Gå til innhold

Marillion

Medlemmer
  • Innlegg

    391
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Marillion

  1. Virker som rådgiveren fra NAV har sovet i timen. Det er riktig at det er Komplett Bank som selger misligholdte lån videre; gjerne når lånene er misligholdt i +90 dager. Når det er sagt så er 120 000,- i utgangspunktet et overkommelig beløp om man har fast jobb og ikke for mange forpliktelser ellers. Hvis du ringer dem på nytt kan det være de/en annen ansatt er villige til å inngå en rimeligere avtale enn sist.

  2.  

    Vel man bør vel kanskje ikke kjøpe aksjer i stor stil dersom man er nødt til å spørre på et forum om det er en god ide å eie aksje x, y osv.

     

    Når det er sagt har jeg stor tro på at man kan gjøre det ok på aksjer.

    Det er ikke noe galt i å handle enkeltaksjer, men du tar en større risiko. Risiko kan virke begge veier.

     

    Jeg sa ikke at det er galt å kjøpe enkeltaksjer, det var dine ord.

  3. Vel man bør vel kanskje ikke kjøpe aksjer i stor stil dersom man er nødt til å spørre på et forum om det er en god ide å eie aksje x, y osv.

     

    Når det er sagt har jeg stor tro på at man kan gjøre det ok på aksjer.

     

    Angående indeksfond er risikoen her også høy da markedene er høye i store deler av verden. I tillegg består jo fondene av enkeltaksjer som samlet sett kan bevege seg mye ene eller andre veien. Selv ser jeg ingen spesiell grunn til at ting skal gå i dass i nermeste framtid. Men det er umulig å vite hva som kommer til å skje.

     

    Jeg føler at jevnlig sparing i et indeksfond er veien å gå. Selv handler jeg også enkeltaksjer.

     

    Herr Brun gir veldig fornuftige råd, mener nå jeg.

    • Liker 1
  4. Monsiour Brun: du har gode poenger. Et annet poeng, er også at jeg binder meg på hender og føtter. Utgiftene på to lån er ganske mye å bære på én lektorlønn. Har jeg leieinntekter bør det gå. Uten leieinntekter, vel. Og selv om det skulle gå, vil så og si alt jeg har av midler gå til å betjene lånene. Det blir mao lite til overs både til å leve og spare andre steder. Kunne følgende løsning vært et greit kompromiss, tror du? Når kjæresten min og jeg begge er ferdig utdanna (forutsatt at samboerskapet holder, og at vi har indikasjoner på at det vil fortsette å gjøre det), så spleiser vi på en ny leilighet som vi flytter inn i. Den gamle beholder jeg til utleie. Evt, så selger jeg den gamle, og så kjøper vi noe større noe med utleiedel. Da får jeg muligheten til å være med å spise de søte fruktene fra boligmarkedet (i større grad enn å eie en leilighet til 2 300 000), men risikoen fordeles på to. Mindre potensiell gevinst, men lånet/lånene fordeles på to inntekter. Binder meg mao ikke på både hender og føtter, og kan plassere resten av egenkapitalen og overskuddet fra lønna i andre ting enn eiendomsmarkedet.

     

    CastorTroy: takk for en god forklaring :) Og det er akkurat det jeg har tenkt til å gjøre. Når selv ikke folk med masse erfaring og utdannelse klarer å treffe riktig i markedet, så er det bare å glemme at jeg skal klare det. For som du sier; hvem vet hvordan ting har utvikla seg på et år? Pengene settes inn i mindre innbetalinger og de pengene jeg har satt inn, er jeg inneforstått med at det bare er å "glemme" for en god stund framover. Setter derfor bare inn penger jeg vet at jeg kan avse. Fint å se at du støtter oppunder det Herr Brun sier om valg av fond. Vet at han er glup, så hadde nok hørt på han uansett, men når enda en som virker å ha peiling sier det samme, gjør det det lettere for meg å sette pengene inn i ett av disse fondene uten å bruke masse tid og energi på selvstendig research.

     

    Zeebra: aktivt forvaltede fond er helt uaktuelt. Etter å ha sett en episode av Folkeopplysningen som handla om nettopp dette, og undersøkt på egenhånd etterpå, er jeg helt sikker på at pengene skal i et indeksfond :) Å investere i aksjer virker veldig spennende, men det får eventuelt bli en gang i framtiden når jeg har mer penger, større evne til å håndtere tap og dessuten mer kunnskap på området. Slik det er nå, har jeg respekt for egen inkompetanse, og det eneste lure er derfor å sette pengene i et fond. Én ting er at det egentlig ikke er mulig/svært vanskelig å gjøre dette på en kvalifisert måte. Å spå framtida er så og si umulig. Etter mitt syn blir investering i aksjer litt som å spille i lotto: vill gambling. Litt bedre er det dog, for man kan anta at det er litt større sjanse for at man går i pluss enn i minus (siden man indirekte investerer i verdiskapning), det eneste man kan være sikker på i lotto er at man på sikt vil gå i minus. En annen ting er at jeg ikke aner noe som helst om hvordan man bygger opp en portefølje, hvordan man sprer risiko på en vettug måte, osv. Det er derfor helt uaktuelt nå, men kanskje det en gang i framtida blir mer aktuelt :) Holder meg unna gull og sølv av samme årsaker: kan ingenting om det.

     

    Takk for supre svar, alle sammen! Fint å ha en god plan på hva jeg skal gjøre med pengene mine, og jaggu lærer jeg ikke mye også :yes:

     

    - Beklager dårlig språk og eventuelle leifer. Skriver fra mobil, og da blir det litt vanskeligere å få ting skikkelig.

    Masse lykke til med investeringene og boligsituasjonen din/deres :). En fin balanse mellom bolig og evnt fond støtter jeg fullt ut. Som Skagenforvalter Kristoffer Stensrud sa om å investere i bolig vs aksjer i sin tidlige karriere: ja takk begge deler. 

    • Liker 1
  5. I mitt hode er løsningen for klar. Globalt indeksfond med lang horisont. 

     

    Det siste jeg ville gjort var å begynne dille med gull, sølv og enkeltaksjer dersom man ikke har peiling. Et bredt indeksfond har fordelen at man deltar i verdiskapningen i verden, uten at man trenger å prøve være lur.

     

    What the the wise man does in the beginning, the fool does in the end... kleint med sitater men jeg støtter den likevel.

    • Liker 1
  6. Fryder meg litt over Fish fra Marillion. Han har gjort noen konserter nylig som jeg virkelig håper blir gitt ut.

    Glasgow konserten og de videoene som er ute fikk det til å gå kaldt nedover ryggen.

     

    https://www.youtube.com/watch?v=FTOB25gM3w8

     

     

     

    Fryder meg litt over Fish fra Marillion. Han har gjort noen konserter nylig som jeg virkelig håper blir gitt ut.

    Glasgow konserten og de videoene som er ute fikk det til å gå kaldt nedover ryggen.

     

    https://www.youtube.com/watch?v=FTOB25gM3w8

    Enig. Fish er herlig på scenen. Har endel bootlegs, bl.a København 2015, som er en fest å høre på

     

     

    Amen to that.

  7. Har banken din BSU 2.0 eller lignende? Jeg ville sjekket ut en mulighet for å betale pengene inn på den kontoen, og så betjene avdrag (men ikke renter) av dette. Hvis det ikke er mulig, ville jeg sjekket ut mulighetene for å betale inn et engangsbeløp som tilsvarer avdrag fram til du er ferdigutdannet (pluss noen måneder for sikkerhets skyld), i bytte mot avdragsfrihet i samme periode. Resten putter du i indeksfond.

     

    Når det gjelder valg av indeksfond er svaret KLP aksjeverden indeks eller DNB global indeks. Kjøp fondsandeler til samme kronebeløp hver måned over tid, seks måneder eller et år. Du vil ha et globalt indeksfond, og trenger ikke noe mer. De to nevnte har ca. samme kostnadsnivå, jeg tror muligens KLP aksjeverden er litt overvektet i fremvoksende markeder. Ingen av de er valutasikret. Om du bør kjøpe valutasikrede fond eller ikke må evt. noen andre svare på. Husk at det suverent viktigste er kostnader. Pass på at du ikke betaler en krone mer i avgifter enn du må. Det gjelder både løpende kostnader for fondet, men også kjøpsavgift og andre mer eller mindre skjulte kostnader.

    Støtter Herr Brun 100% på et globalt indeksfond (som KLP aksjeverden indeks eller DnB Global indeks). Jeg er for å velge usikret når det kommer til valutasikring vs usikret, men det er kun basert på en personlig preferanse uten særlig teorigrunnlag. Sett inn månedlige beløp. Ta deg god tid og ikke stress med å komme deg inn. Hiv inn mer dersom markedet viser nedgang. Indeksfond, som andre fond, går kraftig ned i perioder. Kunsten er å ikke selge seg ut når det skjer.

     

    Det er vanskelig å time inngangen ordentlig. Hvem vet hvor markedet er om 1 år? Det jeg tror jeg prøver å si er at du bør ha trygghet på at du har valgt riktig fond, og deretter ha lave forventninger til avkastning i starten. Vi ligger jo og vaker rundt ganske historisk høye børsnivåer verden rundt, så det er ikke gitt at det er en kjempeoppgang rundt neste hjørne. Men dette bør ikke få deg til å være mindre optimistisk angående å faktisk spare i fond. For alt jeg vet kan markedet fortsette opp de neste 10 år. Begynn litt i det små, slik du planlegger, og bygg deg opp.

     

    Ting tar tid med fond så jeg mener det er viktig å ha sparingen/investeringen på autopilot slik at du kan glemme den helt i perioder.

    • Liker 1
  8. Ja det skjønner jeg.

     

    Om du kobler i fra Lan på din router til Wan på deres så vil de jo få sin egen router med eget trådløst. Ulempen her er jo at det blir på samme nettverk som ditt siden det kommer i fra lanporten der. Kan sikkert sette på noen begrensninger på ip/lanport fra din router  som hindrer tilgang til lokalnettet som du da har på Asus?

     

    Du kan jo se litt på innstillingene som er i routeren din her, kanskje du finner noe som kan brukes?

     

    http://event.asus.com/2012/nw/dummy_ui/en/Advanced_GWStaticRoute_Content.html

    Takk,

     

    Jeg tror jeg følger den siden du linka til, og prøver den Lan-routingen via Asus'en  :). Og aller helst at jeg får hindra tilgangen til lokalnettet på asusen ja  :)

  9. Om de kun trenger trådløst nett så kan du lage et gjestenettverk. Da får de tilgang til internett, men ikke til andre maskiner tilkoblet router. Er dekningen bra nok kan du bare bruke den router du alt har og opprette gjestenettverk på den, ikke nødvendig med to ulike enheter da.

    OK, det syntes jeg også var en god ide. Men det kunne vel vært greit for dem med et helt nettverk der de har sine maskiner/dingser etc? Jeg tenker are i forhold til hvordan jeg selv bruker hjemmenettverket, så ville det vært vanskelig om det kun var internett.

  10. Hei, 

     

    Vi leier ut en leilighet i kjelleren, og ønsker nå å sette opp et eget nettverk til leietakerne. Fra tidligere har de vært tilkoblet vårt trådløse nettverk men vi ønsker nå å ha to separate nettverk.

     

    Da jeg trodde vi allerede hadde en switch koblet etter hjemmesentralen, så kjøpte jeg en ekstra trådløs-router, som jeg tenkte vi kunne sette opp i leiligheten.. men det viser seg da at vi ikke hadde en switch til nettverket likevel. (det var en TV-signal switch/fordeler som lurte meg). 

     

    Slik det er koblet i dag har vi en Lyse hjemmesentral som er koblet rett til vår trådløse router. Fra routeren har det gått en kabel til leiligheten i tillegg til at de har hatt passordet til vårt trådløse nettverk.

     

    Nå som vi har kjøpt den nye routeren så lurer vi hvordan vi kan koble dette sammen og få to separate nettverk. Den nye routeren vi kjøpte er en https://www.komplett.no/product/757756/datautstyr/nettverksprodukter/routere/asus-rt-ac66u-11ac-ac1750-router, og den gamle vi har er en eller annen D-Link. Tenkte i utgangspunktet å gi den gamle til leieboer, og da bruke den nye selv.

     

    Er det mulig å koble routerne etter hverandre på en sikker måte, altså hjemmesentral->ASUSrouter->DLinkrouter, eller blir det noe kluss på denne måten?

     

    Er det fornuftigste å kjøpe en switch og koble det hjemmesentral->switch->router(e)? Noen eventuelle forslag til en switch som er enkel å sette opp for å skille ut nettverket som skal til leiligheten?

     

    Har også lest noe om å sette opp et gjestenettverk på den nye routeren og at det skal fungere fint?

     

    Hadde nok aller helst foretrukket om det lar seg gjøre uten å måtte bruke mer penger enn nødvendig.

     

    Har googlet og lest litt på forumer, men blir egentlig litt forvirret av hva som er best å gjøre.

     

    Setter pris på alle innspill/forslag  :)

     

     

    mvh

    CastorTroy

     

  11. Dersom du timer jobbsøkingen din riktig kan du fint få deg jobb i oljeservice med karakterene du har. La meg utdype. Dersom det er god trøkk i bransjen, ansettes i perioder 'alt som kan krype og gå', såfremt du har en teknisk grad eller lignende. En kamerat av meg tok bachelor i petroleumsteknologi, prøvde så å få seg jobb noe som ikke gikk på grunn av dårlige tider. Han valgte derfor å fortsette med en master istedenfor, selv om han var lei skolen... Etter masteren hadde markedet snudd og folk med både master og bachelor fikk seg enkelt jobb (ca 2012). Ville gjort det samme. Prøvd å få meg jobb, tatt masteren hvis ikke. Spesielt hvis du vil jobbe på land er en master godt og ha.

  12. Interessant.

     

    Vel du må velge om du ønsker å jobbe i et eiendomsselskap som driver med disse tingene for andre eiere, eller om du ønsker å selv være eieren, og drive eget selskap?

     

    Dersom du skal bygge opp for deg selv er vel det viktigste at du har teft og kapital. Det er ingen spesifikke yrker som gjør deg spesielt rustet til dette. Men økonomi og administrasjon er vanlig dersom du skal jobbe for en eiendomsforvalter.

     

    Mitt tips er å få seg en jobb offshore, der du tjener bra og har fritid til å drive med eiendomsprosjektene i friperiodene.

     

    Et fag du også vil ha nytte av er finansiell investering/investering eller noe av lignende ordlyd. Men det er basicly bare noen få formler man faktisk trenger kunne for å skjønne tegninga.

     

    Angående handyhet, så har Sintef gitt ut en bokserie som heter Byggforsk, med bøker av typen "Bygg utleiebolig", "Boligkjøperboka", "Byggeregler" etc.. disse syns jeg er ganske bra.

     

    Det vil jo være behjelpelig å utdanne seg som byggingeniør osv, men hovedsaklig kommer det til å være praktisk arbeid dersom du skal pusse opp leiligheter. Familien solgte nylig et hus fra 50-tallet til en byggeleder, privat. Var inne og besøkte huset igjen for noen dager siden (6 mnd etter salget), og halo så stilig huset var blitt :ohmy: Alt var nytt, og planløsningene helt forandret inne - alt i alt strøkent.

    - MEN... fy så mye jobb kan jeg bare si!! Du skal digge å holde på med oppussing for å gidde gjøre slik mer enn et par ganger i livet.

     

    Jeg mener det viktigste å ha i bunn er noe som gir deg stabil kapital i oppbyggingsfasen, praktiske håndverksevner og kunnskap om prosjektinvestering.

    • Liker 1
  13. 3,5*0,72 = 2,52

     

    Inflasjon 2,5 prosent, => avkastning 0.02%

    Formueskatt -> -0,98% avkastning

     

    Her er det ikke mye avkastning å leve på...

    Jeg legger meg også bak denne.

     

    Grunnen til at 2 500 000 ikke vil holde i 27 år er fordi vi har økning i prisene (inflasjon) og på 27 år blir dette betydelige forskjeller! Tenk bare på hvor mye melka kommer til å koste om ca 25-30år.

     

    Du må finne en måte å skape avkastning på

     

    TS, jeg anbefaler deg at du googler litt rundt obligasjonsfond, (aksjefond også for den saks skyld). De har historisk sett høyere avkastning enn bankinnskudd, og har lav risiko stort sett. Lav risiko=lavere forventet avkastning :)

  14.  

    Problemet er at dersom man tar hevn ved et senere tidspunkt, så har man i bunn og grunn gått og holdt på hevnfølelsen mens den andre personen har 'levd livet sitt'. Ja hevnen er gjerne søt, men å gjøre hevnen om til sin egen glede i livet er bare trist. Dersom det skal hevnes, gjør det med en gang. Og nyt det da selvfølgelig.

    Bedre å vente og gjøre det gradvis. Nyte hevnen så lenge som mulig. Men i mer alvorlige saker ville jeg nok hevnet meg fort.

     

    Dette er jeg ikke enig med deg i. Nyte hevnen så lenge som mulig.. ..Hva slags måte å leve på er dette??

  15. Vel, jeg jobber offshore, og jeg kan si at det ikke akkurat er veien til lykke for meg. Men hva får jeg igjen for det?

    - slik jeg ser det får jeg igjen en mulighet til å skaffe meg trygghet, et sted å bo, noe jeg kan eie. Jeg kjenner meg litt igjen med trådstarter med et ønske om å gjøre noe mer, noe som betyr mer for andre og for meg. Ja, å reise til utlandet virker fristende! Men samtidig er det viktig å ta ansvar slik at man kan trygge sin egen situasjon - som også er viktig.

     

    Ja det er kanskje mye press i dagens samfunn, press om å ha fin bil, stort hus osv, men til syvende og sist legger vi dette presset på oss selv. Så man bør kanskje definere hva som virkelig er nok for seg selv? Hvor går grensene, hvor mye skal jeg jobbe for dette ytre presset, dersom det egentlig ikke gir meg noe? Jeg mener man må definere dette og prøve finne ut hva man vil. Det sure er at dersom man ikke vil, så får man vanskeligheter med å passe inn. Man må 'kjempe mot andre' (høye prisnivåer) og er således nødt til å delta for å greie seg.

     

    Til trådstarter: jeg syns du skriver bra og virker reflektert. Du er klart et oppegående menneske som kan gjøre det bra i flere ulike yrker. Men du må, som noen andre her sier, finne dine egne svar og en retning.

     

    Jeg prøvde f.eks også å gi pengestøtte til noen veldedighetsorganisasjoner, men det hadde ingen effekt whatsoever. Jeg ble bare irritert av all reklamen jeg fikk. Kanskje det var en for egoistisk handling?

     

    Edit: Dobbelt-post flettet.

×
×
  • Opprett ny...