Gå til innhold

B4stian

Medlemmer
  • Innlegg

    18 270
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av B4stian

  1. ProphetSe7en skrev (På 4.10.2023 den 8:47 PM):

    Ja jeg får undersøke nærmere.

    Hva om kontoret er i kjeller i egen bolig? Da blir jo all kjøring i forbindelse med arbeidsdagen fra AS sin adresse og til arbeidsplass for den uken. Siden det er variabelt arbeidssted så må en vel kunne spesifisere i en arbeidskontrakt at arbeidsdag starter/slutter ved kontoret, eller er ikke slikt lov om en har kontor i egen adskilt kjeller?

    Ikke noe i veien med å ha bedriften i hjemmet, det eneste som man må passe på er å ta husleie. Gjør man det kreves det blant annet egen inngang, eget toalett mm. Lar man AS´et sitt bare bruke kjelleren gratis er det ingenting å tenke på.

    Med tanke på bil og parkering var det hvis det ikke skattes av privat bruk av firmaets bil. Tenker du at du skal dette, så er det bare å gå for det. Økonomisk lønner det seg sjeldent, da beskatningen av fri bil er høy, men det er jo opp til hver enkelt hva man ønsker.

  2. Fordel fri bil er et minefelt - sjeldent lønnsomt. Også viktig å passe på om det er yrkesreisende eller arbeidsreise for din del - her er det lurt å kontakte en regnskapsfører eller revisor, alternativt kan Skatteetaten veilede.

    Normalt må man av egen lomme komme seg hjemmefra og ut til arbeidsplassen. Normalt sett skal en firmabil man ikke skatter av fordelen stå parkert hos firmaets kontor, men det er visse unntak for håndverkere blant annet. Hvis du kjøper bil med grønne skilter og har elektronisk kjørebok, så kan du velge å bli fordelsbeskattet for kilometerne du kjører i privat sammenheng - denne muligheten er ikke tilstede for en vanlig personbil. Igjen - veldig lurt å kontakte noen som har kontroll på regelverket her for akkurat din situasjon.

  3. ltdata skrev (36 minutter siden):

    Takk, men har dessverre ikke hatt slike utgifter. Men kan jeg f.eks sette 2500kr til fradrag. 50% av kostnad til en kontor PC?

    Du må kunne dokumentene inntekter og utgifter. Det vil si at selv om du ikke er regnskapspliktig, så må du ta vare på kvitteringer og ha de i et system. Har du i 2020 kjøpt en PC til 4.990 kr ink mva, så kostet den 3.992 kr eks mva. Siden du ikke har omsetning over 50.000 kr eks mva og ikke er mva-registrert, så vil du ikke få fradrag for inngående mva. Bruker du PCen 50/50 privat og i jobb, så vil du kunne få fradrag for 1.996 kr (som er halvparten av 3.992 kr).

  4. ProphetSe7en skrev (1 minutt siden):

    Så ikke noe smutthull der med andre ord 😅

    Hvis du kan drive med virksomheten din overalt, så er jo gulroten å flytte til et sted der du får lavere satser. Finnmark gir flere goder skattemessig enn kun arbeidsgiveravgift. Redusert avgift på de første 500.000 kr er også et virkemiddel for at ikke alt skal samles i byene.

  5. ProphetSe7en skrev (8 minutter siden):

    Men om en utelukkende driver med utleie av arbeidskraft, ingen ansatte osv. Kan jeg ikke registrere firmaet i hvilken som helst kommune da og dermed benytte meg av fribeløpet?

    Hvor den ansatte bor opp mot hvor firmaet er registrert trenger vel ikke være samme sted?

    Sone 1a vil gi lavere sats inntil man har nådd beløpet på 500.00 kr. Sone V har 0% aga.

    Sitat

    Arbeidsgiver anses å drive virksomhet der virksomheten skal være registrert etter enhetsregisterloven

    Det er beregningsenhetens registreringssted på tidspunktet for utbetaling av lønn som er avgjørende. 

    Registreringen i Enhetsregisteret skal samsvare med hvor virksomheten faktisk/reellt sett drives.

     

    • Liker 1
  6. Det er ikke sikkert begge to handler fra Miele sitt lager i Norge og da kan det være ulike produtnummer/sterkkoder etc. Det er ofte også forskjellige farger/fargekoder på disse. Kjøper Elkjøp et stort parti f.eks. så kan det gå direkte fra fabrikken/lageret til Miele til Elkjøp og ikke via norsk lager der kanskje Komplett får sine 10-20 stk (1 pall av gangen). 

    EDIT: I tillegg er det ofte noe ulike tilbehør som følger med. Det kan være forskjellig munnstykke, type luftfilter (HEPA) osv. Mange fallgruver her.

    • Liker 1
  7. Complexity skrev (11 timer siden):

    Har gløtta litt innom Bjørn sin stream i helga. Det kommer nok en masse videoer av nye Model 3 snart. På Long Range utgaven han har fått låne virker hittil som at lysene er like dårlig, og at bilen ikke lader like raskt som den gamle. fikk vel bare peak på 150kW eller noe på 250kW laderen, og batterier var oppvarmet. Deretter gikk kurven nedover mye raskere enn på den gamle modellen.

    Han ble så skuffa av ladingen at han vurderte å ikke gidde å ta 1000km challenge, men det kan jo hende dette blir ordnet i en oppdatering. Er vel og snakk om at det kommer biler med både LG og Panasonic celler nå og vet ikke hvordan det er i den han låner.

    Men varmepumpen virker å være fantastisk. Den skulle jeg ønske jeg kunne få ettermontert i min bil 😛

    Ikke bare er den mere effektiv til å holde temperaturen, men den gjennbruker batterivarmen på en mye bedre måte etter man har superladet og f.eks.

    Er vel muligens gjenbrukinga av batterivarmen som igjen gir såpass lavt forbruk som gjør at hurtigladingen går saktene!? Temperaturen på batteripakken var jo vesentlig lavere enn den "gamle" modellen. Også spennende om det kommer tester på forbruk i mange minus - hvor effektiv varmepumpa blir da eller om den ikke gir noe lavere forbruk i det hele tatt.

  8. PC Lynet nevner en quote over ang SDR og faktisk hva man får dekt hvis en pakke blir skadet eller borte. Normalt sett får man igjen nada av pakken verdi, pga vekt og/eller størrelse er såpass liten i forhold til verdien. Norgespakke med 10.000 kr uten egenandel er faktisk en veldig god forsikring inkludert, men skal enda dyrere ting sendes, så kan man tegne egen forsikring. Jeg tegnet en via If for mange år siden når jeg skulle sende to kolli som hadde høy verdi. Én av kolliene ble også skadet og selvom det måtte flere runder fram og tilbake, så dekket If 10.000 kr for en kosmetisk skade. Produktet var vanskelig å reparere, så mottaker ble fornøyd med prisavslaget.

    Ser flere nevner bedrifter her og de har egne forsikringer som har høy dekning, men allikevel ofte en egenadel på flere tusen.

    • Liker 3
  9. Saken her virker meget rotete og veldig dårlig med informasjon for å få hjelp synes nå jeg.

    Etter å ha lest igjennom sidene sitter jeg igjen med:

    - Kravet er én eller flere fakturaer fra Klarna fra nettbutikken Wish.com som har gått til inkasso.

    - Personen som skal ha kjøpt relativt mange varer/ordre er usikker om det er bestilt noe, eventuelt hva som har kommet fram osv.

     

    Hvis kravet er fra Klarna, så har de en god sikkerhets sjekk før det gis kreditt (gjerne 14 dager fra varen merkes som sendt av selger). Du kan be om kopi av alle fakturaene fra Klarna. Der vil det være listet opp alle varer med Wish.com sin lange "beskrivelse" av hver artikkel. Å handle fra Wish.com er som å kjøpe på Ebay/Alibaba etc. Mange mindre særiøse og særiøse aktører som ofte holder til i Kina som selger billige varer. Hvis varene ikke kommer, så er det egen fremgangsmåte på siden for å registrere avvik.

    Kom gjerne med mer utfyllende informasjon om jeg har rett i mine antagelser over. Er det Klarna, så vil faktura sendes til e-postadressen som benyttes ved registreringen. Muligens er det registrert en Klarna-konto også? Inkassoselskapet vil sende brev til folkeregistrert adresse.

  10. Utover det helseaspektet, så skal borettslag ha klare retningslinjer for å behandle klager.

    Dette tas opp på styremøter og det er vanlig at referat inneholder klagene, samt kommentar fra styret. Det bør være relativt sjenerende før jeg selv hadde sendt inn en klage, men det må du føle på selv. Du må derimot være klar over at de som på klaget på kan få vite hvem som har sendt inn klagen. Det virker ikke som styret er interessert i å opplyse om noe på generell basis, så du må eventuelt stå i dette hvis du skal komme fram med noe her. Har vedkommende som røyker tilllatelse til det (som er relativt lite sannsynlig, selv om flere nevner dette), så kan det allikevel være mulig å ha regler i et borettslag mot ting som virker sjenerende på naboene. Dette kan som oftest stemmes over på generalforsamllingen.

    • Liker 1
  11. oophus3do skrev (På 15.4.2020 den 22.58):

    Hvis du følger med på hva han sier, så spekulerer han om han starter å se antydninger til de begrensningene. Han har jo opplevd det selv, og mange rapporterer til han angående lignende opplevelser. Det å kjøpe et produkt som reklameres for å kunne lade ved 250kW, som i realiteten gjør det i 2-3 minutter, før man siden kan oppleve å se en maks effekt på 95kW må vell kunne kalles "Batterygate"? 

    Tesla Bjørn har nå testet lading igjen på Liertoppen med sin bil som har passert 60.000 km og samme dag ble det også testet en annen som har gått like langt, men som har ladet mye mindre på hurtigladere. (Link til youtube-video)

    Resultatet ble vesentlig bedre og batteriet har en høyere temperatur her, som igjen tyder på at det er vintertemperaturen her i landet som begrenset hurtigladingen noe og ikke bilen. Forskjellen mellom Bjørn sin bil og den andre er ca 20 sekunder på hele ladesesjonen, så etter 60.000 km og mye hurtiglading er det hvertfall ikke enda noe problem.

    Ladingen holder 250 kW til 22% og lader med 144 kW ved passering 50%. Ifølge excel-arket han har lagt ut, så har ladingen fra 10-50% et snitt på 217 kW. Ved 80% er snittet på 165 kW og alle som er glad i å sammenlikne med Audi sin flate ladekurve, så er snittet for hele ladesesjonen fra 10 til 90% på 148 kW.

    • Liker 4
    • Innsiktsfullt 1
  12. Hvis du allerede har makset boliglånet mtp inntekt og inntekten din i tillegg ikke er stabil, så kan det jo rett og slett hende banken ikke ønsker ytterligere risiko ved å la deg kjøpe sekundærbolig.

    Ut ifra hva du har skrevet, så hører det ikke ut som å kjøpe enda en leilighet er det lureste. Hva er grunnen til at du ønsker det? Bedre avkastning enn å ha pengene i banken?

    • Liker 2
  13. Trestein skrev (7 minutter siden):

    Jeg syntes man må stikke fingeren i jorda og innse at det finnes ulike behov og bruksområder for biler. En bil med betalt sjåfør eller en bil med 4 eletromontører som har timebetaling blir fort dyr når de må lade bilen i arbeidstiden. Det samme er med busser som har lønnet sjåfør. Det koster penger at noen skal stå ved en ladestasjon og se på at batteriet lades opp.

    Når det er sagt så er det en svært stor del av oss som kan lade bilen om natta og som kan kjøre eletrisk 80-100% av sitt bruk uten at det hemmer dem et minutt. Disse må for all del kjøpe og kjøre el bil. Det er helt OK og i mange tilfeller både økonomisk og miljøvennlig.

    Etterhvert som flere modeller kommer med firehjulstrekk og tilhengerfeste vil denne siste prosentandelen øke. Men å si at en tm3 passer for alle er useriøst. Alle har ulike behov og før disse blir dekket vil noen kjøpe biler med forbrenningsmotor som bedre dekker deres spesifikke behov.

    Jeg venter med å kjøpe bil fordi jeg vet at om få år vil batterier være vesentlig bedre enn i dag og utvalget større. Det er svært fristende økonomisk å kjøpe i dag men totalt er drivstoff kostnader en liten del av bilkostnader for mange.

    Selvsagt, hver og en har råderett over egne midler og hvilken bil man vil kjøpe. Det jeg reagerer på er at man plukker ut biter og trekker konklusjoner basert på eldre teknologi som ikke har noe med denne spesifikke saken å gjøre. Jeg har aldri sagt at en bilmodell passer for alle. Spesielt når elbil kommer opp som tema, så er jo det viktigste at man kan trekke flere tonn og kjøre 100 mil uten stopp...

    Jeg har ingen kunnskap å drive et lite selskap med taxivirksomhet der man har flere ansatte som kjører for seg, men jeg registrerer flere og flere elbiler også blant taxi, så det er hvert fall endel som mener det er lønnsomt å lade en gang i ny og ne i løpet av arbeidsdagen enn å fylle bensin/diesel. 

    • Liker 2
  14. oophus3do skrev (22 timer siden):

    Hvis du følger med på hva han sier, så spekulerer han om han starter å se antydninger til de begrensningene. Han har jo opplevd det selv, og mange rapporterer til han angående lignende opplevelser. Det å kjøpe et produkt som reklameres for å kunne lade ved 250kW, som i realiteten gjør det i 2-3 minutter, før man siden kan oppleve å se en maks effekt på 95kW må vell kunne kalles "Batterygate"? 

    Ja, Bjørn har god innsikt og erfaring med mye innenfor elbiler. Han nevner ting i begge retninger hva angår batteriet. Du blander her inn begrensningene han har hatt på tidligere modeller med en eldre batteriteknologi. Model S og X er ganske utdatert i forhold når det kommer både til hastigheten på hurtigladingen, samt overoppheting ved høy belastning f.eks. på autobahn.

    Alle kan plukke ut biter av en kilde og legge det frem enten mer positivt eller mer negativt enn hele bildet som blir presentert. Det er tydelig at du ikke er interessert at en elbil skal brukes som taxi.

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  15. Greit å tenkte på at det er 22% av en eventuell gevinst du blir skattlagt for.

    Det vil si at salgsprisen du oppnår er den du får utbetalt. Meglerprovisjon osv. skal du ikke betale gevinst for.

    På samme vis blir din kjøpspris regnet inklusive dokumentavgift, tinglysingsgebyr etc. 

    Enkelt sagt, hvis du kjøpte en leilighet til kr 2 000 000 inklusive alle omkostninger og får utbetalt kr 2 500 000 fra oppgjøret ved salg (fratrukket alle kostnader du har), så blir det 22% av kr 500 000 som blir skatten. Det vil si kr 110 000. 

  16. Jeg ville bedt om å få bilde av pakken der posten har krysset over adressen din og stemplet den med ugyldig adresse eller liknende.

    Å vise til avtaleloven og mulig utfall med dekningskjøp på en saklig måte ville jeg lagt fram for vedkommende. Typisk at det har kommet inn et bedre bud eller at noen kan hente produktet og at selger da bare ser bort ifra avtalen dere har.

  17. oophus3do skrev (59 minutter siden):

    Man skulle jo tru at taxi-sjåfører helst ønskes høyest mulig hastighet når de uansett må hurtiglade? Men siden Tesla justerer ned effekt over tid på sine biler, så må man vell konkludere med at man helst burde kjøpe et annet merke for å være sikker på at man ikke riskerer å ha maks ladeeffekt på 95kW allerede etter kun 50,000 km. 

    Hvordan vil dette tegne seg i bruktbilmarkedet nå over tid? 

    Hvis du har sett videoen du henviser til, så vil du se at bilen peaker på 250 kW og 95 kW effekt nås rett før batteriet er på 60%.

    En ting det er greit og minnes er at bare for et år siden var lading stort sett begrenset til 120 kW og som du sikkert vet ligger mange langt under det selv i dag. En ladesesjon er kun indikasjon også. Mange tester og en lang tidsperiode på et utvalg kjøretøy må til hvis man skal ha et bedre grunnlag. 

    Som taxi er vel alle enig i at bensin/diesel må være det aller enkleste, men for mange så er jo elbil aktuelt pga. de store besparelsene dette utgjør. Vil tro at med en longrange og så er det endel som ikke trenger å lade i løpet av en vakt heller. 

    • Liker 1
  18. oophus3do skrev (21 timer siden):

    Så konklusjonen blir at man ikke kan utnytte Teslaer for taxier, eller for andre formål som krever en stor grad av hurtiglading? 

    Det må man gjerne gjøre og hurtigladestasjonene som leverer de hastighetene som nevnes her er per dags dato ikke veldig tilgjengelig i bysentrum. Det er flust med 50 kW-ladere og enkelte 150 kW-ladere, så her kan man toppe hastigheten i lang tid framover. En halvtimes pause på en 50 kW-lader gir jo 33% økning i batteriprosenten på en Model 3. Si at man greier å få et snitt på det dobbelte på en 150 kw-lader og man har 66% økning i batteriprosenten i løpet av lunsjpausen.

    • Innsiktsfullt 1
  19. oophus3do skrev (2 timer siden):

    Men det er jo ikke rekorden? Porsche Taycan har en rekord hvor de kjørte ca 3,425 km på 24 timer? På 1,000 km tester så husker jeg kun TB sin på 10 timer, mens Taycan har en rekord på 9 timer og 12 minutter om jeg husker rett? 

     

    Hvordan er det å påpeke fakta "Tesla hating"? Det er jo betydelig angående v3 om bruktbiler til slutt uansett ikke kan bruke mer enn 95kW? Litt spesielt er det jo da å se slike tegn inntreffe allerede etter kun 50,000 km hos TB slik at en 200kW lader er kjappere enn en 250kW lader på samme bilen. 

    Det er ikke 50.000 km som er det som setter begrensningen eventuelt i ladehastighet, men at 66% av ladingen som er gjort med den bilen er gjort med hurtiglading (DC). Ca 9.500 kWh og de fleste når vel ikke det tallet engang før bilen er klar for opphugging.

    Ja, det har vært mange som har hurtigladet mye spesielt pga. de har fått fri hurtiglading ved kjøp av Tesla S og X og ikke tar med i regnestykket at de sitter x antall timer i måneden på ladestasjoner. Det er også noen av de som opplever det samme med begrensede hastigheter på hurtiglading, men selv med de begrensede hastighetene er de kjappere enn de aller fleste alternativene på markedet per nå.

  20. Hei,

    nå har det vært mange år med kun mac, men pga ønske om litt gaming, så må en stasjonær pc bygges.

    Primært er spillene relativt enkle. CS:GO, Command & Conquer/Red Alert Remastered, Sims 4, Planet Zoo ++

    Jeg tenker meg et sted rundt 10.000 kr eks Windows-lisens som jeg allerede har liggende og har sett meg ut følgende:

     

    Kabinett: Fractal Design Define Mini C TG

    Hovedkort: Asus Prime B450M-A

    Prosessor: AMD Ryzen 5 3600

    Prosessorkjøler: Cooler Master Hyper 212 Black Ed

    Minne: Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3200 MHz 16GB

    Lagring: Corsair Force Series MP510 480GB

    Skjermkort: Asus GeForce GTX1650 Super Phoenix OC

    Strømforsyning: Corsair TX650M 650W

     

    Kan jeg få vesentlig bedre ytelse, system eller liknende ved å bytte ut med deler ikke altfor langt unna i pris, så setter jeg pris på forslag. :)

     

     

×
×
  • Opprett ny...