Jump to content

Hjødleif

Medlemmer
 • Content Count

  38
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 :)

Recent Profile Visitors

655 profile views
 1. Takk for gode råd og masse motivasjon? Selv har jeg begynt å jobbe meg gjennom kursene på Khan Academy, skal også ta en kikk på Campus Inkrementet du sendte?
 2. OK, takk for godt svar. Men med en 5er i standpunkt i naturfag på VG1. Ville det vært lurest å velge Kjemi 1 med tanke på at jeg kanskje vil bli naturfag lærer, eller IT1 for å kanskje sikre en toppkarakter til neste år?
 3. På vidergående har eg søkt R1, F1, IT1 til neste år, selv om jeg vurderer å bytte IT med kjemi, har også søkt entreprenørskap. Jeg kunne også velge biologi og geofag istedenfor entreprenørskap, men tenker at realfagene jeg allerede har valgt er det jeg trenger. Problemet er at jeg ønsker å bli en vidergående/ungdomskole lærer, og undervise i sammfunsfag, naturfag og matte. Samtidig som jeg har veldig lyst til å utdanne meg som dataingeniør og jobbe innen data... For meg hadde det beste vært å prøvd begge deler, for å se hva som passer meg best. Hvilket utdanningsløp burde jeg velge på vidergående også videre?
 4. Ja beklager, Z490 er kortet som passer til intel core 10000 serien. Ingen tvil om at intel er best til spill, men om penger er ein viktig faktor for deg, synes eg ryzen er "godt nokk". Hvis ikkje kjøper du i7en?
 5. Detter er det eg hadde gjort: Først bytter du minnebrikkene ut med minst 16GB DDR4 3200MHz minne til å begynne med, du kan lett selge dei gamle på Finn. Ønsker du å bytte prosessor i tillegg må du også bytte hovedkort, då anbefaler eg den nye ryzen 3000 serien med et godt B450 hovedkort. Denne plattformen gir deg milevis mer ytelse for pengene? Forslag til oppgradering: Minne: https://www.proshop.no/RAM/Corsair-Vengeance-LPX-DDR4-3200-C16-BK-DC-16GB/2512327?utm_source=prisjakt&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricesite (mest for pengene) eller https://www.proshop.no/RAM/GSkill-RipjawsV-DDR4-3600-C16-DC-16GB/2532013 (best ytelse) Prosessor: https://www.proshop.no/Prosessor/AMD-Ryzen-5-3600-Wraith-Stealth-Prosessor-6-kjerner-36-GHz-AMD-AM4-AMD-Boxed-PIB-med-kjoeler/2776912?utm_source=prisjakt&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricesite Hovedkort: https://www.proshop.no/Hovedkort/MSI-B450-TOMAHAWK-MAX-Hovedkort-AMD-B450-AMD-AM4-socket-DDR4-RAM-ATX/2791839?utm_source=prisjakt&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricesite (MSI) eller https://www.komplett.no/product/1080421/datautstyr/pc-komponenter/hovedkort/amd-socket/asus-rog-strix-b450-f-gaming-socket-am4 (ASUS) Du kan selvfølgelig også gå for ein intel core i7 10700k, men då trenger du også et Z390 hovedkort som er DYRT. Du vil oppnå bedre ytelse i spill med i7en. Men forskjellen er kanskje ikkje så stor som du skulle tro?: https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-10700K-vs-AMD-Ryzen-5-3600/4070vs4040 Valget er ditt?
 6. Selv vil jeg si jeg er en sterk elev, jeg gikk ut med 4,72 i snitt på vitnemålet fra ungdomsskolen, og fikk 4 i snitt første termin på vg1. Jeg er god i Samfunnsfag, Naturfag, Engelsk og Norsk. Men matematikken tar jeg for lett på hver gang, på ungdomskolen følte jeg at jeg hadde god kontroll på hver prøve, men endte opp med en 4er i snittkarakter. Altså er jeg en stor optimist som oppnår lite resultater? Jeg var sikker på at jeg ikke skulle ta P på videregående, da jeg alltid er ute etter å pushe meg selv. Valgte derfor T matte og fikk et totalt sjokk, med 2 på første prøve. Jeg vil si jeg fulgte med i timene, gjorde som regel leksene og spurte læreren i timen om det var noe jeg ikke forstod. Feilen er at jeg burde jobbet mye mer hjemme og faktisk fått stoffet til å sitte. Prøve etter prøve slurvet jeg alltid med noe, det gikk bare i 2ere og 3ere fra dag 1. Etter videregående ønsker jeg å gå i førstegangstjenesten, og deretter utdanne meg som dataingeniør. Ut ifra det jeg vet er det dataingeniør utdanningen som gir deg høyeste generell kompetanse for data som du kan vise frem til på papiret. Det jeg jobber mest med i dag er å bygge, reparere, vedlikeholde og selge PCer. I tillegg lager jeg også nettsider for privatpersoner på egen linuxserver som jeg har konfigurert selv, dette via mitt eget firma som går godt. I dag hadde jeg en heldagsprøve, da jeg viste dette var prøven som kom til å bli grunnlaget for standpunktskarakteren, tenkte den late meg at jeg bare kunne øve mye 1 uke før, og takket være coronapandemien fikk jeg øvd 4-8 timer hver dag i snitt. Dette viste seg å fungere svært dårlig, etter fasiten ble lagt ut ser jeg at jeg hadde mange slurvefeil på grunn av misforståelser, masse slurvefeil og en rekke oppgaver jeg ikke skjønte bæret av hvordan jeg skulle løse ... Til neste år har jeg søkt R1, IT1, Entreprenørskap 1 (vurderer kanskje å bytte til Geofag / Biologi), og F1. Planen min er å bruke sommerferien til å øve på matte og spansk (hater spansk, men det blir avgangsfag). Dette for å danne meg et godt grunnlag for Realfagsmatten og fysikken som jeg skal begynne på neste år. Når det gjelder 1T karakteren håper jeg at jeg kan bli så god i R1 og R2, at jeg kan ta en privatisteksamen på vg3 og få en god standpunktkarakter i 1T på førstegangsvitnemålet. Hva tenker dere?
 7. Helt uenig i den vinklingen. Eksosbil-ingeniørene kan selvsagt gjøre andre tiltak enn å redusere rullemotstanden. De kan forbedre motorens virkningsgrad dramatisk. Det kan ikke elbil-produsentene for de er allerede nært teoretisk maks. Målt i energimengde eller klimaeffekt er det også mye mer å hente på å forbedre eksosbiler enn på å forbedre elbiler. Koss då? Me vett jo at fossilbiler sløser med energien og konverterer mesteparten av om til varme og lyd. Konvensjonelle bensinbilar konverterer kunn 17% -21% av energien som er i bensinen til dreiemoment i hjulene. Ein elektrisk motor derimot er som regel mellom 85% og 90% effektiv. Blir ein ganske vesentlig forbedring eksosbil-ingeniørane må utvikla for å kunne konkurrere med elbilar parallelt med aukande bensin og dieselprisar, i tillegg til ville og radikale miljøaktivistar. Nå har jo uansett eksosbil-ingeniørane allereie hatt fleire titals år på å utvikla desse motorane sine... Slik er det blitt og me må nesten berre godta det.
×
×
 • Create New...