Gå til innhold

DukeRichelieu

Medlemmer
  • Innlegg

    3 460
  • Ble med

  • Dager vunnet

    1

Hjelpsomme svar

  1. DukeRichelieu's innlegg in Hva er egentlig aksjer og indeks? (basic) ble markert som svaret   
    Hva er en aksje?
     
    En aksje er ikke noe annet enn en eierandel i et selskap. Altså, eier du en aksje i Statoil, så er du i prinsipp medeier i Statoil og vil motta utbytte hvis de betaler ut dette (noe de har gjort de siste årene) og bli innkalt til generalforsamling. 
     
    De fleste aksjeselskap er dog ikke notert på Oslo Børs, men privat omsatt. Det vil si, hvis noen eier en aksje (altså, de har en eierandel) i et privat selskap, så må de som regel selv finne noen de kan selge den til. Dette er ikke alltid like lett og med det mener vi at aksjen er illikvid (vanskelig å omsette).
     
    Oslo Børs er et annenhåndsmarked for aksjer. Det vil si at aksjer fritt kan veksle hender mellom villige kjøpere og selgere. Oslo Børs er altså en markedsplass hvor aksjer blir kjøpt og solgt (omsatt).
     
    Hva er en indeks?
     
    En indeks er ikke noe annet en summen av en rekke aksjer. Dette er altså en matematisk kalkulasjon hvor summen av enkeltaksjene utgjør indeksverdien. Her har de ulike aksjene ulik vekting. Jeg vet ikke de nøyaktive verdiene, men Statoil er vektet tyngst. 
     
    Det vil si at en stor prisendring i Statoil vanligvis gir en tilsvarende stor endring i indeksen. 
     
    Du kan betrakte en indeks som en matematisk størrelse eller tallverdi.
     
    Hva gjør at aksjer stiger eller går ned?
     
    Aksjer går opp når det er flere som ønsker å kjøpe aksjer enn folk som ønsker å selge aksjer. Du kan fint trekke en parallell til en kunstauksjon. 
     
    Når auksjonen tar fart, så presser kjøperne som ønsker samme bilde prisen opp i håp om å få tilslag. 
     
    For en gitt aksje vil det være en begrenset mengde til salgs til en gitt pris. For eksempel kan det være 100 aksjer til salgs for 100 kr og samtidig 10 kjøpere som alle er interessert i 100 aksjer hver til kr 100, men gjerne også betaler mer. Resultatet er at de presser opp prisene og aksjeprisen stiger. 
     
    Dette er den kortsiktige forklaringen.
     
    På lang sikt er det gjerne økonomiske og makroøkonomiske forhold som er avgjørende. 
     
    De siste årene har vi hatt svært lave renter, noe som gjør det ugunstig å ha penger i bank da disse blir spist opp av inflasjon og man i beste fall får en veldig dårlig avkastning. Dette gjør at mange velger å sette pengene sine i markedet. I tillegg har verdens sentralbanker gitt en tydelig beskjed om at de har interesse av å støtte markedene, noe som igjen har hatt en betydelig effekt.
     
    Skal du forutse hva markedet gjør i morgen eller det neste året eller to, så skal du være ganske smart og i tillegg ha en liten dose flaks på din side.  
×
×
  • Opprett ny...