Jump to content

VPWLLAJP

Medlemmer
 • Content Count

  31
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by VPWLLAJP

 1. Jegers overført alt til Binance og Coinbase for å ha en samlet oversikt, men man får bare kjøps og salgssummer i Euro - og avgift blir ikke regnet inn, så var mye frem og tilbake med valutakurser og fratrekk for kostnader. Aner ikke hvor riktig det ble, men valgte å laste opp utskriften på transaksjoner som vedlegg - slik at jeg ikke skal bli tatt for å ha skjult noe. Når man handler utenlandske aksjer gjennom norske meglere får man iallfall en langt bedre oversikt, og kan punshe det rett inn i selvangivelsen. Mulig noen av de norske kryptobørsene vil gjøre dette bedre/gjør det bedre, uten at jeg har prøvd..
 2. Veldig enig i dette, brukte 7 timer på skattemeldingen i år for å få inn rett inn og utgangsverdi.. jo flere handler jo mer manuelt arbeid, og omregning til norske kroner - kan bli rett uoverkommelig med tiden om det ikke kommer systemer som fanger opp kjøp og salg.
 3. Har også etterhvert fått endel verdier i krypto da avkastningen har vært enorm. Samtidig ser jeg på dette nesten som pyramidespill og noe som for 99,9% av valutaene på et eller annet tidspunkt vil bli verdiløst når den ene valutaen som evt blir valgt som betalingsmiddel utkrystalliserer seg. Jeg mener ikke at det faktisk er et pyramidespill - men markedet for valutadelen i blockchain-markedet fungerer på mange måter som dette i dag da verdien er gitt av at noen er villig til å betale en høyere pris for en valuta som ikke brukes til kjøp og salg av tjenester/varer. En valuta som skal brukes som betalingsmiddel må ha samme verdi over tid, og man må kunne stole på at valutaen faktisk oppfører seg stabilt. Dvs ikke som i dag når en prisen på en vare ville variert opptil 50% over en kort periode - altså hyperinflasjon / deflasjon. Dette har blitt et samleobjekt, og verdien kan øke i hele vår levetid, men tror nok vi nærmer oss et punkt der noe bør skje mht verdibalansering, for innen få måneder blir det svært vanskelig for mange å benytte tradisjonell valuta til å kjøpe kryptovaluta (eksempelvis at man i Norge ikke lenger kan kjøpe med kredittkort) Når dette innføres i store deler av verden når man et punkt der man kun bytter internt i digital valuta, og ikke lenger kan måle verdien mor Dollar og Euro - dvs man må nå et punkt der dette stabiliseres og kan nyttes som betalingsmiddel, om ikke faller korthusene sammen og det ender opp som verdiløst. Blockchain blir nok innført i finansverden, og FED vil kunne innføre «digidollar», eller noe i den retning - da kan verdien stabiliseres. Jeg har ikke tenkt å selge mine krypto, ser det som for lukrativt / spennende, men når bør man realisere verdien - det er mitt store spørsmål.. Er det noe jeg kan regne med når man snakker om FI eller FIRE? Har selvfølgelig Bitcoin og Etherum, som trolig er de som sist mister sin verdi, men tilsvarende mye i et par titalls andre kryptovalutaer som jeg sliter mer med å overbevise meg selv å sitte med videre etter astronomisk avkastning fra kjøpstidspunktet, men også astronomiske tap fra tidligere topper.
 4. Anbefaler noen av de siste utgavene av pengepodden (episode 342 og 346) hvor dette mer risikobudsjettering, og forventet avkastning har vært tema. Forøvrig også et relevant innlegg i Finansavisen i dag hvor blant annet følgende står: Kilde: https://finansavisen.no/nyheter/markedskommentarer/2021/08/21/7723417/sjefstrateg-christian-lie-om-forvaltning-feller-og-forutsetninger
 5. Er fullt enig i at det har medført økonomiske konsekvenser, men for investorene ble konsekvensene tydeligvis avdramatisert da man anså dette til å bli kortvarig (noe det delvis har vært) - noe annet kan ikke forklare tidenes største/raskeste børsopptur. Betyr ikke at jeg er enig i at børsene burde være høyere i dag en før pandemien - for meg så ser det absolutt ikke riktig ut..
 6. Finanskrisen var vel i liten grad fryktbasert..?
 7. Er helt umulig å sammenligne pandemien med finanskrisen - Nedgangen i 2020 hadde ingenting med finansiell ustabilitet, men frykt for et virus - som iløpet av kort tid ble avdramatisert. Det vil alltid finnes triggere for en nedgangsyklus, og nå er det utvilsomt en eventuell fortsettende høy global inflasjon som kan trigge en ny langvarig nedgangsperiode, spesielt om dette sammenfaller med økning i renter som er meldt globalt. Det er nesten ikke mulig å se for seg at dette (om det viser seg riktig) ikke vil sette aksjemarkedet inn i en mer horisontal eller negativ utvikling i en uoverskuelig fremtid. Men om inflasjonen dempes så må det igjen sorte svaner til, og da får man gjerne kortvarige krakk som i mars 2020, og delvis finanskrisen (som tok lenger tid å komme ut av)
 8. «De aller fleste lett kan spare 10000kr pr år»? 🧐 Siste 12 mnd med Tibber og 21000kW for en 340kvm enebolig kostet 9000kr i strøm. Hvordan skal jeg spare 10000kr?😅
 9. Beste kortet for dagligvarer er utvilsomt Ikano Visa, der får man 2% uansett hvor man handler dagligvarer, ikke bare hos en gitt kjede. Bonuser fra Trumf, Coop etc kommer i tillegg. Har selv 7 kredittkort vi bruker daglig, full oversikt på forbruk/sparing på tvers i familien får vi ved felles Daily Budget Pro - App til IPhone.
 10. Ja det stemmer, jeg var for upresis. 4% reell avkastning etter inflasjon og skatt. Men som mange skriv, dette er så og si en umulighet å spå. Men verden er svært ulik slik den var for 20 år siden når aksjemarkedet begynte å løpe. Vi har renter som er på et minimumsnivå, et Kina som vingler med sin politikk, og stormakter som på et tidspunkt blir tvunget å bremse pengetrykking, kryptovaluta som ingen helt vet konsekvensene av på lenger sikt, Parisavtalen, galopperende boligpriser i store deler av verden, svært uforutsigbar inflasjon, et arbeidsmarked i stor endring hvor reallønnsnedgang er mer sannsynlig en reallønnsøkning. Verktøykassene til stormaktene begynner å bli relativt tomme med dagens rentenivå, og det medfører rett og slett usikkerhet. Men usikkerhet lever vi alle med, og alle er i aksjemarkedet da det er eneste plass hvor man finner mulig meravkastning i dag, men slikt medfører jo også en større fare for faktiske krakk. I mine første år i aksjemarkedet på slutten av 90-tallet var det flere som snakket om at når taxisjåføren kjøper aksjer, da er det på tide å selge. Og det viste seg riktig i 2000-2003. Nå har taxisjåføren kjøpt aksjer i 5-10 år, og det har gått bra så langt - men det er veldig mange som nå kan senke et aksjemarked over kort tid, som vi så i mars 2020. Nå var det kun en pandemi som gjorde dette mini-krakket, men hadde man hatt noen andre faktorer samtidig så kunne dette gått virkelig ille. Får vi en ny og mer alvorlig pandemi det neste 10-året så har ikke verdensøkonomien særlig mye å stille opp med, så inntil man er tilbake til en normaltilstand vil det være nervøsitet og volaitet.
 11. Forventet avkastning i det globale aksjemarkedet har vel blitt betydelig redusert for de neste 10 - 20 år.. +\- 4% er vel nå mer konsensus for hva man kan forvente.
 12. Enig i at renten vanskelig kan hoppe særlig mange prosent over natten - men vi bor i Norge, som har en svært liten valuta og er faktisk svært utsatt om man får et krakk i børsene (som vil komme på et eller annet tidspunkt), samtidig med at kronen også krakker da verdens investorer rømmer små valutaer, og også nordmenn begynner å kjøpe utenlandsk valuta. Så i Norge er det er teoretisk mulighet for at man kan få en ekstrem rente etter et aksjekrakk, og denne muligheten hat økt betraktelig etter at vi nærmest har nådd en null-rente. Norges Bank kan bli tvunget til å øke renten til eksempelvis 15% om det er eneste alternativ for å redde den norske kronen. Selvfølgelig vil det være katastrofalt for alt og alle, og noe som vi får håpe aldri skjer - men man har samtidig sett tendensene i de siste krisene. Er man tungt investert i aksjemarkedet og overstående faktisk skjer så hjelper det ikke at det er varslingstid for renteendring, man får ikke hentet ut nødvendig kapital til å redde seg selv. Spørsmålet er alltid hvor sannsynlig dette er, og du har rett i at sannsynligheten er liten - men igjen hvem hadde trodd man skulle nå 0% rente, og Norge skal gjennom peak oil, redusert reallønnsnivå ++ i årene fremover - så at vi vi se mer krøll i økonomien i fremtiden en man har gjort tidligere er svært sannsynlig. Personlig ville jeg redusert min gjeld, men er du helt ubekymret så forstår jeg valget.
 13. Har selv ikke noe mål om økonomisk uavhengighet, men interesserer med for privatøkonomi og sparing. Er 43, har vært gjennom dyr skilsmisse og har på et vis måtte bygge økonomien på nytt noen ganger. Men eier egen bolig, har utleie og OK lønn, så betalte ned 3 millioner i boliglån på 6 år. Jeg er mer opptatt av trygg sparing, dvs risikoen i selve sparingen ikke skal kunne komme tilbake som en boomerang av sorte svaner - så prioriterte gjeld før større investeringer inn i aksjemarkedet. Min økonomi gjennom de siste årene (graf tatt ut i Juli 2020)
 14. Jeg har akkurat vært gjennom et lønnsoppgjør i et av Norges største og mest lønnsomme private selskaper - der lønnsoppgjøret kom godt under det du her antyder som urealistisk lavt (dvs godt under KPI) . Det er dessverre ikke lenger slik at man kan forvente reallønnsoppgang de neste tiårene. Om du søker gjennom siste ukers nyheter er det flere kommuner som varslet nedbemanning på flere hundre ansatte i nær fremtid, herunder også mange lærere. Det er ingen trygge yrker lenger, alt heng sammen og alt må finansieres - og både kommune og fylkeskommuner må gå drastisk til verk når skatteinntektene uteblir / synker. Jeg sier ikke du personlig på noen måte står i fare for å ikke ha jobb i fremtiden (det har jeg ingen forutsetning for å vite), men for mange lærere vil det slik det ser ut nå være realiteten en så lenge industrien og lønnsomheten i fastlands-Norge synker. Og at offentlig sektor skal dra fra privat sektor i lønnsnivå er helt urealistisk å forvente da en slik utvikling ikke er bærekraftig.
 15. Mulig du misforstod, jeg har selv en bolig til 5 millioner, og rundt 2,5 millioner i innskudd, aksjer, crowdfunding og fond. Skattemessig formue var i 2019 3,4 millioner I min ligning kommer jeg aldri unna de 1,4 millioner som er skattemessig formue i min bolig, uansett hva jeg skulle gjøre (men rabatten på min 70% på bolig er jo allikevel den beste måten å redusere formueskatt på), og de 100 000 som mangler før grensen på 1,5 millioner i netto kommer jeg jo ikke unna. Vil tro få som har 2,7 millioner i fond og søker finansiell uavhengighet leier sin bolig
 16. Nå er det få som har mange millioner i formue kun i aksjer eller fond, så beregningen av hvor mye fond man kan ha uten å betale formueskatt blir for de fleste kunstig da eiendom(er)/bolig ofte ligg som en grunnsten i formuen.
×
×
 • Create New...