 

    Hva som er peanøtter her kan sikkert diskuteres. Terraform provideren til Azure støtter eksempelvis ikke deallocate, dermed må man eventuelt vedlikeholde egen kode bare for dette, med potensielle komplikasjoner. 

    Jeg har folk på jobb 14 timer i døgnet på hverdager, så differansen mellom deallokering og 1y reserved instance er vel bare 10-15%. Om du bare stanser i helgen er det antagelig ingenting å spare.

    Hovedproblemet er kanskje likevel ressursene som tar svært lang tid, slik som SQL Server Managed Instance. 

    Edit> Kommentarfeltet til Digi oppfordrer ikke til gjennomlesning av alle tidligere innlegg. Man svarer gjerne på innholdet i artikkelen, ikke kommentarene.

    • Liker 1
  2. Det fungerer dårlig å tenke at man skal starte og stoppe labben i takt med arbeidsdagen i all den tid det tar tre timer å provisjonere en SQL Server i Azure. Dette er også ofte den dyreste komponenten i oppsettet, gjerne rundt 20.000 i måneden for en liten databaseserver med god ytelse.

    Dessuten tror jeg Microsoft normalt tar betalt for stansede VMer (i motsetning til flere av konkurrentene). Da kreves det god automasjon for å spare penger.

    I praksis blir det gjerne rimeligere å kjøpe «reserved instance» som gir betydelig rabatt på kontinuerlig tjeneste mot at man forplikter seg for et år eller mer.

    • Liker 1
  3. Jeg savner først og fremst elementære sikkerhetsfunksjoner som gjør det forsvarlig å bruke reMarkable i ulike sammenhenger. 
     
    Eksempelvis er det ikke implementert noe så enkelt som å blanke skjermen når enheten settes i ventemodus og skjermlås med pinkode er aktivert. 

    Det som tilbys av sikkerhet både på enheten og skytjenestene fremstår som fullstendig utilstrekkelig for bruk i virksomheter.

  4. Fullstendig skivebom å selge all kapasiteten til de store globale aktørene. Vi må ha lokal foredling av datakraft og fortrinnsvis eksport av tjenester for å skape betydelig verdi og tilhørende arbeidsplasser. Når ting gjøres riktig kan norske SaaS-selskaper (eks: Mercell, Cegal, Xait, Ørn, Visma)  utvilsomt skape 100 direkte arbeidsplasser per megawatt, i tillegg til ringvirkninger og bemanningen på selve datasenteret. IaaS-selskaper (eks: Klikk, Cegal, Basefarm, Pro ISP) kan helt sikkert skape 10 direkte arbeidsplasser per megawatt.

    I noen tilfeller vil dette være svært forsiktige anslag. Eksempelvis representerer Xait nærmere hundre ansatte på under en kvart megawatt, hvorav halvparten jobber i Norge. Xait har hovedkontor utenfor Stavanger og leverer programvaretjenester til hele verden. Brorparten av disse produseres i norske datasentre. 

    Dersom vi klarer å skalere dette opp, kan vi faktisk snakke om mange titusener av arbeidsplasser, og det uten å bruke opp hele energioverskudet.

    TLDR; Det bør gjøres langt mer for å tilrettelegge for lokal utvikling og produksjon av eksporterbare tjenester fra datasentre i Norge, fremfor salg av rå datasenter-kapasitet.

  5. 14 minutes ago, 3FKY9EYR said:

    Oracle er vel det selskapet som har dårligste forholdet mellom jurister og økonomer versus utviklere. Selskapet minner mest om en "Light" versjon av Sopranos. Mange av kundene ville klart seg med Postgresql på en robust skyplattform men våger ikke å skifte.

    Nja. Svært mange bytter eller har allerede byttet ut Oracle Database, selv noen av de store selskapene innen finans, energi og petroleum. Stemningen på Oracle User Groups i både Norge, England og Tyskland var tydelig nok før pandemien traff. Mange av de kjente Oracle-ansiktene har også skiftet fokus, noen av dem jobber nå for EnterpriseDB.

    Men nå handlet dette om skytjenester generelt da, virtuelle maskiner, nettverk og lagring. Og sikkert litt database også.

  6. Jeg valgte tidligere å ikke bruke Oracle Cloud Infrastructure som følge av omfattende og vedvarende feil. Databaser som plutselig stanset, virtuelle maskiner som forduftet. Ikke egentlig så mye nedetid på Oracles underliggende infrastruktur som det var dårlig automasjon eller dårlige prosesser, men resultatet er det samme.

    Når det er sagt virker det som om Oracle etter hvert har laget en meget solid skyplatform, men sliter stort med de potensielle kundenes tillit. 

  7. 1 hour ago, Gazer75 said:

    Sert faktisk ut til at Arva er eit av få som har eit kapasitetsledd trinn under 5kW sidan dei listar 0-2kW og 2-5kW.

    Mitt lokale selskap reduserte forbruksprisen med 2 øre til 17,5 øre og 0-5kW prisen frå 3125 til 2700 per år. 5-10kW er på 4321 per år.

    Så, med et forbruk på 60,000 kWh per anno under 10 kWh/h, så betaler du 1196,- ekstra i fastleddet som fullstendig utlignes av 1200,- spart i forbruksleddet. Vet ikke helt hva man skal tenke, jeg.

  8. 3 hours ago, Salvesen. said:

    Du er storforbruker av nettet men vill bare ikke innse at du skaper høye kostnader I nettet. Ikke legg skylden på andre. Bilen alene bruker over 2x mer effekt enn folk flest. Om dette er hver dag bruker bilen din alene 3/4 av energiforbruket til den jevne forbruker. Dette koster penger. 

    Personen snakker om smartere løsninger som kan gagne hele samfunnet, men du velger å angripe strømforbruket hens med svak stråmannsargumentasjon? Smålig, synes jeg.

    • Liker 3
    • Innsiktsfullt 1
  9. Fullstendig håpløst at Apple uten nærmere forvarsel helt stanser salget av MacBook Pro med Intel. Selv maskiner som allerede lå til bestilling vil plutselig ikke bli levert. 

    Det hjelper ikke om den er verdens kraftigste ARM-laptop når den ikke kan gjøre elementære ting, som å kjøre Visio eller Project i Parallels og heller ikke kan kjøre mer avanserte ting som relevante virtuelle miljøer eller CUDA for maskinlæring. Utviklere, ingeniører og konsulenter tvinges dermed til andre plattformer.

  10. Det er vanskelig å se for seg hvordan dette skal konkurrere med Android baserte enheter som Onyx, hvor integrasjoner med notat-tjenester som Evernote og Microsoft OneNote er gratis. Spesielt Evernote er mestere på gjenkjenning av håndskrift og søk i håndskrevne notater.

    Onyx mangler riktignok den gode penn og papir-følelsen, men det er kanskje bare et spørsmål om tid.

    Sikkerhet er heller ikke noe som later til å sitte i høysetet til Remarkable, noe som sterkt begrenser bruken i bedriftsmarkedet.

  11. Ingenting av dette er relevant for mottak av e-post via opportunistisk kryptert SMTP, slik det er snakk om her.

    Dersom man er i posisjon til å nedgradere forbindelsen til SSLv3 og/eller utnytte POODLE,  kan man i stedet enkelt hindre at kryptering benyttes. E-posten vil da normalt leveres i klartekst og naturlig nok gjøre diskusjoner om SSL og TLS rimelig uinteressant. 

  12.   

    On 6/28/2021 at 8:52 AM, (not the real) Dr. Bombay said:

    Så historien er egentlig "signerte seg opp for løpende abonnement og glemte å avslutte før første faktura". Dette er jo slik enhver abonnememtsløsning som tilbyr gratis prøveperiode fungerer.

    Google, Microsoft og Oracle har prøveperiode og/eller gratis-tilbud hvor det ikke påløper kostnader før du aktivt oppgraderer kontoen til betalt abonnement. Amazon er eventuelt den eneste av de store skyleverandørene hvor du risikerer å betale for overforbruk på en gratis-konto. Akkurat det kan det jo være greit å være klar over.

  13. Her får vi bare håpe at politikerne tar til fornuft. En så omfattende, påtvunget overvåkning av det som skal være fri ferdsel er ikke forenelig med retten til privatliv.


    All erfaring tilsier at det ikke er mulig å garantere for sikkerhet eller personvern i et slikt register. Data vil med overveiende sannsynlighet bli brukt til andre formål, både av myndigheter, uopplyste medarbeidere, utro tjenere og øvrige kriminelle.

    Om man absolutt må ha avgifter basert på kjørelengde kan dette ordnes med enkel rapportering av kjørelengde. Kanskje til forsikringsselskapene, som allerede både innhenter kilometerstand og innkrever det som tidligere het veiavgift. Det spiller en mindre rolle for miljø og klima hvilken vei du har kjørt på. Store og trafikkerte veier vil nødvendigvis ha flere trafikanter og derfor en større sum av kjørelengder, som kan danne grunnlag for en helt naturlig fordeling av midler.

    Direkte overføring av veg, tidspunkt og/eller posisjon burde være fullstendig uønsket og like unødvendig.

     

     

    • Liker 1
  14. Hvor mye gull det blir kommer an på hvilken grad av foredling vi kan få til lokalt.

    Norske selskap som eksporterer tjenester fra norske datasentre vil gi mange arbeidsplasser. Min egen arbeidsgiver, et SaaS selskap, skaper mer enn 250 arbeidsplasser per megawatt datasenterkapasitet.  Dette kommer i tillegg til de som jobber for datasenter-leverandørene og i tillegg til de sagnomsuste arbeidplasser som følger eventuelle ringvirkninger.

    Dersom tjenesteprodusentene er basert utenlands vil disse arbeidsplassene naturlig nok ikke tilfalle Norge.

    Det er altså ekstremt viktig med tjenesteeksport fremfor rent salg av kapasitet som råvare til globale aktører uten betydelig øvrig drift i Norge.

     

     

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...