Gå til innhold

tistill

Medlemmer
  • Innlegg

    34
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av tistill

  1. quantum skrev (16 minutter siden):

    Det er jo egentlig bare du selv som kan svare på dette, og som du sier ser det ikke ut som du trenger 50mm. Så da står du igjen med valget mellom 85mm og 135mm. Hvorfor ikke støtte deg på erfaringene dine så langt der også. Hvilke brennvidder er flertallet av bildene dine tatt med? (Og; vi snakker fullformat 70-200mm?)

    Tusen takk for svar! De fleste bildene jeg har tatt tidligere er tatt med 75 mm eller nærme dette. Et fåtall er tatt med 100-200 mm. Så tror nok det blir 85 mm ja. Men liker også vedlig godt utrykket 135 mm gir bildene!

  2. Hei!

    jeg skal gå til innkjøp av Sony a7 iv, og trenger råd til hvilket objektiv jeg skal kjøpe i tillegg. Per nå har jeg kun råd til å kjøpe et objektiv. 
     

    jeg fotograferer mest bryllup og diverse portretter (nyfødt, konfirmant, familie osv). Jeg har tidligere kun brukt 70-200 mm og klart meg fint med dette, men ønsker nå å bruke objektiver med fast brennvidde. Planen på sikt er å gå til innkjøp av et objektiv og et kamera til, sånn at jeg har to kameraer med hvert sitt objektiv. Men per nå har jeg kun råd til et kamera og et objektiv. Tar nok noen mnd med sparing til jeg kan kjøpe et objektiv til, da jeg er student.

    er det noen som har noen tips til hva jeg kan kjøpe som første objektiv, som kan brukes til fotografering av de fleste motiver?

    har sett på 85 mm, som virker som det mest opplagte å kjøpe først. Har også vurdert 50 mm og 135 mm, men følt at jeg da blir litt låst, da 50 mm fort kan bli for kort, og 135 mm for langt, da jeg kun har et objektiv. 

  3. Jeg har en stund hatt et Nikon d5, som jeg har kombinert med nikkor 70-200 f/2.8 fl ed og sigma 135 mm f/1.8 art . Brukt det mest til ridestevner, men også i flere bryllup og til portretter. Er egt veldig fornøyd med kameraet, lynrask autofokus og bra bildekvalitet. Eneste problemet er at det blir veldig tungt, og særlig med 70-200 og 135 mm. Etter en 8 timers dag med kameraet kjenner jeg det i skuldre og armer flere dager etterpå. Jeg har tidligere hatt Sony a7r iii, men likte ikke menysystemet og ergonomien var grusom. Men kjenner at jeg savner litt lettere kamera og alle de speilløse fordelene. Jeg har også lyst til å begynne litt mer med video, noe jeg har hørt at d5`n ikke er så god til. Jeg har derfor vurdert om jeg skal kjøpe et Nikon z6 eller z7 i tillegg, sånn at jeg kan ha 2 kameraer til bryllup. Men vet ikke om jeg vil bytte ut d5´n helt med speilløst, da jeg er redd for at autofokusen på disse ikke egner seg like godt til ridestevner. Håper noen kan komme med litt innspill!

  4. Karltorbj skrev (25 minutter siden):

    Wow, det var jeg ikke klar over. Hvor mye av de gjenstaaende 102 000, maa belaanes da?

    Siden jeg har valgt halvårig betaling, må jeg betale halve beløpet innen september er omme, og resterende beløp i januar. Får helt vondt i magen.

  5. mandodiao skrev (1 time siden):

    Hva grubler du på når du ligger å gruer deg til å stå opp?

    Hva hadde gjort oppholdet ditt på FHS verdt det?

    Er vel det at jeg konstant går rundt med en følelse om at dette ikke er riktig for meg, at jeg heller kunne brukt pengene på noe mer fornuftig når dette likevel ikke føles riktig. En del av meg vil fullføre bare for å fullføre, men når man går å venter på at det bare skal bli juleferie og tenker på alt annet man kunne gjort isteden for å være på skolen, så vet jeg ikke helt om det er verdt å fullføre.

  6. Karltorbj skrev (39 minutter siden):

    Problemet her, er at utdannelsen ligger ikke paa planleggingstadiet, men er paabegynt.

    Har du tilgang til fast jobb? 

    Vet om mangen som har gaatt i den fella og i dag staar og pakker fiskepudding og lurer paa hva som sjedde?

    Her snakker vi om frem til juni, den kommer kjapt.

    Legg grunnlaget, for et spennende arbeidsliv, med aa studere spraak, paralelt med dette, privat, paa kveldstid freks

    Jeg har en vikarjobb som jeg kan gå tilbake til og det er ganske mange ledige stillinger i området, så jeg tror ikke det blir et problem.

    en del av meg har litt lyst til å fullføre bare for å ha fullført, men jeg tenker også at om det ikke føles riktig og jeg ikke her helt fornøyd, hvorfor fortsette?

  7. Gjest Baardsen skrev (4 minutter siden):

    Sose rundt uten mål og mening synes jeg nok er en relativt nedlatende holdning som du kan ha godt av å justere litt på. Her er du for å møte mange nye mennesker og være sosial, ikke sperre deg selv inne på et rom. Fhs er en fin plass å være mens man finner ut av seg selv og hva man skal gjøre videre. Hvorfor begynte du der da egentlig?

    Mens jeg har vært her har jeg funnet ut av at jeg kan være sosial i undervisningen, men når den er ferdig må jeg ha egentid og litt pause fra det sosiale og da er jeg oftest på rommet fra undervisningslutt og frem til kvelds (ca 5 timer). Som jeg skrev i innlegget har dette blitt litt for intenst sosialt sett. Men, folka er hyggelige og maten er god, tror bare det er intensiteten og det fagelige ikke er helt slik jeg så for meg. Så tenker hele tiden at jeg heller kunne jobbet og tjent penger og spart opp til bolig enn å gå rundt på skolen. 

  8. Hei! 
     

    jeg begynte nylig på fhs og har fort merket at dette ikke er noe for meg. Det blir alt for intenst sosialt, og jeg synes det er alt for mye penger å bruke på å bare sose rundt uten mål og mening. Ja, jeg er klar over at jeg visste om hva fhs var og hvor mye penger det kostet før jeg startet. Men det er nå jeg har startet at jeg merker at det ikke er riktig for meg og at jeg ikke synes det er verdt pengene for min del. Nå frister det heller å jobbe i et år og spare opp penger til egenkapital, før jeg bestemmer meg for hva jeg vil studere. Synes det sosiale miljøet og undervisningen på skolen er ok, er bare det at det føles så feil for min del. Foreldrene mine er sterkt i mot at jeg slutter, og har jo bare gått der 1,5 uke, så de vil at jeg skal gi det mer tid. Men det bare føles så feil og jeg gruer meg til å stå opp hver dag her. Vet ikke helt hva jeg skal gjøre?

  9. The Avatar skrev (3 timer siden):

    Du har fleire vegar inn. Ein veg er som du nemner å ta paramedicutdanninga, du kan også gå vegen om sjukepleiarutdanning. Det er langt fleire studieplassar som sjukepleiar så her er snittet lågare, det er også nokre få høgskule/universitet som har ledige studieplassar på sjukepleiarutdanninga. Utfordringa med å ta sjukepleiarutdanning er at du må klare å få deg ein relevant ambulansejobb før du får søke om autorisasjon som ambulansearbeidar.

    Så kan du sjølvsagt gå VGS på nytt, men utan opplæringsrett så stiller du bakerst i køa.

    Den tredje, og kanskje mest realistiske løysinga for deg er å blir praksiskandidat i ambulansefaget. For å få ta fagprøve som praksiskandidat så må du kunne dokumentere minst 5 år med relevant arbeidserfaring. Dette vil typisk være ufaglært arbeid på ein ambulansestasjon, men også anna liknande arbeid vil kunne bli heilt eller delvis godkjent som relevant. Når du har fått 5 år med relevant arbeidserfaring så må du avlegge eksamen før du får melde deg opp til fagprøve.

    Hadde eg vært deg så ville eg starta med å bygge opp erfaring frå arbeid innan helse og beredskap. Du kan sjølvsagt søke på stillingar på ein ambulansestasjon utan relevant utdanning, men då bør du ha relevante kurs og arbeidserfaring å vise til når du ikkje har rett utdanning. Sannsynlegheita for å få jobb på ein ambulansestasjon om du er heilt blank på utdanning og erfaring er nok lite realistisk. Her kan du f.eks. starte med å 6-12 månadar innan helsevesenet, f.eks. på sjukeheime eller bufellesskap. Deretter brukar du denne yrkeserfaringa til å søke jobb som assistent på ambulansesstasjon, så fort du har litt helseerfaring så stillar du med ein gong langt sterkare. Parallelt bør du sjå på muligheita for kursing og anna erfaringsarbeid. Kanskje du kan melde deg inn i røde kors og få erfaring frå redningsaksjonar? Kanskje kan du søke jobb som badevakt og få ta livredderkurs? Kanskje det kan være aktuelt å søke jobb som brannkonstabel i eit deltidsbrannvesen? Eller ein deltidsjobb som vekter?

    Og kanskje aller viktigast, ta førarkort klasse C1 om du ikkje har det, du kan være heldig å få ein fot innafor ambulansetenesta gjennom å starte som sjåfør. Frå mai i år så vart regelverket endra slik at det er nok at ein av personane på ambulansen har sjåførkompetanse. Så nå er minstekravet at ein av personane må være ambulansearbeidar og den andre kan jobbe kun som sjåfør utan ambulansekompetanse. Så det kan opne seg muligheit for å få jobbe som ambulansesjåfør under ferieavvikling eller dersom ein av ambulansearbeidaranemister førarkortet i ei kortare peride, eller dersom du søker jobb på ein ambulansestasjon som ikkje klarer å få tak i nok kvalifiserte søkarar og som av den grunn må legge seg på minimumskravet.
    For å skaffe utrykningskøyringskompetanse så må du kunne dokumentere arbeidsforhold eller frivillig arbeid som krev slik kompetanse. Normalt sett må du derfor vente med å ta dette sertifikatet til etter du har fått jobb i ambulansetenesten, men ein anna veg inn kan være å melde deg inn i eit hjelpekorps eller få deg ein deltidsjobb innafor eit brannvesen. Om du klarer dette og skaffar deg førarkort klasse C1 med kode 160 så burde du ha gode muligheiter for å i det minste få deg sommarjobb som ambulansesjåfør under ferieavviklinga etter som du då har alle kvalifikasjonar som trengs for å køyre ambulansen.

    Tusen takk for godt og utfyllende svar! Det jeg har tenkt som en mulighet, er å gå vg1 helse og oppvekst og vg2 ambulanse som voksenopplæring. Da har det vel ikke noe å si om man har brukt opp studieretten sin? Og siden jeg har gått yrkesfag med påbygg, så er det vel bare programfagene jeg trenger å ta?:)

  10. Hei! 
     

    Nå har det seg slik at jeg alltid har hatt en liten drøm om å jobbe i ambulansen. Allikevel valgte jeg å gå naturbruk med påbygg på vgs og har ikke høyt nok snitt til å komme inn på paramedic utdanninga. Vet at man kan bli lærling og ta fagbrev og dermed bli ambulansearbeider. Men hvordan skal jeg gå frem? Skal begynne på fhs til høsten så dette er ikke aktuelt å begynne med før til våren.

    • Liker 1
  11. Hei!

    Er ferdig på vgs til sommeren og skal begynne på folkehøgskole til høsten. Etter dette har jeg planer om å søke meg til politiutdanningen. Hvis jeg ender opp med de karakterene jeg tror, pluss tilleggspoengene mtp alder og fhs, vil jeg ende opp med et snitt på 53,4. Tror dere dette er nok for å komme inn i enten Stavern eller Bodø?☺️

    Så er det jo det fysiske. Jeg vil ikke si jeg er godt trent, men heller ikke dårlig, kanskje sånn gjennomsnittlig😅 Jeg har tidligere prøvd å begynne å trene aktivt, men da har jeg bare holdt 1-3 uker før jeg har blitt lei. Vet ikke helt hvorfor det er sånn og ønsker gjerne noen tips om dette hvis noen har det? Tror dere at jeg klarer det fysiske hvis jeg starter å trene nå? har jo 1 år på meg ca. 

  12. Spørsmålet er vel hva du trenger til det arbeidet du skal utføre?

     

    Kan du klare deg uten 4K er det mye billige 27 tommere å få kjøpt som er noen år eldre.

     

    Kan du hoste opp 16 390,- får du nå en utgående 2017 modell, 5K Retina 27-tommer 3,4 GHz i5 med 1 TB Fusion Drive, som er en bra deal.

     

    https://eplehuset.no/mac/imac/imac-5k-retina-27-tommer-3-4-ghz-i5-med-1-tb-fusion-drive

     

    Personlig kjøpte jeg en 27" late 2012 billig på Finn i fjor, men jeg bruker den kun ved siden av PC, til XCode, så grafikk og ytelse er ikke så veldig viktig for meg.

     

    Nå er ikke jeg en veldig teknisk person, men utifra hva jeg har lest så er minimum krav til en god pc å redigere på ca 16gb ram, 256 gb lagring og helst i7 prosessor. Men jeg har tenkt til å ha de ferdige bildene mine på en ekstern harddisk og bare de nåværende prosjektene på maskinen. Så kan evt gå ned på lagring hvis det er nødvendig.

     

    Er det stor forskjell på 4k og 5k?

     

    Hvordan opplevde du å kjøpe brukt pc fra Finn.no? Var den som du forventet deg i forhold til det selger opplyste osv?

     

    jeg vill anbefale en pc du kan bruke dine favoritt spill på :)

    er du student så er en brukt pc like god som en ny, sånn er det

    er du rik så er det litt status med en apple pro 13.

     

    en er ikke rik, :) bil ferie

     

    Det eneste som jeg bekymrer meg litt for ved å kjøpe en eldre modell er hvor lenge den holder før jeg må kjøpe meg ny? Tenker da spesielt på at Apple ikke støtter eldre maskiner o.l. Jeg pleier å ha pc`er i rundt 4 år før jeg bytter de ut, mest pga at de begynner å bli slitne.

  13. Hei!

     

    Jeg har lenge hatt lyst på en stasjonær pc til redigering av bilder og video. Pc´en skal hovedsakelig bli brukt til redigering av bilder i ps og lr  og videoredigering en gang i blant, så den må også kunne takle  videoredigering bra.

     

    Ønsker ikke annet en mac, da jeg for noen år siden kjøpte redigeringsprogrammet final cut pro, og får da ikke brukt dette på en windows pc.

     

    Mitt spørsmål er da: Er det da lurt å kjøpe en litt eldre imac på Finn.no (tenker late 2014-15 eller nyere)?

     

     

    Budsjettet mitt ligger på sånn ca 10-15 000 maks.

  14. Hvorfor må du konvertere til Jpg for å redigere i Photoshop? Om det er gammel versjon av Photoshop så se om du kan få deg nyeste, eller oppdatere Cameraraw.

    Å bruke fullformatsobjektiv er null problem, bare merk at 70-200 blir da 105-300. Hvis jeg ikke husker feil så er objektivet du har nå og fullformat, så da er det ikke noe forskjell i brennvidde.

    Med kjøp av hus, sjekk ut fotobutikkenes bruktmarked da de ofte har pent brukte hus til fornuftige priser. Mye å spare, men de forsvinner fort så har ikke fått lenket til noen.

     

    Jeg vet ikke, men bildene jeg importerer fra kameraet til pc`n blir importert som NEF og da får jeg ikke åpnet de i photoshop uten å konvertere de til jpg først. Dette har alltid vært et problem hos meg, selv om jeg har den nyeste versjonen.

    Kommer neppe til å kjøpe kamerahus nytt nei, skal følge med på alle brukt sider som finnes :)

     

    Kan ikke sånn veldig mye om fullformat men er det noen klare fordeler med det, eller klarer jeg meg like godt uten? :hmm:

  15. Hei! Skal prøve så godt jeg kan å svare på spørsmålene dine:)

     

    1. Det spiller egt ikke så stor rolle hvilken av de 2 metodene du bruker, bruk den metoden du synes passer og gir penest resultat.

     

    2. Hvis jeg har forstått spørsmålet ditt rett, så betyr at skulderpartiet er på 30 masker.

    • Liker 1
  16. Har nå slått i fra meg det å bytte til Canon, da jeg endelig har innsett at linsa til Canon ikke er så mye bedre enn Nikon sin. Så planen min er da å først kjøpe nytt kamera hus men fortsette å bruke den gamle tamron linsa inntil jeg har fått spart opp til ny. Jeg tenker da å investere i den nyeste 70-200 mm linsa til Nikon, ser at det ligger noen pent brukte på Finn.no. Men har sett at denne linsa er anbefalt til bruk med fullformat kameraer. Betyr dette at jeg "må" kjøpe fullformat kamera eller kan jeg fint bruke linsa sammen med f.eks Nikon D500?

     

    Også er det en annen ting jeg lurer på! Da jeg tar bilder på disse ridestevnene så tar jeg alltid bilder i RAW, men synes det er litt knotete da jeg skal etterbehandle de i photoshop etterpå, da jeg alltid må konvertere de til JPG først. Synes dere jeg burde fortsette å ta bilder i RAW eller burde jeg bytte til JPEG? :)

×
×
  • Opprett ny...